Защо французите си крият парите в Швейцария?

Швейцарски франкове (вляво) и евро. При финансовата криза мнозина прехвърлиха спестявания и сметки в швейцарски франкове и в швейцарски банки. Снимка: ИБТаймс

Чистият планински въздух и спокойният живот в швейцарските кантони не обясняват сами по себе си защо Швейцария е по-привлекателна от съседна Франция. Какво тегли така неудържимо френските граждани да слагат парите си в швейцарски банкови сейфове, както показа нашето разследване „СуисЛийкс“ (SwissLeaks), пита френският в. „Монд“ по повод голямото изтичане на банкова информация от швейцарския клон на втората по големина банка в света Ейч Ес Би Си (HSBC).

Традиции в дискретността – това е лозунгът на всички швейцарски финансови институции. „Банковата тайна в Швейцария винаги е имала за приоритет защитата на клиентите от всякакво вмешателство в личните им дела“, посочва популярна швейцарска банка на уебсайта си. Нови правила обаче се налагат на швейцарските банки.

Последната голяма промяна по дата е подписаната от Конфедерацията конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за борба срещу данъчните измами, укриването на данъци и данъчните убежища. Този международен договор подготвя преход към автоматично споделяне на данъчни данни, предвидено да влезе в сила през 2018 г., припомня френското издание.

Въпреки всичко швейцарските банки запазват репутацията си на дискретни институции. Традиция, чийто произход федералният департамент по външните работи обяснява по следния начин: „През 17-и век швейцарски търговци се специализират малко по малко във влагане на огромни частни и държавни капитали в чужбина. Сред най-лоялните клиенти на тези частни банкери са кралете на Франция, чиито нужди от финансиране са били почти ненаситни.

Тази връзка от самото начало е белязана с необходимостта от пълна дискретност: било е невъзможно кралете католици на Франция да признаят, че са взели заем от протестанти еретици“.

Швейцарските банки са подпомогнати в усилията им за дискретност от закона, който забранява да се разкрива съществуването на сметка, без съгласието на клиента. Макар че законът еволюира – административното съдействие в помощ на трети страни да получат информация за лица, избягващи данъчно облагане, бе улеснено от 1 август – той остава благоприятен и суров с тези, които дръзнат да нарушат банковата тайна.

За това може да свидетелства Ерве Фалсиани (б. ред.: бивш компютърен специалист в Ейч Ес Би Си, откраднал банковите файлове) и предал ги на френските власти, който сега е преследван от правосъдието, отбелязва „Монд“.

От 1998 г. швейцарските банкери не могат повече да приемат куфари (или раници) с банкноти и трябва по принцип да изискват документи за самоличност. Колкото до тегленията в брой, те не са забранени от закона, но повечето банки им слагат таван, за да не улесняват прането на пари. Не всички институции обаче са толкова бдителни и понякога оставят клиентите си да теглят колосални суми в брой. Трима руснаци, например, изнесоха преди няколко години от банка „Бордие“ еквивалент на 52 милиона евро в банкноти от по 100 долара, посочва „Монд“.

Друг аргумент, привеждан от швейцарските банки: традицията да запазва неутралитет е опазила Конфедерацията от конфликти, в това число и от Втората световна война.

„Като неутрална и отворена към света страна, Швейцария се радва на забележителна политическа, икономическа и социална стабилност“, се хвали швейцарският клон на френската банка „Сосиете женерал“.

Традиция, която обяснява защо богати еврейски семейства, но също така и бивши нацисти, са си влагали на сигурно място авоарите по време на войната, пише френският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.