Кой се страхува от поскъпването на долара? Не и САЩ.

Шобана Чандра
Кристофър Кондън

Потребителското търсене е определящо за американската икономика. Това е една причина, поради която ударът, който по-скъпият долар нанася на износа, не е толкова болезнен. За сравнение на потребителското търсене се падат почти 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, а на износа – само 13%.

Не вярвайте на всичко, което чувате за корозивния ефект от по-скъпия долар върху корпоративна Америка. Най-голямата икономика в света и бизнесът в САЩ могат да се справят с това доста добре.

Компании, включени в индекса Standard & Poor’s 500, хвърлиха вината за спада на печалбите си през миналата година върху най-силния от над десетилетие долар или посочиха, че той ще ги засегне през тази.

По-общата картина съвсем не е толкова мрачна. Погледнат като цяло, американският бизнес е много по-малко уязвим от поскъпването на долара, отколкото многонационалните гиганти, които работят в САЩ. Обменният курс представлява още по-малка заплаха за икономическия растеж на страната, за който 2014 бе най-успешната година от 2010-а. Силният долар може и да отслаби износа, но той означава и по-евтин петрол, по-евтини вносни стоки и запазване на ниската инфлация – всички благоприятни фактори за една икономика, чието гориво е потребителското търсене.

Възходът на долара Щатският долар поскъпна миналата година спрямо всички останали 31 основни валути. За компаниите в САЩ това означава, че с печалбите, деноминирани в евро, шведски крони или бразилски реали, могат да купят по-малко долари. От средата на 2014 г. до януари доларът поскъпна с 10% – най-голямото повишаване на стойността му за шестмесечен период от финансовата криза от 2008 година и някои компании бяха неподготвени за това.

Bank of America изчисли, че устойчивото поскъпване на долара с 10% стопява около 3% от печалбата от акциите на компаниите от S&P 500.

Големите мултинационални корпорации са сред компаниите, за които залогът е най-висок. На продажбите в чужбина се пада дял от около 50% от общите приходи на 30-те компании, включени в индекса Dow Jones Industrial Average, според Хауард Силвърблат, високопоставен анализатор в S&P.

Повечето американски компании съвсем не зависят в такава степен от чуждестранните пазари. За включените в индекса S&P Midcap 400 продажбите зад граница носят 23% от приходите, изчислява Силвърблат.

От гледна точка на икономиката на САЩ, която възлиза на 17,7 трилиона долара, ефектът от обменния курс е нищожен. Bank of America изчислява, че едно поскъпване на долара с 10% ще изтрие едва 0,25% от икономическия растеж през идната година. БВП на САЩ може да нарасне с 3,2% тази година спрямо 2,4% през миналата, сочи средното равнище в проучване на Блумбърг от януари.

Търговски дефицит

Вярно е, че търговският дефицит може да се увеличи, тъй като американският износ става по-малко привлекателен за чуждестранните купувачи. Вносът поевтинява и е възможно да нарасне, което пък „отклонява част от търсенето от вътрешните производители към чуждестранните“, каза Кевин Логан, главен икономист на HSBC Securities USA.

От друга страна цената на вносните промишлени стоки ще спадне, което ще държи инфлацията надолу и ще увеличи покупателната способност на американците, отчете базираният в Ню Йорк Логан. Това е по-важната последица, тъй като на потребителското търсене се пада дял от почти 70% от БВП, а на износа – само 13%.

Дори компаниите с най-големи приходи в чужбина намират начини да минимизират риска от обменните курсове. Един от тях е прехвърлянето на производството в страните, където се продават съответните стоки.

Снабдителна верига

„Повечето наши компании от 20 години полагат големи усилия да регионализират снабдителните си вериги според своите потребители“, каза Стивън Уинокър, който работи в Ню Йорк за Sanford C. Bernstein & Co.

Това означава, че когато силният долар понижава относителната стойност на чуждестранните приходи, голяма част от цената за генерирането на тези приходи, включително за труд, комунални услуги и материали, намалява пропорционално.

