Водки в Топ 10, които изместиха традиционните от световния върх

Канадската водка „Кристал хед“, една от най-чистите, се прави от царевица.

Традиционните най-добри марки водка като „Абсолют“, „Финландия“, „Столичная“, „Смирнов“ в последните години търпят силна конкуренция и непрекъснато са измествани от първите места в класации „Топ 10 водки“ от някои неизвестни до неотдавна марки, набързо станали популярни и завзели пазари по цял свят.
Това идва да покаже, че в производството на алкохол може да се постигне успех и без традиции, с чисто нови марки и технологии.
Ето няколко водки, които влизат редовно в топ 10 на класациите по света, а се произвеждат само от 15-ина години насам, дори по-малко:

Исландската водка „Рейка“ се прави с вода от гейзерите, особено чиста зърнена водка.

Reyka vodka – исландска водка, произвеждана от 2005 година. Марката и компанията са основани от уиски производителя „Уилям Грант и синове“, с идеята да се използва исландската чистота и уникалност. Думата Reyka на исландски означава пара. За водката се използва вода от исландските гейзери, която не се обработва допълнително. Четворно дестилирана. Класирана е на първо място в топ 10, заема челни места при дегустации. Цена 12-18 евро бутилката.

Grey Goose
– френска водка, една от най-популярните по света водки от по-висок клас през последните години. Произвежда се от 1997 г.

Френската водка „Грей гус“.

Редовно влиза в класации за топ 10 водки, като често я класират на първо място. Има множество медали и е на челни места в международни дегустации. Произвежда се в областта Коняк във Франция. Суровината е подбрана хлебна пшеница (т. нар. зимна пшеница, която се сее есента и се жъне през август). Използва се специална технология за ферментация и петстепенна дестилация в казани за коняк. Филтрира се през специална медна инсталация, разрежда се с допълнително филтрирана изворна вода. Цена 25-45 евро бутилката.

Русский стандарт
– руска водка, която се произвежда от 1998 г. край Санкт Петербург. Произвежда се от пшеница от северните райони на Русия (т. нар. зимна пшеница, която се сее есента). Дестилира се 4 пъти за разновидностите „Original“ и „Platinum“, и 8 пъти за луксозния вариант „Imperia“. Вариантът „Gold“ e с руски женшен. Филтрира се 4 пъти през въглен филтър, за по-скъпите варианти се филтрира допълнително през сребърен и кварцов филтър.

Водката „Руский стандарт“ има няколко разновидности, различно филтрирани. „Голд“ е с добавка на руски жен шен. Правят се от зимна пшеница, вода от езерото Ладога, многократна дестилация.

Разрежда се с вода от езерото Ладога. Марката се рекламира с легендата, че е направена върху проучванията на Менделеев за смесването на алкохола с вода. Твърди се, че той определил 38 градуса алкохол като най-добър за водката и този стандарт бил въведен в царска Русия. Цена 12-40 евро бутилката, според вида.

Crystal Head Vodka – водка, произведена в Нюфаундленд и Лабрадор, Канада. Произвежда се от 2007 година, особено популярна с дизайна на бутилката – стъклен човешки череп. Четворно дестилирана от подбрана царевична суровина. 7 пъти филтрирана, като последните три филтрации са през специални кристали.

Канадската водка „Кристал хед“, една от най-чистите, се прави от царевица.

Разрежда се с вода от ледници в Северна Канада. Не се използват добавки, обичайни за водките – захар, глицерин и др. Има множество награди и челни места в дегустации в последните 6-7 години. Рекламирят я като gluten free (без глутен), но при дестилация на спирт 96 градуса глутенът е без значение. Но става дума за една от най-чистите водки в света. Редовно влиза в топ 10 водки в различни класации. Цена 30-45 евро.

Belvedere – полска ръжена водка, която се произвежда от 1993 г. от нова компания, приватизирала стара полска спиртоварна. Компанията вече е собственост на френската международна компания LVHM. Дестилира се 4 пъти, филтрира се 11 пъти.

Полската водка „Белведере“ има много разновидности, тук е етикетът само на една от тях.

Освен чиста водка марката пуска и разновидности с аромати на цитрусови и др. плодове. През май 2014 швейцарска телевизия изнася данни от лабораторни изследвания, че във водката „Белведере“ е уловено съдържание на захар, докато производителят твърди, че се прави само от чист алкохол. Множество марки водка съдържат захар в по-големи или по-малки количества, това не е забранена практика за водките. Цена между 20 и 45 евро бутилката за различните разновидности.

42 Below – новозеландска водка, която се произвежда от 1998 г. Името идва от 42-ри паралел, отначало е произвеждана и 42 градуса, но после съдържанието на алкохол е намалено по стандартите. Произвежда се от пшеница без генни модификации и екологично чисти съставки и вода.

Новозеландската водка „42 билоу“ е една от най-чистите с най-добра цена.

Смята се за една от най-чистите. Цена 10-20 евро бутилка 1 литър.

Водка „Шопен“ – една бутилка се прави от 3 кг картофи.

Chopin („Шопен“) – полска водка от картофи, която се произвежда от 1997 г. Четворно дестилирана. Една бутилка се произвежда от 3 кг картофи. Въпреки смущаващата суровина за производство, водката е кръстена на най-нежния композитор и за последните години е спечелила куп златни и сребърни медали от международни дегустации и изложения. Цена 18-25 евро бутилката. Производителят пусна водка със същата марка и от ръж, зърно.

Skyy Vodka

Водка „Скай“ – произвежда се в САЩ от концерна „Мартини“.

американска водка, произвеждана от 1992 г. в Калифорния от компанията „Мартини“. Има много разновидности, с различен алкохолен градус, включително ароматизирани. Обичайната бутилка е кобалтово синя. Прави се с доставка на чист спирт от друга компания, който се смесва с филтрирана и дейонизирана вода. Смята се, че е създадена от компанията „Мартини“ специално за коктейли, но се пие и като чиста водка. Цена 10-15 евро бутилката.

Snow Queen Vodka – Водка, произвеждана в Казахстан от био пшеница и екологично чисти съставки. Водата е от артезиански кладенци в подножието на Хималаите.

Казахската водка „Зимна царица“.

Петорно дестилирана, филтрирана през въглен от казахстанска бреза. За последните 7 години, откакто е на пазара, тази водка има над 10 златни медала и десетки челни места на дегустации в изложения в Европа, САЩ и Русия. Цена около 30 евро бутилката.

Jean-Marc XO – френска водка, произведена в областта Коняк, цена около 50 долара. Суровината е четири разновидности френска пшеница, дестилирана е рекордно 9 пъти в малки медни казани, обработена е с кислород по технология за вино и филтрирана през въглен филтър. Технологията на производство е с продължителност няколко седмици. Цена 40-50 евро бутилката.

В класации Топ 10 са включвани и други марки, но тук са избрани само масови водки, които все пак струват от 10-ина до 30-ина евро. Иначе има разни специални водки, които няма смисъл да се сравняват с масови водки.
Тези сравнително нови марки идват да покажат също така, че потребителят непрекъснато иска да опитва нови и нови марки питиета.

За българския пазар и производство, като пример за нова марка водка с особена чистота, минала през няколко филтрации с въглен филтър, е „Аляска“.

(Очаквай още – някои особености на водките и някои заблуди на водкаджиите. От какво се правят?)

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.