През 2008 г. Пекин ще има най-големия летищен терминал в света

Терминал 3 се простира на 1 млн. кв. м, ще има 120 гейта и до 2012 г. ще обслужи 90 млн. пътници

От въздуха новият Терминал 3 на международното летище в Пекин прилича на дракон. Освен че трябва да облекчи натоварения трафик, то трябва да остави незабравими спомени у гостите на олимпийските игри през следващата година. Снимка: ebeijing.gov.cn

Преди дни Китай представи за пръв път проектите за най-големия летищен терминал в света и съобщи, че скоро колосалният строеж за 3,6 милиарда долара ще бъде прекалено малък, за да отговори на растящите нужди на страната. Терминал 3 е огромна конструкция от стъкло и стомана и според собствениците основната му цел е да впечатли посетителите на китайската столица за олимпиадата през 2008 година. Разбира се, той трябва да облекчи работата и на другите два терминала. До 2012 година през новия Терминал 3 на централното международно пекинско летище трябва да преминат 90 млн. пътници. За сравнение – на Хийтроу, най-натовареното летище в света, пътниците за същия период ще бъдат 67,7 млн.

Сградата на новия терминал е проектирана от британския архитект лорд Норман Фостър от фирма “Foster and Partners” и ще бъде една от най-големите конструкции в света. На строежа работят 50 000 строители, които изляха 1,8 млн. кубически метра бетон и използваха половин милион тона стомана.

В строежа на Терминал 3 се включиха 50 000 работници, които изляха 1,8 млн. тона бетон. В сградата ще има 60 км ленти за транспортиране на багаж и автоматична железопътна система за транспорт. Снимка: ebeijing.gov.cn

Терминалът ще бъде с позлатени покриви, изградени от издигащи се триъгълници, които имитират люспите на гърба на дракон. Те ще стъпват на величествени червени колони, които ще загатват за китайската имперска архитектура. Покривът ще е широк 790 метра. Сградата ще е оборудвана с изградена от канадци автоматична железопътна система за транспорт и 60 км ленти за транспортиране на багаж, които са доказателство за стремежа на Пекин да се сдобие с най-модерното съоръжение от този тип в света независимо от цената му.

Терминал 3 се намира между източната и проектираната трета писта и включва един главен терминал за пътници (Терминал 3А), два спомагателни “сателитни” терминала (3B и 3C), пет етажа над земята и два подземни. Терминалът е проектиран с общо 120 гейта и когато бъде завършен, пътниците ще могат да стигнат от главния вход до най-отдалечения изход за по-малко от 5 минути. Архитектурата му е изцяло съобразена с околната среда, сградата ще се възползва максимално от слънчевата топлина и светлина и така ще бъдат намалени до минимум енергийната консумация и въглеродните емисии.

Покривът на Терминал 3 прилича на люспест гръб на дракон. Той е широк 790 м и покрива сградата, която е разположена върху площ от един милион кв.м. Снимка: ebeijing.gov.cn

Изграждането на Терминал 3 ще отнеме по-малко от четири години, за сравнение – само за дебатите около строежа на Терминал 5 на Хийтроу на Великобритания й беше необходимо повече време. Китайският терминал ще се простира на площ от почти един милион квадратни метра, което отново е рекорд в сравнение с 400-те хиляди кв.м. на Терминал 5 на Хийтроу.

Въпреки гигантските си размери и факта, че ще намали напрежението на пекинското международно летище, новият терминал няма да бъде достатъчен. Занг Жижон, главен мениджър на Capital Airport Holding Co. твърди, че през миналата година работна група е избирала мястото за строеж на ново пекинско летище. То ще е едно от планираните нови 48 летища в цялата страна.

Жижон потвърждава данните, че растежът на въздушния трафик в Китай значително изпреварва прогнозите от 14-15 процента увеличение за периода 2006-2010 година. През първата половина на тази година растежът е 19 на сто, а летищните власти вече се притесняват за сигурността на пътниците.

Така изглеждаше строителната площадка на Терминал 3 през юни 2005 година. Гигантският обект ще е готов през февруари 2007-ма. Снимка: ebeijing.gov.cn

Летище Пекин вече се изкачи от №15 в света по брой пътници през 2005 година, до №9 през 2006-та. През тази година то е на осмо място. Г-н Занг твърди: “Често хората казват, че управляващите гражданската авиация в Китай са късметлии, и ние сме съгласни. Но полагаме невероятни усилия и правим големи инвестиции в сигурността.”

През последните три години в авиацията на Китай не е имало съществени инциденти. През предшестващите няколко години обаче имаше данни за няколко катастрофи. Неотдавна от авиацията съобщиха, че “основната причина за осемте катастрофи между 1992 и 1994 година е бил прекалено бързият растеж и трудността на индустрията да се справи с проблемите на сигурността”.

Между 1996 и 2000 година Китай пусна в експлоатация 111 нови самолета. Между 2001 и 2005 година добави към тях още 336, а очакваното увеличение до 2010 година е със 725 самолета, като общият им брой ще достигне 2000.
Според графика Терминал 3 трябва да отвори врати през февруари 2008 година и да заработи на пълен капацитет през юли. Официалните власти казват, че още е рано да се определи точната дата за първия полет.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.