Майкъл Пейлин от „Монти Пайтън“ снима България за сериал на Би Би Си

Майкъл Пейлин. Снимка: Уебшотс

В началото на 2007 г. по случай приемането ни в Европейския съюз британската телевизия Би Би Си излъчи репортаж за България. На 23 септември тя ще покаже и документален филм за страната като епизод от сериала “Новата Европа”. Негов автор е актьорът и телевизионен водещ Майкъл Пейлин, който е и един от членовете на популярната комедийна група “Монти Пайтън”.

Пейлин и неговият екип са били в България за около седмица през август 2006 г., снимайки любопитни теми, пейзажи и хора. Домакини са им били шефът на “София Филм Фест” Стефан Китанов, режисьорката Майя Виткова и Мира Сталева от продуцентска компания “Арт Фест”.

В епизода, посветен на България, основните теми са попфолк певецът Азис, Бялото братство, конните надбягвания в пловдивския ромски квартал Столипиново и археологическият комплекс Перперикон. Майкъл Пейлин е снимал и ще покаже във филма как Китанов и баща му варят ракия.

На сайта на Би Би Си Пейлин определя Азис като “супер популярен травестит, циганин и турбо фолк звезда”, който му е споделил, че “още в училище е искал да носи женска униформа.”

“Говорих с българите повече за миналото им, защото никой от тях не е сигурен какво да очаква от бъдещето – разказва Пейлин. – Нещата там се променят страшно бързо. По времето, когато снимахме филма, българите и румънците вече се чувстваха пълноправни членове на Европейския съюз. Повечето от тях мислят, че членството в него ще промени страните им и ще им помогне да получат международно уважение.”

Пейлин е успял да добие добра представа и за икономическото състояние на България. “Богатите стават все по-богати, а положението на бедните е по-лошо откогато и да било – казва той. – Ще е необходимо доста време преди мрачната история на Източна и Централна Европа да мине на заден план.”

Пейлин на Седемте рилски езера. Снимка: София Филм Фест

Идеята на сериала на Пейлин “Новата Европа” е да покаже как се развиват източноевропейските страни почти две десетилетия след падането на Берлинската стена. Той и неговият екип са обиколили и снимали в 20 държави. Освен България, в епизодите на “Новата Европа” са включени Румъния, Македония, Турция, Молдова, Украйна, Естония, Латвия и др.

“Щастлив съм, че почти навсякъде, където отидохме, хората ни посрещаха с радост и бяха пълни с истории – казва Пейлин. – Говорихме както с възрастни хора, преживели трудни за описване страдания, така и с младежи, които познават историята на старата разединена Европа само от книгите.”

Зрителите на поредното издание на “София Филм Фест” през пролетта ще могат да видят програма с пътешествията на Пейлин по света и в България. Тя ще включва епизоди от някои от най-популярните му сериали за Би Би Си като “Около света за 80 дни”, “От полюс до полюс”, “Сахара”, “Хималая” и “Летящият цирк на Монти Пайтън”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.