Русия може да вкуси първите плодове от победата в Минск

На срещата в Минск. Снимка: АФП/БТА

След поредните мирни споразумения между участниците в украинския конфликт на преден план излиза въпросът дали примирието в Източна Украйна ще доведе до вдигане на икономическите санкции от Русия.

* * *

Изминали бяха едва първите часове на прекратяването на огъня, влязло в сила тази неделя – на 15 февруари, и западни представители взеха да споменават, че санкциите може да бъдат смекчени и отменени. Френският външен министър Лоран Фабиюс изтъкна, че отслабването на европейските санкции срещу Русия ще зависи от развоя на събитията в Украйна. „Ако ситуацията се подобрява, санкциите ще бъдат намалени. Ако спирането на огъня не се спазва, санкциите ще бъдат засилeни“, цитира думи на Фабиюс РИА Новости.

Ще припомним, че новите договорености от Минск отложиха дискусиите за нови антируски санкции от страна на ЕС, макар да не отмениха въвеждането на приетите по-рано. Така Западът отправи сигнал, че сами по себе си споразуменията не може да са повод за отмяна на санкциите. От понеделник – 16 януари, влизат в сила нови индивидуални санкции срещу 19 физически и 9 юридически лица. Както заяви по-рано говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич, службите на Евросъюза не са спирали подготовката на „всякакви действия“, насочени към осъществяване на минските споразумения за уреждане в Украйна.

Примирието в Украйна изглежда доста нестабилно засега, но и двете страни разглеждат сериозно възможността санкциите да бъдат смекчени. „Според мен, те (договореностите от Минск) са реални, сериозни, съществени – смята Алексей Улюкаев, руският министър на икономическото развитие. – Дълбоко съм убеден, че откриваме възможности за премахване на тези проблеми; струва ми се, че всички страни и най-вече бизнесът са уморени от този режим.“

По думите на министъра, минските споразумения трудно се поддават на оценка засега, тъй като датират твърде отскоро, но осъществяването на мерките, предвидени в графика към споразуменията, ще хвърли светлина върху много неща. „Чуваме леко противоречиви изявления от европейските си колеги: едни казват, че санкционният режим няма да получи ново развитие; от друга страна, чухме, че взетите вече решения ще влязат в сила от 16 февруари; за момента данните се нуждаят от проверка* „, каза Улюкаев.

Сдържаният оптимизъм на руския министър идва навярно от разминаващите се мнения на страните от ЕС за антируските санкции – много от тях активно настояват те да бъдат отменени час по-скоро. Както например заяви финландският външен министър Ерки Туомиоя, допуска се възможността за премахване на санкциите, ако се спазва споразумението за спиране на огъня в Донбас. „В момента естествено не се обсъжда разширяване на санкциите. И ако постигнатите договорености се реализират поетапно, и ние ще сме готови поетапно да отменяме санкциите срещу Русия“, каза шефът на финландската дипломация.

За отмяна на санкциите, ако се спазват минските споразумения, говорят и САЩ. „Санкциите може да бъдат отслабени.

Ще разгледаме смекчаване на санкционния режим, щом бъдат изпълнени условията от новото минско споразумение, а също и договореностите от септември“, цитира РИА Новости високопоставен представител на американското правителство. САЩ имат готовност „да разгледат премахване на санкциите за Русия“, щом минските споразумения от септември 2014 г. и днешното споразумение бъдат изцяло осъществени, увери по-рано и държавният секретар Джон Кери. Въпреки суровата, изпълнена с взаимни обвинения телевизионна риторика и в Русия, и в Украйна, Москва и Брюксел не губят интерес към перспективите за възстановяване на връзките и постепенно „оттегляне“ на санкциите. Причините са очевидни.

Западните санкции обезсмислят всеки опит на руските власти да спрат развоя на икономическата криза в страната. И докато при високи цени на петрола Русия би могла да си позволи по-самостоятелни външнополитически действия, в днешната ситуация тя няма как да не се озърта към Запада в опит да се разбере с него. Това далеч не се схваща на всички равнища във властта и обществото – но там, където се вземат основните стратегически решения, със сигурност го разбират.

Известно потвърждение изглежда е смяната на тона в изявленията на Александър Захарченко, ръководителя на Донецката народна република (ДНР). Той уверяваше съвсем доскоро, че опълченците ще продължат бойните действия срещу украинската войскова групировка в Дебалцево, но неделя рязко смени риториката. Лидерът на ДНР бе доста сдържан и само посочи, че „украинските военни трябва организирано да напуснат града, оставяйки оръжията и техниката“. Трудно бихме повярвали, че тая „метаморфоза“ е лична инициатива на Захарченко.

На този етап страните явно наистина се стремят да зачитат споразуменията от 12 февруари. Когато обсъди първия ден от прекратяването на огъня, „нормандската четворка“ например констатира, че като цяло то се спазва.

Дали обаче в крайна сметка това ще доведе до траен мир и отмяна на санкциите? Още не знаем. Основните рискове идват оттам, че решенията както в Киев, така и в Донецк и Луганск се вземат под въздействието на огромен брой най-различни, понякога дори местни фактори, върху които няма как да повлияят нито Москва, нито Берлин, нито Брюксел. Оптимизъм вдъхва само това, че смекчаване на санкциите ще е добре дошло и за твърде много хора в самия ЕС, което донякъде може да предпази Русия от неоснователни политически заяждания. А колкото до украинските военни и опълченците, днес никой не може да ги контролира изцяло.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.