Какво направи кабинетът „Борисов 2“ за 100 дни?

Борисов говори пред журналисти след обявяване на първите резултати от парламентарните изборите 2014 г. Снимка: от екрана

Освен нови външни заеми в размер 4,5 млрд. лв. (вече взети) плюс поисканото от парламента право да изтегли още 16 млрд. лв. (предстои тази и следващата година), за които стана дума вчера (виж тук), какво друго направи за 100 дни правителството?

Ето няколко по-важни действия и бездействия:

Вместо реформи в здравната система, които да ограничат непрекъснато нарастващите разходи от бюджета на Здравната каса, министърът реформатор Москов предизвика расистки скандал и получи расистка подкрепа.
Правителството прокара поправка в закона възстановяването на здравни осигурителни права да става с плащане на 3-годишни осигурителни вноски (около 2000 лв.), което ще остави извън системата най-малко милион неосигурени.
Исканията на министър Москов за квотни разходи за определени заболявания и групи пациенти тепърва ще създадат проблем. Премахването на ТЕЛК и делегиране на правото на всеки лекар да установява инвалидност ще увеличи корупцията, вместо да премахне старата корумпирана система.

Пенсионната реформа на ГЕРБ (неподкрепена от реформаторите, но подкрепена от ДПС – ново плаващо мнозинство) промени със закон принципа на осигуряване, цели да прехвърли средства от частните пенсионни фондове в НОИ. След съпротивата срещу това, сега ГЕРБ се канят през март да правят нови поправки в закона, все едно че нищо не е станало.

Правителството върна със закон ГДБОП от ДАНС в МВР. Прави експерименти с различни методи за пътни проверки и контрол. Разкриваемостта на зачестилите мафиотски убийства не е висока. Осъдени или под домашен арест видни мафиоти продължават да бягат, както при първия мандат на Борисов – сега изчезна Брендо, осъден в Италия на 20 години и у нас на 7 години. Същевременно в МВР и службите се върти интрига с т. нар. разработка „Червеи“, като че ли това е най-големият скандал в тази сфера, а очевидно основната цел е да се направи чистка в службите.

Придвижи проект за саниране с държавен кредит от 1 млрд. лева (от държавната Българска банка за развите), с който реално ще се прави топлоизолация, а не цялостно саниране. Материалите ще са вносни (тоест – никакво развитие и стимул за икономиката тук). На практика с парите на всички данъкоплатци се подобрява енергийната ефективност на ограничен брой жилища на частни лица. Би трябвало с държавни пари да се санират държавни сгради – училища, болници и др., а за частни жилища да се направи програма с изгодни кредити и стимули.

– Нищо не спира генерирането на загуба в енергетиката – НЕК продължава да купува скъпо енергия и да я продава по-евтино на ЕРП. До момента няма реформи. Заемите ще покриват дупката.

– Министерство на транспорта закрива последователно влакове (50 от началото на годината, предвидени са да спрат общо 200 за 2015 г.) и тика БДЖ към ликвидация в изгода на автобусните превози и линии на частни превозвачи.

– Най-важната стъпка в образованието е спорното отпускане на държавни средства на частни училища, които работят за печалба. И няма механизъм за контрол дали финансирането няма да отиде за увеличение на печалбата, вместо за по-голяма достъпност на образованието.

– Правителството отпуска 1,2 млрд. лева да осигури ликвидност на ПИБ и близо 2 млрд. да покрие суми на вложители до 100 хил. евро в КТБ и да замаже грабежа. Проблематично е връщането на тези пари на държавата. КТБ, след като беше насилствено съборена, длъжниците й си извъртяха изгодно дълговете чрез цесии, при които са си спестили по 20-30% от дължимото. Създава се впечатление, че заинтересовани си разделиха ограбеното от тази банка, със съдействие на БНБ, прокуратурата и правителството.

– Правителството назначи освен за министри, също и за съветници на министри представители на Протестна мрежа, които бяха против правителство с премиер Борисов.

– Реформа в съдебната система още няма, има драстични примери на злоупотреби в съдебната власт. Само една съдийка е отстранена поради изявления на френския посланик.

Брутална демагогия около проекта „Южен поток“. Борисов поде необичайна кампания с инициативи за газов хъб, след като Русия обяви края на „Южен поток“. Борисов стовари вината за проваления проект на предишното правителство, забравяйки, че неговите евродепутати гласуваха в Европарламента преди година декларация да се спре строителството на газопровода. Антируската риторика от коалицията на управляващите и специално против газопровода също е дала основания руската страна да се откаже от проекта.
След спирането на газопровода, управляващите и поддръжниците им развиват идеята, че от него България няма да спечели, а по европейски програми ще спечели много повече. Но едното не трябва да се противопоставя на другото. Можеше да има и газопровод, и европейски програми. Също така някои представители на управляващите (Мартин Димитров и др.) развиваха идеята, че Путин блъфира и няма да строи газопровод към Турция.

– В областта на културата министърът вдига шум единствено за т. нар. „Български Лувър“ и придвижва изложби, а висят нерешени проблеми в културното наследство, колекционерството, театрите, музеите. Няма реформи, няма достатъчно пари за опазване на паметници на културата и др. Картини от КТБ бяха прехвърлени в Националната галерия, което изглежда като експроприация.

Стагнацията продължава, вместо оживление и ръст на икономиката има връщане надолу в сравнение с предишната година. Божо Икономиката, както наричат министъра на икономиката Божидар Лукарски, получи оценка 5 за стоте дни от Реформаторския блок, което е показателно за самочувствието и самооценката на управляващите.

– България е подложена на силен миграционен натиск – бежанци и имигранти от Азия и Африка навлизат през границата с Турция, а правителството няма ясна идея какво да се прави, не въвежда квоти за бежанци, както Австрия и др. европейски страни. Вицепремиерката Кунева настоява да интегрираме бежанци, с осигурени за общините пари от Европа. България обаче няма капацитет да интегрира и българите – липса на производство и поминък в провинцията, по селата, висока безработица. Страната е изостанала и в интегриране на циганите, затова трябва да има ограничения за имигранти.
Правителството няма решение на този проблем, а го задълбочава. И България постепенно става базов лагер на легални и нелегални имигранти, което неминуемо създава напрежение.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.