Трилър около кандидата за президентския пост в Гърция

В истински трилър се превърна очакваното общо предложение на двете партии СИРИЗА и „Независими гърци“ за президентския пост в Гърция.Макар до снощи всички да се надяваха, че премиерът Алексис Ципрас ще обяви името на кандидата, в крайна сметка новината бе отложена и то ще стане известно днес след срещата на Еврогрупата, а утре ще бъде обсъдено в парламентарната група на партията СИРИЗА. По същия повод утре ще заседава и парламентарната група на партията „Независими гърци“.

Гласуването в парламента ще бъде в сряда.

Президентът на Гърция се избира на пленарно заседание на парламента. Предишният състав на висшия законодателен орган не успя да излъчи нов държавен глава в края на миналата година и това бе причина за неговото разпускане и за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.Тогава при състоялите се три гласувания кандидатурата на 73-годишния бивш еврокомисар Ставрос Димас, предложена от тогавашния премиер Андонис Самарас, не можа да събере необходимия брой гласове.

Сега пък причина за възникналия трилър бяха появилите се вътрешнопартийни реакции в партията СИРИЗА във връзка с кандидатурата на Димитрис Аврамопулос, с която изглежда са съгласни ръководствата на двата коалиционни партньора в кабинета.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис не потвърди наличието на вътрешнопартийни реакции в СИРИЗА. За отбелязване е, че т. нар. „опозиция“ вътре в партията СИРИЗА, произтичаща от намиращата се в нея Лява платформа, чийто лидер е Панайотис Лафазанис, министър на производственото преструктуриране, реагира на кандидатурата на Аврамопулос като излезе с контрапредложения на лица от левоцентристкото пространство.

Малко преди това се състоя заседание на политическия секретариат на партията, на което е бил обсъждан кандидатът за президент. По-късно лидерът на партията „Независими гърци“ Панос Каменос се срещна с Алексис Ципрас. Пред журналисти Каменос каза, че премиерът Ципрас ще каже името на кандидата. Твърди се, че на тази среща Каменос е предложил Дора Бакояни за президентския пост. Правителственият говорител обаче след това обяви, че съобщението за президентската кандидатура се отлага.

Партията „Независими гърци“ пък обяви, че за утре е насрочено заседание на парламентарната група. Говорителят категорично опроверга, че е имало реакции, засечки, разногласия или други проблеми по въпроса за президентската кандидатура.

В. „Та неа“ твърди, че министър Панайотис Лафазанис си е тръгнал от срещата с Ципрас доста развълнуван и даже разтревожен. Вътрешнопартийното малцинство в СИРИЗА не желае новият президент да бъде избран от десноцентристкото пространство. Смята се, че Ципрас е обяснил на Лафазанис мотивите, заради които той се е спрял на Аврамопулос. Все пак министърът е реагирал и е поискал партийните органи да заседават и да бъдат взети решения.

61-годишният Аврамопулос, който в момента е еврокомисар, бе външен министър, министър на отбраната и атински градоначалник. Той е също и заместник-председател на партията Нова демокрация и дясна ръка на бившия премиер-консерватор Андонис Самарас.

В същото време особен интерес относно фигурата, която ще бъде предложена за президентския пост в Гърция, проявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който поддържа отлични отношения с Димитрис Аврамопулос. Ако той заеме президентския пост, мястото му на еврокомисар остава вакантно.

Желанието на Юнкер е да види в лицето на новия комисар един съюзник, с когото няма да има проблеми и ще се разбира.

Назначаване на Димитрис Пападимулос на еврокомисарския пост в случай че бъде издигната кандидатурата на Аврамопулос, изглежда тревожи Юнкер, тъй като евродепутатът от партията СИРИЗА, е внесъл предложение за вот на недоверие срещу него заедно с групата на Евролевицата.

На този фон пък Панос Каменос иска да види на президентския пост Дора Бакояни, която както и Аврамопулос бе външен министър и кмет на Атина. Тя бе изключена от Самарас през 2010 г. от парламентарната група на Нова демокрация, а като политик тя не подкрепи един от законопроектите с мерки за икономии, предложени от Международния валутен фонд. Бакояни създаде своя партия „Демократичен алианс“, която на изборите през май 2012 г. не можа да прескочи трипроцентовия праг и остана извън парламента. На повторните избори през юни 2012 г.

„Демократичният алианс“ на Бакояни се коалира с Нова демокрация и тя отново бе избрана за депутат. Само за последните няколко дни на масата се появи и името на бившия министър Прокопис Павлопулос, с когото Ципрас поддържа редовни контакти. Източници смятат, че изборът на Павлопулос би задоволил и бившия премиер-консерватор Костас Караманлис, който до последно отказваше предлаганата му кандидатура за президентския пост.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.