HSBC: банков гигант, „хванат на местопрестъплението“

Франс прес

Най-голямата европейска банка, HSBC е гигантско дружество, работещо активно по всички континенти и в много широки сегменти на финансирането, което непрекъснато търси „изгоден бизнес“. Само че си опари крилете няколко пъти още преди разкритията на SwissLeaks.

Основана в Далечния изток през 1865 година, за да финансира търговията между Далечния изток, Индия и Европа, HSBC – от съкращенията на Hongkong and Shanghai Banking Corporation – става световен играч през последната третина на 20-и век, допълвайки си силната дейност в Азия с масивно присъствие в САЩ и Великобритания – сърцето на европейските финанси.

От началото на 90-те години на миналия век централата на банката е в Лондон. Сега тя е разположена в бизнес квартала Канари Уорф, в огромна кула, висока 200 метра, където ръководството й царува над 250 000 служители, които пък управляват сметките на над 50 милиона клиенти в 74 страни и територии.

Правителства, компании, инвеститори, частни лица – банката се обръща към всякакъв вид клиенти, на които предлага широка гама продукти, от обикновена текуща сметка до най-сложни дериватни финансови книжа. На фона на тази мозайка от дейности именно специфичната й работа по частното банкиране или с други дума на банка, приспособена към конкретните нужди на най-богатата й клиентела, е под лупата на смазващите разкрития на SwissLeaks.

Според тези журналистически разследвания недекларирани суми на стойност близо 180,6 милиарда евро са били прехвърлени по сметки на HSBC Private Bank (Швейцария) в Женева между 9 ноември 2006 и 31 март 2007 година, прикрити, между другото, зад офшорни структури в Панама и на Британските Вирджински острови.

„Банката прилага добре обмислена стратегия да се насочва към заможни клиенти в целия свят и най-вече в Азия, където HSBC има изключително добро присъствие в Хонконг и Сингапур. Стратегията на реклами по летищата, които всички са видели, не е никак незначителна“, обяснява Максим Матон, говорител на анализаторската компания AlphaValue.

„Хваната на местопрестъплението“

HSBC е в ожесточена конкуренция с другите големи частни банки в битката за управлението на големи състояния, предлагайки услуги според клиента.

„Ръководството на банката няма да разпореди изрично на подчинените си да скрият пари на клиентите си в Швейцария, но като служител на банка със световни мащаби, вие свободно разполагате с комплексни решения в управлението на активи, до които достъпът е станал почти промишлен“, подчертава Матон. Според него откриването на сметки в Швейцария, Люксембург, на остров Гърнзи или в Малта се е превърнало в начална стъпка във всекидневната работа на управляващите активи.

HSBC днес твърди, че е сложила ред в швейцарския си бизнес, само че частното банкиране продължава да бъде една от водещите й световни дейности с 382 милиарда долара активи под нейното крило през март 2014 година.

„Сегашната история с HSBC е наследство от практиките в в частното банкиране преди финансовата криза (2008-2009), нещо, което днес правителствата не искат да виждат повече“, коментира Арън Мелнейм, анализатор от инвестиционната банка Canaccord Genuity, според когото поведението на HSBC не се различава коренно от поведението на нейните конкуренти.

„По онова време не беше пълно табу да се стремиш да управляваш парите на хора, които искат да избегнат данъците, а и данъчните власти също не се противяха толкова срещу подобни практики. Имахте система на прикриване и на приспособени за целта процедури“, припомня Мелнейм, допълвайки, че сега правилата на играта вече са се променили.

HSBC обаче бе „хваната на местопрестъплението“ при други афери. В края на 2012 година тя бе принудена да плати рекордна глоба от 1,92 милиарда долара в САЩ, където бе обвинена в съучастничество при пране на пари в полза на трафиканти, „терористи“ и Иран.

Тя води преговори по сумата на санкциите, които ще трябва да плати, за предполагаеми манипулации на междубанковата лихва Libor, и бе осъдена да преведе еквивалента на над 500 милиона евро на британските и американските власти за участие в машинации, предизвикали нарушения на валутния пазар. Без да броим предвидените обезщетения от 3 милиарда британски лири (4 милиона евро) за принудителната продажба на книжа по кредитно застраховане във Великобритания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.