Путин отиде в Кайро, за да покаже, че още има приятели

Асошиейтед прес

Путин с президента на Египет Сиси. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин пристигна в Кайро, за да се срещне с египетския си колега, в момент, когато и двете страни се стремят да заздравят връзките си и да покажат, че имат варианти извън Запада, за да преследват целите си.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси посрещна снощи на летището Путин, придружен от високопоставени руски представители, с червен килим и военни почести.

От канцеларията на Сиси заявиха, че двамата лидери ще подпишат няколко споразумения, макар че не разкриха подробности.

И двете страни говорят за задълбочаване на военното сътрудничество и търговията.

Руски знамена и плакати с лика на Путин се виждат навсякъде из египетската столица. Официозът „Ал Ахрам“ публикува през уикенда портрет на Путин под заглавие „Герой на нашето време“, придружен със снимки, на които руският президент е гол до кръста и държи различни оръжия. От летището двамата лидери се отправиха дректно към Каирската опера, където бе подготвено специално представление с произведения, свързани с руската тема.

Посещението – първото, което Путин прави в Египет от десетилетие, има предимно символично значение според анализаторите.

„За Египет изключително топлото посрещане на Путин е целенасочена театрална постановка – послание към САЩ и Запада, че Египет запазва чувство за независимост, разполага с опции и не е задължен към никого“, заяви Майкъл Хана, изследовател от амерканската фондация „Сенчъри“.

Египетската икономика все още изпитва трудности след няколко години на нестабилност, която започна с бунта през 2011 г. и правителството ухажва инвеститорите. САЩ, които осигуряват на страната годишна военна помощ до 1,3 милиарда долара, частично спряха това финансиране, след преврата на Сиси срещу президента ислямист Морси през 2013 г. и последвалите репресии срещу противниците на правителството.

Русия, подложена на санкции от Запада заради подкрепата си за сепаратистите в Украйна, си има собствени икономически проблеми, утежнени от падащите цени на петрола.

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна се срещат утре, в опит да подновят многократно нарушавания мирен план, приет през септември. Американският президент Барак Обама каза вчера, че ако не бъде намерено решение, „изолацията на Русия само ще се увеличи, както в политически, така и в икономически план“.

Според Георгий Мирски, преподавател в московското Висше училище по икономика, визитата в Египет подчертава желанието на Путин да покаже, че Москва още има приятели по света, въпреки че не е в състояние да поддържа държави с помощ, както по съветско време.

„Не става дума за търговия и икономика – за това не е необходимо руският президент да ходи до Египет. За Путин това е начин да покаже на народа си, че Русия не е парий, не е изолирана. И това е малка стъпка в таз посока“, каза Мирски.

„Египет знае, че не може да живее без Запада, защото се нуждае от инвестиции, пари и всякакъв вид икономическа помощ.

Русия по никакъв начин не е в позиция да помогне на Египет по тези въпроси. Самата тя е в много лошо положение и нещата със сигурност ще се влошат още, преди да се подобрят“, изтъкна той.

Сиси посети Русия миналия август, за да засили търговията и военното сътрудничество. Вследствие на тези разговори Путин и Русия започнаха да доставят оръжия на Египет по силата на подписан през март меморандум, но не представиха подробности по сделката.

Египет бе най-близкият арабски съюзник на Москва през 50-те и 60-те години на 20 век. Тогава националистическият лидер Гамал Абдел Насър отказа помощ от САЩ и спечели подкрепата на Съветския съюз в политиката си по модернизиране на държавата и армията. Приемникът на Насър, Ануар Садат, скъса отношенията с Москва и изгони съветските военни съветници.

Интерфакс съобщи вчера, че Русия има 3,5 милиарда долара нови оръжейни договори с Египет на стойност 3,5 милиарда долара, включително за продажба на изтребители, хеликоптери, зенитни ракети и други оръжия. Новинарската агенция посочи, че Египет е сред най-големите чуждестранни купувачи на системата за зенитна отбрана „Антей 2500“.

Русия съобщи, че ще бъде доволна от по-голям внос на египетски портокали, картофи и други селскостопански продукти, търсейки други пазари, след като забрани вноса на европейски и американски храни в отговор на западните санкции. Русия също така заяви, че планира да увеличи износа на зърно за Египет, който в момента покрива 40 на сто от нуждите на страната по данни на Кремъл

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.