Защо Путин отиде при „малкия Путин“ Виктор Орбан

Асошиейтед прес

Визитата на Путин в Унгария показва, че той все още има приятели в Източна Европа 

Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин отиде днес в Унгария, за да се срещне с нейния лидер, когото унгарците определят като неговото „второ аз“ – „малкия Путин“.

Поразителен е този прякор на унгарския премиер Виктор Орбан, който през 1980-те години се появи на международната сцена като антисъветски настроен студентски лидер. Трансформацията му в популист, който флиртува с Кремъл и потъпква инакомислието, отразява една по-обща източноевропейска история, в която бунтът срещу Москва постепенно доведе до смесени чувства към гигантския съсед Русия. Лидерите на Унгария, Сърбия, Словакия и Чехия все по-често играят двойна игра – ухажват богатите страни в ЕС, като в същото време флиртуват с руското покровителство.

Около 2000 души демонстрираха снощи в центъра на Будапеща, протестирайки срещу визитата на Путин и призовавайки Орбан да спре „путинизацията“на Унгария. „Тормозът над правозащитните групи, корупцията и обогатяването на олигарсите показват, че ние все повече се доближаваме до руския модел и се отдалечаваме от европейския“, каза организаторът на протеста Габор Ваго.

Засилената подкрепа за Русия въпреки нахлуването й в Украйна се проявява сред някои източноевропейски правителства и обикновени хора, на които може би повече им допада политическата сигурност на Русия, отколкото сложната, объркана и понякога белязана от мъчителни колебания демокрация в западен стил.

За Путин, на когото сега много страни по света са обърнали гръб, посещението е важно, защото показва, че той все още има приятели, дори сред страните от Европейския съюз. Орбан пък си има много по-прозаични грижи: той се стреми към добра цена за руския газ, от който Унгария отчаяно се нуждае, както и от уверения, че Русия ще спази обещанието си за целеви заем от 10 милиарда евро за модернизиране на унгарската АЕЦ.

„За Москва е важно да покаже, че все още има страни, чиито правителства са готови да посрещат (държавници от) Русия.

Символично е, че посещението е много по-важно за Русия“, каза историкът Золтан Биро, експерт по Русия.

Сърбия, който има традиционно добри отношения с Русия, също се опитва да балансира, внимателно поддържайки усилията си за присъединяване към ЕС, като в същото време запазва близки връзки с Русия. Сред сръбското ръководство дори има очевидни разногласия за това по какъв път да върви Сърбия. Премиерът Александър Вучич изглежда клони към ЕС, докато президентът Томислав Николич е традиционен русофил.

Сърбия засега отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, въпреки натиска от Запада. Руската пропагандна машина действа много активно в Сърбия. В началото на годината започна да предава руска радиостанция на сръбски език.

В бившия съветски блок има страни – като Полша и Румъния – които са много критични към Русия. Но даже в Полша, например, кандидатката за президент на главната лява партия каза, че страната не може да си позволи да продължи да бъде представяна като „враг номер 1″в руските медии и призова за диалог между Варшава и Москва.

Подкрепата за Русия сред страните от Източна Европа се дължи на силен коктейл от идеологически предпочитания и необходимостта да се избягват потенциално опасни отношения с главния им енергиен доставчик. Много страни в региона страдат икономически от санкциите и от руските забрани върху вноса на храни от Европа.

Тези прокремълски симпатии отслабват единството на Европа в преговорите й с Русия относно Украйна. Няколко източноевропейски страни се противопоставят на санкциите срещу Русия, макар че като членки на ЕС те се съгласиха с приемането им. Някои, като Словакия и Чехия, казаха, че не желаят да приемат натовски обекти на своя територия, макар че алиансът планира допълнително разполагане на войски за укрепване на сигурността на Полша и балтийските страни.

Чешкият президент Милош Земан осъди санкциите на ЕС, заставайки срещу премиера и подкопавайки единната позиция на правителството спрямо Русия.

Проруската позиция на Орбан се оказа рискова и усложни още повече проблема с имиджа му на Запад. Миналото лято той каза, че иска да превърне Унгария в „нелиберална демокрация“ по модела на силни страни като Русия и Турция и предприе репресивни мерки срещу някои правозащитни групи.

Сега обаче се забелязват признаци, че Орбан се опитва да поправи имиджа си на Запад. Две седмици преди срещата си с Путин той прие германския канцлер Ангела Меркел в Будапеща и в петък отиде в Киев, за да се срещне с украинския президент Петро Порошенко, уверявайки го в подкрепата си за украинския суверенитет.

„Орбан се оказа в много трудно положение, защото стана ясно, че това, което бе добра идея в икономически план, се оказа не толкова добра в геополитически смисъл“, каза Чаба Тот, директор на института „Републикон“ – мозъчен тръст в Будапеща.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.