Сибирските близнаци БСП и Атака вече не си крият роднинството по руска линия

Иво Инджев

„Русофили и атакисти на протест срещу НАТО”, шегува се (вероятно) в заглавие днес един уважаван сайт – защото разликата между русофилите и атакистите е като между слугите и лакеите.

Шегата настрана обаче – забелязвате ли, че путинофилите се опитват да имитират „всенародност” на своите изяви като си разпределят ролите и митингите в рамките на сценарий, който трябва да компенсира малобройността на техните проруски дефилета с честотата на подобен ред изяви.

Само преди броени дни имахме митинг от половин площад социалисти и чегеваристи, а днес имаме подобна порция със същите лозунги, но този път са „русофили и атакисти”. Ако можете да откриете разликите между тези путинопоклонници, обадете се! Защото в парламента, чрез който управляваха България заедно с инструмента си „Орешарски”, но се криеха като ортаци, днес, колкото се делят на два митинга, тези сибирски близнаци няма как да бъдат отличени един от друг.

Да, при демонстрациите си на безсилен васален гняв сами по себе си тези сборища не са заплаха за никого и нищо. Освен ако…

Освен ако не си спомним подобни маргинални, но зачестяващи изяви през 2011 г. в рамките на т.нар. шистова революция в полза на руския монополист „Газпром”, които „изведнъж” така стреснаха премиера Борисов, че нареди на своите депутати за три дни да напишат закон за забрана на проучванията за наличието на този непомирисван още наш природен ресурс, от който имало опасност да забогатеем за сметка на руската газова диктатура.

Ами ако Борисов, пак „изведнъж”, реши да откликне на „гласа на народа”, който с рупора на Атака и БСП се опитва да надвика здравия разум с искания за забрана на натовските бази насред нарастващата опасност от юг и изток за България?

Не ви ли се вярва? Не ни се вярваше и преди, но през януари 2013 г. Борисов демонстративно обслужи руския натиск, изкрещян на рехави, но пък шумно огласявани от медиите улични прояви. Какво пречи и този път да „прояви разбиране”?

И защо не, БГНЕС съобщава какви хубави неща, освен „НАТО вън” и „ЗА Русия”, са скандирали и демонстрирали на плакати днешните русолюбиви граждани в София: обяснили са плакатно, че Русия е обединител на славяните (например на руснаците със системно кланите от тях през вековете поляци, а в момента обединяват с танкове, артилерия и ракети украинците и руснаците). Освен това протестиращите (вероятно срещу агресивната политика на Украйна на собствената й територия) са заявили ясно, че България иска мир с Русия- щото всички ние, извън това сборище, си умираме от желание за война – и най-вече с ядрена Русия.

Ако не съм бил ясен в опасенията си, да го кажа по друг начин: това, че малоумието дефилира и крещи по карикатурен от гледна точка на логиката и здравомислието начин не означава, че изведнъж не може да бъде обявено за „глас народен”. Имаме горчив опит, който посочих ясно.

Ако случайно репликата ми спрямо Борисов изглежда „параноична” или „прекалено мнителна”, замислете се защо той си мълчи и не опонира на надигащата се проруска истерия, понесена на хоругвите на русолюбието, което не само не му е чуждо, но го изтъква като едва ли не българска национална черта, приписвайки собствения си недостатък на ВСИЧКИ българи.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.