Как се подслушва в Македония

Реакции след оповестяването на компрометиращи материали

От изненада до смайване, през цялостно осъждане на действията на Зоран Заев и дори до шеги и фотомонтажи в социалните мрежи – най-различни бяха реакциите в македонската общественост след като на 9 февруари лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев огласи първите информации от големия и дългоочакван пакет компрометиращи доказателства за властта, наречен „бомба“.

С първия залп Зоран Заев пласира твърдението, че Управлението за сигурност и контраразузнаване/УБК/ е превърнато в подслушващо чудовище, чийто обект са били над 20 хиляди граждани.

Подслушвана е цялата опозиция, преди всичко нейните лидери, но и техни близки хора. Подслушвани са журналистите, бизнесмените, неправителствените организации и гражданския сектор, Македонската академия на науките и изкуствата, Светия Синод, Ислямската религиозна общност, съдебната система.

Забравих ли някого?, риторично попита Заев.

Първа на тези обвинения реагира управляващата ВМРО-ДПМНЕ със становището, че Заев е участник в измислен сценарий в интерес на трета страна, която не желае доброто на Македония.

Заев започна да огласява различни материали, за които лично той информира премиера Никола Груевски, че са получени в сътрудничество с чуждестранни служби. Затова срещу него е започнала процедура, тъкмо за този случай, в който част от заподозрените вече са признали, че са работили за пари и за чуждестранни служби.

Заев продължава да затъва в противоречия и неясноти, иска да превърне цялата македонска общественост, включително и съпартийците си, в заложници, а обществеността да бъде шантажирана ида отклони вниманието си от реалните теми и потребности на гражданите, заяви ВМРО-ДПМНЕ.

Партията още един път призова Заев, ако притежава каквито и да било материали, за които се твърди, че сочат евентуално противозаконно действие на което и да било лице,да ги предаде на отговорните институции за бъдещо разглеждане и приключване в рамките на закона, в прозрачна и законова процедура.

Според източници от опозицията СДСМ има твърди доказателства, че незаконното подслушване е било реализирано от УБК, а според източници от разследването последните двама арестувани, заподозрени в шпионаж и насилие към държавни служители, вече са признали всичко и ще бъдат ключови свидетели по това за чии интереси са работили другите четирима заподозрени.
Заместник министърът в МВР и говорител Иво Котевски заяви, че не е работа на МВР да коментира обвиненията на СДСМ.

Заподозреният има свободата да каже в своя защита каквото иска и естествено ще трябва да докаже това. Да припомня, че лицето, което отправя тези обвинения, е четвъртият заподозрян в изключително сериозно дело след извършено изключително широкообхватно разследване под оперативното име „Преврат“ и заедно с още пет лица е обвинено в изключително тежки престъпления.

За това полицията има голям брой доказателства, получени в съответна законова процедура, подчерта Котевски. Мнозина анализатори засега се въздържат от оценки за първите обвинения от опозиционния лагер. Казват, че ще изчакат да чуят всички информации, за да могат да си изградят реална оценка. Но без изключение посочват, че трябва да се внимава с представянето на подслушаните разговори, за да не се премине червената линия и да се „екранизира“ нечий личен живот. Според тях най-големият контраефект би могъл да се случи тъкмо по тази линия, ако желаното правно действие на „бомбата“ се омаловажи и се превърне в клюкарско забавление.

И коалиционните партньори на Груевски с внимание следят последните събития на политическата сцена в Република Македония.
Осъждаме всяко действие, което е в противоречие с правовия ред и основните права на гражданите. Смятаме, че всички въпроси трябва да се решат по прозрачен начин и по институционален път.

Призоваваме всички политически фактори да се държат разумно и отговорно в и без това напрегнатата политическа ситуация в страната, заяви Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/.

Загриженост заради задълбочаването на разделението в обществото изрази и Лиляна Попова, лидер на съуправляващата партия на зелените ДОМ.

Ужасно неприятна е информацията, че гражданите са били подслушвани и е нарушено личното им пространство. Съществуват две противоположни твърдения за това кой е организатор на тези незаконни действия и обществеността ще трябва да узнае кое твърдение е вярно.

Това е голямо предизвикателство за съдебната власт, доверието в която е сериозно разклатено. Затова смятам, че е най-добре успоредно с очакваните съдебни процеси да се дебатира и в парламента евентуално и чрез анкетна комисия. Това би било един вид гаранция за обективна съдебна развръзка.

Разбира се, с участието на всички политически партии. Какъвто и да бъде изходът, щетите за държавата вече са направени. Особено тревожно е задълбочаването на разделението сред гражданите. Във всеки случай официално становище ще се заеме на заседание на органите на ДОМ, заявиПоповска.

Д-р Сладжана Тасева, председател наТрансперънси интернешънъл – Македония посочи, че политическите битки трябва да се водят въз основа направовия ред, защото само по този начин ще се осигури единството, а гражданите ще имат доверие в институциите.
От Брюксел продължават да пристигат послания на дълбока загриженост от политическата ситуация в Македония.

Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, който трябва да пристигне в Скопие идната седмица, призова политическите проблеми да се решават в парламента. „Нека всички политически партии да решат проблемите чрез политически диалог в парламента, а не на друго място. Не искам да коментирам в момента, тъй като искам да се информирам повече за най-новите събития“, заяви Хан.

След оповестяването на случая „Преврат“ Брюксел на няколко пъти изрази дълбока загриженост във връзка с небалансираното отношение от страна на медиите и държавните институции. Оттам призоваха за честен и прозрачен процес, в който ще се зачита презумпцията за невинност и независимостта на съдебната система.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.