Швейцарската гвардия на папата не се разпуска

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Новоназначеният командир на Папската швейцарска гвардия полковник Кристоф Граф опроверга днес слуховете за разформироване на корпуса, които се появиха в медиите, след като папа Франциск не поднови мандата на неговия предшественик.

„Светият отец проявява голям интерес, благоразположение и уважение към нас. Следователно, мога съвсем спокойно да заявя, че той не обмисля решение с подобна насоченост,“ заяви полковник Граф в интервю за Радио Ватикана.

Кристоф Граф пое командването в края на миналата седмица, а преди това бе заместник-командир със звание подполковник. Той е 53-годишен и е постъпил на служба в Папската швейцарска гвардия през 1987 година като алебардиер – звание, съответстващо на редник, по наименованието на алебардата (съчетание от метално копие, брадвено острие и ченгел на върха на дълга дървена дръжка), която и до днес е церемониалното въоръжение на корпуса.

В края на миналата година папа Франциск обяви, че удължава срока на служба на предишния командир на швейцарските гвардейци полковник Даниел Анриг до 31 януари. Той заемаше длъжността от 2008 година. Решението на папата даде повод за спекулации, че той не одобрявал прекалено строгата дисциплина, налагана от полковник Анриг, като възнамерявал постепенно да „демилитаризира“ корпуса до неговото окончателно разформироване.

Сензационно звучащата хипотеза лесно се поддаваше на медийно тиражиране, макар че бе в пълно противоречие с историческите традиции и оперативно-организационните реалности на структурите за сигурност и охрана на Ватикана.

Папската швейцарска гвардия е сформирана през 1506 година и е смятана за най-старото действащо военно подразделение в света, чийто девиз е „С настървение и вярност“ (на латински „Acriter et Fideliter“). Понастоящем нейният личен състав е сведен до 110 души и е съпоставим с този на усилена рота съгласно съвременните схващания за организация на сухопътните войски.

Включва 6 офицери, 26 сержанти и 78 алебардиери. Тяхната основна мисия е да осигуряват личната безопасност на предстоятеля на Римокатолическата църква. При нейното изпълнение те координират действията си с Папската жандармерия, чийто личен състав се набира изключително от редовете на шестте полицейски и военно-полицейски корпуса на Италия.

Решението за смяна на командването на гвардията бе взето точно в периода на традиционното групово посещение на швейцарските епископи при папата. Конференцията на епископите на Швейцария е органът, който обсъжда и издига кандидатура за командир на Папската швейцарска гвардия, преди тя да бъде представена на понтифекса.

Що се отнася до мотивите да не бъде подновен мандатът на полковник Анриг, високопоставени ватикански източници са на мнение, че най-вероятно те са свързани с извършения от него ремонт на командирския апартамент, сметнат за прекалено разточителен според нормите на поведение и политиката на икономии на папа Франциск. Тези неща не могат да останат скрити, тъй като всички военнослужещи от Швейцарската гвардия – от командира до алебардиера – са длъжни да живеят в двете казармени сгради на територията на Ватикана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.