Правителството на СИРИЗА върви по опънато въже

Погледът на новото гръцко правителство е отправен към Брюксел, където от днес текат изключително критични и тежки преговори с партньорите и кредиторите на страната. Това става часове, след като кабинетът на премиера Алексис Ципрас получи вот на доверие от парламента.

В програмната си реч Ципрас изтъкна по повод на тези преговори, че от програмата на неговия екип отсъства всякаква идея за продължаване на политиките на рестрикции и икономии.

Парламентарната процедура по вота на доверие протече на фона на остра конфронтация и на неотдавнашната изборна победа на партията СИРИЗА, както и в очакване на резултата от намиращите се в ход преговори с партньорите и кредиторите. Разбира се, на дебатите не липсваше и агресивният критичен тон от страна на опозицията.

На два пъти дебатите придобиха характера на лична конфронтация. Първият път бе, когато лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас разкритикува Ципрас за неговите предизборни и следизборни действия. В отговор Ципрас каза, че Самарас изказва мнения, които се припокриват с тези на германския канцлер.

Вторият сблъсък бе между лидера на партията „Потами“ Ставрос Теодоракис и водача на „Независими гърци“ Панос Каменос, коалиционен партньори в кабинета, който нарече формацията на Каменос „крайно дясна“.

Това предизвика остро недоволство от страна на Каменос, който на свой ред разкритикува Теодоракис заради неговите журналистически връзки със старото държавно радио и телевизия ЕРТ, закрито от предишното правителство заради пари. Остри сблъсъци не липсваха и между бивши и настоящи министри. Обект на критики бе бившият финансов министър, по адрес на който се сипеха нападки за извършени реформи, които партията СИРИЗА сега е получила в наследство.

В разгара на тази полифония прозвучаха и мнения от страна на сега поелите управлението министри, които не изключиха вероятността от възможен срив с европейските партньори, макар да казаха, че правителството полага усилия, за да избегне такъв срив. На този фон консултациите между Атина и нейните партньори до вчера се водиха задкулисно и трудно, и досега не са донесли конкретен резултат, като двете страни днес отиват на срещата на Еврогрупата с диаметрално противоположни позиции.

В същото време в задкулисието изплуваха противоречия в средите на партията СИРИЗА, тъй като новото правителство вече е изправено пред реалността. Големите приватизации разединяват представителите на кабинета.

Отговорните за икономическата политика разбират огромните рискове, произтичащи от непостигането на споразумение с партньорите и се опитват да намерят някакъв честен компромис.

Има обаче и такива, които не са склонни да приемат един такъв компромис и предпочитат открития срив, независимо от неговата цена за страната. Експериментът е много труден и Ципрас върви по опънато въже измежду привърженици на реализма и фанатизирани поддръжници на разрива. Да се надяваме, че накрая ще надделеят разумните възгледи и че Ципрас ще съумее да ги наложи на партията и своя кабинет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.