Как Румъния се оказа обградена от Русия

Около Румъния се намират само страни приятелки на Русия и страни, които са държани в плен от Москва. Плановете на Путин, които първоначално се отнасяха само до непосредствените съседи, може да се разпрострат обаче и върху страни, намиращи се в периферията на НАТО.

Съществуват най-малко две възможности, чрез които Русия би могла да дестабилизира страните по границата на Северноатлантическия алианс: използването на хибридната война, изпитана вече в Украйна, или дестабилизация чрез етнически конфликти. Андерс Фог Расмусен, бившият генерален секретар на НАТО, каза миналата седмица, че Владимир Путин би могъл да нареди започване на хибридна война срещу някоя от балтийските държави, за да тества отговора на алианса.

Всъщност ще бъде достатъчна една провокация, която да прерасне в нещо по-лошо, както стана в петдневната война в Грузия през 2008 г. В случая на балтийските страни Москва иска да види дали наистина ще бъде приложен член 5 от Севрноатлантическия пакт: въоръжена атака срещу една членка на НАТО се смята за атака срещу всички членки на алианса.

През 2007 г., когато Русия парализира правителството, банките и другите важни институции на Естония чрез голяма кибератака като наказание затова, че беше преместен Паметникът на съветския воин от центъра на алин, НАТО не реагира. И това също беше тест. От балтийските страни Етония е най-уязвима, защото една четвърт от населението й са етнически руснаци, а един сценарий за дестабилизация на тази малка република не е трудно да бъде осъществен на практика. Британците обещаха да изпратят около 1000 войници и няколко разузнавателни самолета. Това може да не е достатъчно за обезкуражаването на Москва. Александър Грушко, постоянният представител на Русия в НАТО, заяви неотдавна, че балтийските страни може да станат район на „военна конфронтация“.

Паралелно Владимир Путин си създаде надеждни съюзници в НАТО, на които може да разчита в трудни ситуации. Турция, която е втората по големина страна в алианса, игра на страната на Русия във войната в Грузия и не позволи на корабите-болници на алианса да преминат през протоците. Зависимостта на Анкара от руския газ е голяма, въпреки че Турция има достъп и до ресурси от Кавказ, докато България е изцяло в ръцете на Москва от тази гледна точка. Освен това, русофилската политика на София, макар да имаше възходи и падения, никога не беше изоставяна.

Гърция стана на свой ред руско предмостие в Средиземноморието и съюзник в балканската политика на Русия по православна линия. Има и други страни в НАТО, които имат добри отношения с Москва и които са скептични по отношение на налагането на система от по-сериозни санкции срещу нея. Унгария например изцяло пое по дирите на Русия, а следващата седмица Путин е очакван в Будапеща на историческо посещение. Какво може да поиска Владимир Путин от премиера Виктор Орбан в замяна на кредита от 10 милиарда евро за строежа на ядрените реактори в Пакш, още не е ясно.

Отвъд проруските си позиции в рамките на Европейския съюз, Унгария би могла евентуално да подкрепи една руска стратегия за дестабилизация на Румъния чрез унгарските екстремисти, след като Виктор Орбан се превърна в поддръжник на съмнителните автономии в бившето съветско пространство.

Междувременно Русия напредва по брега на Черно море и печели все повече терен, докато се прави, че преговаря за спиране на огъня в Украйна. Паралелно заплахите по адрес на Букурещ са предавани индиректно от директора на Центъра за обществено-политически изследвания в Москва Владимир Евсеев, който твърди, че „ще се засили конфронтацията между Румъния и Русия“. Москва е „много загрижена“, че от румънска територия „може да бъдат изстрелвани крилати ракети или други подобни устройства“, затова „Русия ще бъде длъжна да реагира не само на появата на командни центрове на НАТО, но и на складовете за оръжие или други видове инфраструктура“ и ще търси „средства за унищожаване на румънския флот“.

Колкото повече Русия е притисната в ъгъла от западните сили, толкова по-агресивна изглежда, че става. Президентът Клаус Йоханис като че ли е запознат с този синдром на раненото животно и говори за първи път за факта, че принадлежността на Румъния към НАТО е ценна, но при изключителна ситуация „трябва да сме подготвени да си отбраняваме сами страната“.

Географските усложнения не се отнасят само до факта, че Украйна се намира във война на изтощение с Русия или че Молдова се мъчи от два месеца да състави правителство, докато руски войници копаят окопи в Приднестровието, а и до контекста, в който другите съседи на Румъния – Унгария, Сърбия и България изглежда се намират на оси, водещи към Москва.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.