Търговски вериги още избягват онлайн търговията

ДПА

Големите вериги за търговия на дребно Aldi и Primark избягват онлайн търговията, като предпочитат да откриват нови магазини на търговски улици в собствените си страни и в чужбина. Дали се канят да се пробват в онлайн търговията?

Онлайн търговията процъфтява и почти няма търговец на дребно, който да не присъства в световната мрежа с изключение на три големи компании: германската верига супермаркети Aldi, германската верига за козметични продукти dm и ирландската верига за търговия с облекло Primark.

В Германия Aldi е поделена на две компании-сестри – едната работи на север, другата – на юг. Северната част отказва да навлиза в онлайн пространството, но южната не отхвърля изцяло възможността. Говорителка посочи, че целта на Aldi е да предложи възможно най-доброто качество на постоянно ниски цени. „На мнение сме, че не можем да постигнем тази цел чрез онлайн магазини в момента,“ обясни тя.

Има разбира се рискове и високи разходи при изграждането на платформа за електронна търговия с бакалски стоки, посочи тя, като не изключи възможността за завой в курса, ако условията се променят. Primark даде ясно да се разбере, че няма планове за онлайн търговия.

Говорител на ирландската верига посочи пред ДПА, че компанията съзнателно е избрала да открива магазините си в центровете на градовете, за да предлага най-доброто съотношение цена-качество. Той добави, че интернет е просто платформа за реклама за Primark. Пример за това, че фактът, че клиентите избират да качват снимки как позират с новите си дрехи на сайта на компанията.

Като утвърдени вериги за търговия на дребно с отстъпка двете компании може и да не да са предопределени за развитие на дейност онлайн, посочи експертът в областта на търговията Герит Хайнеман от университета Hochschule Niederrhein в Крефелд.
Той изтъкна, че сега Aldiсе радва на голям успех на чуждите пазари, особено във Великобритания и САЩ. „Те нямат време да се занимават с други неща,“ отбеляза той.

Онлайн пазарът на бакалски стоки все още не е придобил огромна популярност, а Aldi не може да си позволи да навлезе на този пазар в една ранна фаза, посочи експертът по електронна търговия.

Навлизането в този вид търговия също би било голямо препятствие за Primark според друг експерт. „При Primark логистичните разходи биха били прекалено големи: пакетиране на поръчките, изпращането им и след това разработване на процедурата за връщане на стоката, просто няма да бъде рентабилно при цените, които те предлагат,“ посочи Кай Худец, директор на института за бизнес проучвания IFH в Кьолн.

Германската верига за търговия с козметика dm е единствената от трите, която проявява признаци на колебание по въпроса за онлайн търговията. Компанията обяви, че ще предложи онлайн всички стоки, които предлага, от пролетта. „Търсенето продължава да се увеличава“, посочи ръководителят на компанията Ерих Харш.

Въпросът обаче не е приключен и за Aldi и Primark. Експертът Хайнеман е сигурен, че Aldi следи отблизо онлайн търговията.
„Когато решат, че моментът е подходящ, ще свършат работата до край, а не половинчато,“ допълни той.
Primark също ще преразгледа решението си. „Когато изцедят центровете на градовете, тогава може да скочат на влака на онлайн търговията,“ посочи Хайнеман.

За Худец от IFH това просто е въпрос на време: „Ако започнат прекалено рано с търговията онлайн, ще им струва куп пари, но пък ако се захванат прекалено късно, това ще им струва продажби.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.