Васил Василев – Лъжа е, че можем да интегрираме бежанците; Те ще разрушат етническото равновесие

Васил Василев. Снимка: Агенция Фокус

Имигранти от Близкия Изток и Африка могат да създадат условия за гражданска война в България, както в Ливан, казва бизнесменът

Васил Василев е икономист по образование, бивш журналист от БТА. Бил е кореспондент в Близкия Изток. Започнал бизнес след 1990 г., възстановил фамилна фирма „Братя Василеви“. Бил е председател на Съюза на работодателите в България в миналото. Сега е председател на Фондация „Братя Василеви“.


– Вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи общините, които приемат бежанци да не плащат вноски за национално съфинансиране по европейски проекти, за да могат да използват парите за интеграция. По думите й изграждането на местата за настаняване от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията може да обезпечи сигурността на гражданите.
Меглена Кунева обяви още, че се готви комплексен план за интеграция на бежанците, както и окончателен разчет на средствата, които България ще търси през европейските фондове. Г-н Василев, как оценявате идеята общините, които приемат бежанци да не плащат вноски за национално съфинансиране по европейски проекти?

– Аз не мога да си представя по-голям цинизъм и по-демонстративна наглост и високомерие, по-голяма гавра с мизерията на българските общини от това предложение. Като че ли някой в Брюксел и в София гледа на държавата ни като на кофа за отпадъци, която да трупа световната мизерия, за да не отива тя по-на запад. Това е все едно да платиш на един бедняк да раздели стаята си с някой просяк, който ти досажда. Като знаеш, че двамата рано или късно ще се сбият и избият и ти не само ще се отървеш от просяка, но ще му вземеш и къщата. Предложението е толкова безнравствено, че се съмнявам, че идеята е европейска. По-скоро някой български политически мозък е измислил тази зловеща схема и за да излезе по-достоверна е предложил тя да изходи от Брюксел.
Може ли някой в държавата или в правителството да повярва, че ние можем да интегрираме близкоизточните и африканските имигранти. Това е лъжа. Там, където Англия не успя, Франция се провали, Германия е вдигнала ръце. Тук се разнася един неоправдан оптимизъм, че ние сме щели да успеем, при цялото ни историческо наследство, при цялото ни трагично материално състояние, в което са общините и държавата, при всички противопоставяния и противоречия, които съществуват между нас и близкоизточните бежанци, това е абсурд и то не може да стане.
Но защо се говори това нещо? Аз не мога да дам категоричен отговор, но правя една аналогия, през 70-те години на миналия век ливанските политици, когато те отвориха границите на държавата си за палестинските бежанци, срещу което, както се говореше тогава получавали по 500 долара на глава. Тогава покупателната способност на долара беше 10 пъти по-голяма. Тоест днес е логично рушветът да е 5 хиляди долара. Ако сложим 10 хиляди бежанци годишно, това прави чиста печалба 50 милиона долара. Това е спокойно някакво обяснение за този необясним иначе натиск и обещания, и подмамвания България да приеме повече бежанци, те трябва да знаят, че това не може да стане, че не може имигрантите да нахлуват у нас, защото бежанците ще разрушат етническото равновесие и ще създадат условия за гражданска война, както стана в Ливан.
Сред бежанците има джихадисти, които само чакат знак за някоя терористична операция и ние трябва да връщаме на турците или гърците всеки бежанец, който е дошъл от Близкия Изток и Африка. И предназначените на тях средства и сгради трябва да бъдат предоставени на нашите сестри и братя – българите от Украйна. Това е разрешението на проблема, а не приказки за интеграция. Защото когато изведнъж стане ясно, че тези хора не могат и няма да се интегрират в България, г-жа Кунева ще бъде далеч от всички отговорности, свързани с бежанците, и естествено, че няма да понесе никаква отговорност за зловещите последици на едно такова решение.

– В такъв случай обаче, откъде трябва да дойдат средствата за интеграция на бежанците. Факт е, че вече има бежанци у нас – как те могат да бъдат интегрирани?

– Това са потрошени пари. Те няма да се интегрират. Колкото са се интегрирали във Франция, Англия, в Италия, в Германия , то много по-малко ще се интегрират и у нас. Така че това е една химера, която се разнася с цел да се заблуди общественото недоволство и съпротива на хората на това навлизане на тези имигранти от Близкия Изток и Африка.

Те няма и те не могат да бъдат интегрирани. И това трябва да стане ясно на всеки, който се занимава с тази област. Защото, дори да приемем, че родителите са хора, които смазани от войната, от мизерията, бедствията, гоненията политически и религиозни и т.н., дойдат тук и се опитат да живеят кротко, поколенията, които идват след тях, те винаги ще обвиняват държавата, която ги е приютила за тяхното състояние. Защото да се издигнат на някакво равнище, да се интегрират в едно общество трябват поколения труд и работа и учене. Така че тези, които са по-опасни, са поколенията, които идват след тях. Без, разбира се, да подценяваме опасността от всички тези джихадисти, фанатици и убийци, които са участвали във военните действия, и които днес търсят да се подслонят, за да могат всеки един момент да развият отново това, което единствено са способни.
И не трябва да забравяме, че съществува още една голяма опасност, че Саудитска Араби я и Катар, които разполагат с огромни финансови възможности, дават в момента пари наляво и надясно, цялата тази вълна е финансирана от тях, за да могат тези бежанци да се настанят и по-нататък изпълняват техните цели.

– В такъв случай, ако интеграцията е химера, какво да направи държавата оттук нататък?

– Стоп на бежанците. Тя трябва да обясни на Европейския съюз, че България не е в състояние да приеме цялата мизерия на света, че тя не може да си позволи това нещо, да използва прецедента с Ливан, за да покаже, че безконтролното нахлуване на бежанци ще доведе България до гражданска война, че ние ще си затворим границите. Хуманността е велико нещо, но тя не може да бъде за сметка на интересите на един народ и една държава.
Нахлуването на тези имигранти в България е против нашите национални интереси. Безконтролното им влизане и разпиляване навсякъде в държавата, както ви казах, ще наруши етническото и религиозното равновесие, което съществува в държавата и ще ни доведе наистина непредсказуеми последици. Тогава тези, които в момента са разрешили това нещо да стане, ще бъдат много далеч и естествено няма да носят никаква отговорност за това. Затваряне на границата и връщане на тези бежанци обратно към Турция или към Гърция, ако са дошли през гръцката граница. Това е решението, това е изходът.

И ние не трябва да си затваряме очите с някакви надежди, че в един момент все пак тези хора могат да се укротят или да се върнат по родните си места. Нито ще се върнат, техния гняв и ненавист може само да се разпалва.

От Радио Фокус – Агенция Фокус

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.