Гърция: Не всичко става с „факелаки“, но помага

Корупцията е проблем №1 за южните съседи

“Бях се провалил на изпита за шофьорска книжка. Казаха ми да дам определена сума на един посредник и я получих след десет дни”, разказва 30-годишният грък Томас, който, както доста от своите сънародници, често е прибягвал до корупцията.

Корупцията процъфтява във всички сфери на обществения сектор в Гърция. В страната е нормално да дадеш подкуп, за да те назначат на определен пост или да ти заличат дълговете. Снимка: ej.ru

Да дадеш рушвет, за да мине по-бързо твоят случай или да звъннеш един телефон на някой свой чичо, близък до властта, за да те назначат на даден пост, си остава обичайна практика в Гърция. И то въпреки обещанията за „нулева толерантност“ на премиера Костас Караманлис, който тази неделя ще се бори за нов мандат.

“Тук хората често предпочитат да си платят, за да получат, това което искат”, оплаква се шефът на Главния инспекторат за обществения сектор Леандрос Ракидзис. Този орган е създаден през 2002 година за по-ефективен контрол на държавната администрация. Според неговата статистика данъчните служби и службите, отговорни за урбанизационните планове, които зависят от местната власт, се намират начело в списъка на най-корумпираните институции.
Независимо дали става дума за получаване на сертификат за незаконен строеж, за заличаване на дългове, свързани с ДДС, за осигуряване на място в детски ясли или за купуване на лиценз за такси, практиката на така нареченото „факелаки“ (на гръцки „плик“) процъфтява в почти всички сфери на обществения сектор.

Според икономиста Христос Цугарис „гръцките институции още не са придобили необходимата зрелост“, за да се справят с този бич. Поради мъчителната си история (късно извоювана независимост, гражданска война и хунта), в сравнение с други страни, гръцката държава си остава слаба. „Публичният сектор не разполага с критерии за рентабилност. Той е централизиран и се контролира от изпълнителната власт, която е свързана с политическите партии“, казва Цугарис.

Несправедлива по своята същност, тази система продължава да взима своите жертви. Илиас, агроном, който се представил успешно на конкурс в министерството на земеделието, бил изместен от поста, за който се борил, от лице, непритежаващо необходимите за длъжността дипломи. Наложило се да се обърне към правосъдието и да чака една година, за да спечели накрая делото. “Аз имах късмет, но има хора, които нямат смелост да си отстояват правата”, разказва той. “Малко граждани изваждат наяве евентуалните недостатъци на администрацията”, потвърждава Ракидзис. “А повечето от онези, които задвижат процедурата, не разполагат с доказателства и така делото не напредва”, продължава той.

През 2004 година гръцкият министър-председател Костас Караманлис обеща да намали корупцията, но не успя да спази дадената дума. Снимка: Огоньок

Костас Караманлис дойде на власт през 2004 година, след години на социалистическо управление, запомнени с политико-финансови афери. Той постави битката с корупцията като акцент в своята кампания. През изминалите три години и половина обаче не само че не бяха взети никакви по-крути мерки в тази сфера, но и серия скандали опетниха имиджа на неговото правителство.

Последният е около афера, отнасяща се до загубата на 4,8 милиона евро от държавен пенсионен фонд, принудила през април министъра на труда да си подаде оставката.

Внезапното обявяване в средата на август на предсрочните избори и разпускането на парламента попречиха да се публикуват резултатите от разследването на службата за борба с прането на пари на продажбата на съмнителни облигации на четири гръцки пенсионни фонда. Според опозицията и печата заключенията от разследването показват, че отговорни за аферата са двама действащи министри.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.