Гръцкият финансов министър неочаквано покори женските сърца в Германия

Ройтерс

Янис Варуфакис. Снимка: личен сайт

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се превърна в неочакван покорител на женските сърца в Германия, където исканията му за предоговаряне на държавния дълг на Гърция бяха подминати, но чарът и мъжествеността му не останаха незабелязани.

Германската телевизия Цет Де Еф дори се присмя на собствената си водеща от новините заради разпаления начин, по който тя сравни министъра с жилавото момче на Холивуд Брус Уилис, докато списание „Щерн“ публикува възторжена статия за „класическата мъжественост“ на Варуфакис.

„Варуфакис без съмнение е мъж, изпълнен с харизма“, каза водещата на Цет Де Еф Мариета Сломка в ефир. „Визуално той е човек, който бихте могли да си представите да участва във филм като „Умирай трудно 6″ – той е интересен образ“.

Водещият на пародийното предаване по Цет Де Еф „Хойте шоу“ Оливер Велке се присмя на своята колежка, „оглупяла от любов“ заради 53-годишния Варуфакис, но призна: „Той е невероятно привлекателен мъж“.

Небрежният вид на Варуфакис – особено фактът, че носи разгащена риза, разкопчана в горната част – се оказа неочакван акцент на новините в Германия – нещо необичайно в страна, чиито лидери твърдо настояват Гърция да изпълни дадените обещания за икономии.

„Какво превръща Янис Варуфакис в секс икона“, гласеше заглавие в консервативния в. „Велт“ на материал, в който ентусиазирано се разказваше за „оплешивяващата му глава, моден стил и мъжкарски мотор Ямаха“.

„Макар че дълговете на Гърция предизвикват огромно напрежение, новият им финансов министър е всичко друго, но не и безличен“, писа „Велт“, вестник, близък до консерваторите на Ангела Меркел.

„Роди се звезда“, добави вестникът. „Той не накара никой от кредиторите да коленичи, но преподавателят по икономика разтърси костюмарите в Европа с небрежен вид и модерна визия“.

Списание „Щерн“ писа, че външният вид на Варуфакис напомня на германците за гръцките герои, обезсмъртени с мраморни скулптури, макар че според медиите навсякъде другаде в Европа той прилича повече на охранител в нощен клуб.

„Той вдига шум из Атина върху голям, черен мотор, никога не загащва ризите си и излъчва някакъв вид класическа мъжественост, която обикновено виждате само в гръцките статуи“, писа „Щерн“. „Той не е сред най-уважаваните икономисти, а човек, чийто хубав външен вид го отличава от всички сиви костюмари“.

„Той е някой, когото забелязваш“, писа и седмичникът „Фокус“. Германското модно списание „Стайлбук“ също не го подмина. „Модерната му визия е нещо, което няма как да пропуснете“, писа „Стайлбук“ в материал, озаглавен „беден, но секси“.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.