Д-р Мими Виткова: За 14 години публичните разходи за здравеопазване са се увеличили 1004%, а прегледите са намалели

Д-р Мими Виткова. Снимка: авторката

Д-р Мими Виткова е председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване и директор на здравноосигурителен фонд „Доверие” АД. Била е министър на здравеопазването (1995-1997 г.). Завършила е медицина в София, специалност вътрешни болести. Специализирала е в Холандия, медицинска статистика в Москва, здравна икономика в Англия. Работила е като лекар в родния си град Видин, била е шеф на кардиологично отделение. 1990-1995 г. е била народен представител от БСП.

– Д-р Виткова, на съвместна среща с ръководството на касата обявихте, че в нашата здравна система има големи деформации. Какво по-точно имахте предвид?

– Обърнахме се за съдействие към Националната здравна каса, за да обединим действията си с тях и да потърсим помощ от държавата за създаване на регулация в здравната система и облекчение на касата. Ако държавата не се намеси, бюджетът на касата ще набъбва всяка година. Лечебните заведения намират нови и нови начини да прибират нерегламентирани пари. Давам пример.

Въпреки че за осигурените при нас пациенти  доплащаме 20, 30 или 50 процента върху цената на клиничните пътеки по изричното настояване на лечебните заведения, това не им пречи да искат допълнително пари от пациентите по всякакви измислени поводи. Получавали сме фактури, в които  са начислени разходи за „разговор с анестезиолог, разговор със завеждащ отделение, индивидуални противоепидемиологични мерки” и други подобни глупости. И това струва по 500, 800, 1000 лв. на човек. Пациентите после търсят тези пари от нас, а ние няма как да им ги върнем, защото подобни разходи не влизат в договора.

Нещо повече, винаги в подобни случаи искам от Министерството на здравеопазването да направи проверка и да се произнесе законно ли са взети парите. Отговорът обикновено се бави, но накрая в 99% от случаите е един – незаконно. Така например в една частна болница пакет „Комфорт лукс” струва 1800 лв. В него са включени  клечки за уши, шапка за баня, четка за зъби. И пак следва недоволство от страна на пациентите – те мислят, че като са застраховани, застрахователят всичко ще поеме, което е невъзможно. Ако частните болници не разчитаха на пари от касата, а работеха на свободния пазар, нямаше да има проблем. Но те разчитат на здравната каса, на застрахователите.

На всичкото отгоре начисляват пари за каквото им хрумне. Например за 3 дни болничен престой искат 930 лв. за телевизия и интернет. Отделно е цената за  индивидуална стая – 400 лв.. Годишният абонамент на всеки от нас за интернет и телевизия е далеч по-малко, отколкото за  3 дни в болница. Имали сме и друг куриоз. Преди време ми показаха фактура за избор на лекар на стойност 1400 лв., при положение, че във въпросната наредба цената на тази услуга е 900 лв. За капак фактурата беше издадена от лекар  от извънболничната помощ. Оказа се, че въпросната лекарка прибира пари за избор на екип от пациентките, без дори да работи в болница. Тя дава от тези пари по 300 лв. на болницата под рубриката „повишаване на квалификацията”. Цели две години Министерството на здравеопазването не отговаря на моето запитване по този казус. А имам още десетина такива случая.

– Защо се получават тези диспропорции?

– Всичко идва от прословута Наредбата за достъпа до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването, където се казва, че пациентът може допълнително да поиска избор на лекар или на екип, както и подобрени битови условия. Но никой не е определил какво точно означава „подобрени битови условия”. И започва една самодейност, бедна ни е фантазията. Тази формулировка отваря истинска бездънна яма. Преди подобни случаи бяха единични, напоследък обаче зачестиха неимоверно. Според мен на принципа апетитът идва с яденето, както и на принципа на безнаказаността, болничните заведения стават все по-безскрупулни.

Но виновна в случая е държавата. Повечето мои колеги застрахователи просто отказват да покриват тези допълнителни измислени разходи. Аз лично предпочитам държавата да се произнася по тези казуси и да промени Наредбата, вместо да се налага да се правят нескончаеми проверки и да има постоянни разправии. Държавата трябва да каже какво може да ценообразуват лечебните заведения и за какво хората трябва да плащат от джоба си. Пациентите са недоволни, търсят си правата, дори ни дават под съд, а всичко това може да се избегне с ясна регламентация. В момента 48 % от разходите на българското здравеопазване се заплащат от джоба на пациентите, което е престъпление.

Как може да се искат 330 лева за стая с едно легло в болнично заведения!? Тези цени гонят 7-звездни хотели. И като питам защо са толкова високи, колегите ми от болниците отговарят, че в хотелите хората били обслужвани от камериерки, а тук – от високоспециализирани кадри. Намирам това за цинизъм. Каквато и специализация да имат лекарите не може раждане в България да стига 10 000 лева. Не може цените за здравеопазване в най-бедната държава в Европа да са баснословно високи. Ако не се въведе адекватен контрол, ако не се промени тази наредба и от нея да отпаднат „подобрените битови услуги”, нещата ще продължават да се влошават. В наредбата трябва ясно да се каже колко струва стая с 1 легло, колко с 2 легла, независимо дали има телевизор или не. А  при 3 и повече легла, ще плаща  касата.

– Според вас разходите за здравеопазване у нас никак не са малки, така ли?

– Публичните разходи за здравеопазване от смяна на модела на финансиране през 1999 г. до 2013 г. са нараснали 1004%, а частните разходи – с още 48% отгоре. Питам в коя система са се увеличили толкова разходите? Или пък брутният ни продукт е пораснал толкова.  В същото време броят прегледи за този период са намалели. Страна, която е в икономически разгром, финансира здравеопазването с такива темпове на нарастване на разходите, каквито няма в нито един сектор. Сигурно ще загубя тази битка, но няма да се откажа от нея.

– А новият екип в министерството на какво мнение е по тези въпроси?

–  Не знам. При срещата ми с д-р Петър Москов, той разви съвсем нова идея за разпределяне на средствата в здравеопазването, която ме шокира. Според него от 100 парични единици в здравната каса, трябва да отделим 70 единици за т. нар. социално значими заболявания и детската патология, тъй като те формират основните показатели на нацията. Останалите 30% да бъдат за заболявания, чието лечение търпи отлагане. А който не иска да чака, да плаща в брой. Подобно разделение на осигурените е абсурд. За всеки човек заболяването му е 100% приоритет. Това ще създаде огромен проблем. На всичкото отгоре в тези 30% могат да попаднат и лица, които плащат върху максимален осигурителен доход. Тоест те ще внасят много пари в касата, а като им трябва лечеине, ще чакат или ще плащат в брой. Как е възможно да се иска подобно нещо!? На какво основание ще нарушаваме правата на осигурените. Освен това здравеопазването у нас няма да издържи втора революция, тя просто ще се сгромоляса.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.