„Задграничната стратегия на американските корпорации е основана на преки инвестиции, а не на износ“, обобщи Марк Чандлър, директор за валутната стратегия на Brown Brothers Harriman & Co в Ню Йорк. „(Американските компании) снабдяват чуждестранното търсене със заводи в чужбина. Най-доброто нещо за (тях) е не по-слабият долар, а един по-висок световен икономически растеж.“

Реинвестиране в чужбина

Когато доларът поскъпва, американските компании не са длъжни да обменят в националната валута печалбите си, деноминирани в други валути, и да ги пращат у дома. Те могат да реинвестират на същите чуждестранни пазари или просто да държат парите зад граница – както много от тях правят така или иначе, за да избегнат данъчното облагане в САЩ. Според изчисления, записани в бюджета на президента Барак Обама, американските компании съхраняват в чужбина печалби в размер на около 2 трилиона долара.

И когато корпорациите извършват валутни трансакции, те могат да се застраховат до голяма степен срещу риска от обменните курсове. Компания General Electric (GE), чиято централа се намира в щата Кънектикът, използва валутни фючърсни сделки, за да защити своите печалби.

GE е изчислила, че поскъпването на долара е намалило печалбите й през последното тримесечие на миналата година с около 2 цента за акция до 52 цента.

„Застраховаме цялата си експозиция в трансакции до степента, в която е възможно“, каза финансовият директор на компанията Джефри Борнстийн. „Все още не сме на етап, на който да мислим, че това е нещо, което не може да бъде управлявано.“ Apple вече предприе най-енергичните си мерки от години за притъпяване на ефекта от валутните колебания върху приходите, не само чрез застрахователни операции, но и като повиши цената на iPhone в Русия в противовес на потъването на рублата и оскъпи мобилните приложения на места от Канада до Европа.

Това обяснява защо компанията от Купертино, Калифорния, очаква силно тримесечие до март с увеличаване на приходите между 14 и 20% „макар да сте чули тези дни от много американски компании, че валутните курсове са се превърнали в заплаха“, каза финансовият директор на технологичния гигант Лука Маестри.

Забавяне зад граница

Дори със скока в последно време, доларът просто отлепя от исторически минимум. Стойността му спрямо валутите на шест чуждестранни търговски партньори все още е далеч под нивата от 1985 и дори от 2001 година.

Този път компаниите побързаха да се заоплакват от поскъпването на долара, да голяма степен защото то съвпада с охлаждането на пазарите от Европа през Китай и Русия до Латинска Америка, коментира Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS в Лексингтън, Масачузетс, и автор на едни от най-добрите прогнози за икономиката през последните две години според данни, събрани от Блумбърг.

Ralph Lauren

Компаниите, чиито печалби са под натиск, признават, че доларът е само един от няколко негативни фактора. Производителят на модни облекла Ralph Lauren понижи прогнозите си за увеличението на приходите през тази година и главният изпълнителен директор Джаки Немеров хвърли на 4 февруари вината за това върху „геополитическите напрежения“ и силния долар.

САЩ са в добра позиция да се справят, каза Бехравеш, който нарече възхода на американската валута „много силен позитив за САЩ“. Той помага за спадането на доходността на дългосрочните държавни облигации до исторически минимум, тъй като чуждестранните инвеститори се тълпят, за да спечелят от доларови активи, на фона на очакванията, че Управлението за федерален резерв (УФР) може да повиши до средата на тази година водещата си лихва от сегашното равнище, близко до нулата.

„Ако това ще се случи, сега всъщност е най-доброто време“ за поскъпването на долара, отбеляза Бехравеш, добавяйки, че е малко вероятно щатската валута да повиши стойността си тази година, колкото през миналата.

Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates, заяви, че положителните перспективи пред инвестициите и заетостта в САЩ остават непокътнати, тъй като „подемът на долара е полезен за цялата икономика. Това е по-важно от удара по печалбите на компаниите.“

„Слушаме всички тези предупредителни изявления“, каза базираният в Сейнт Питърсбърг, Флорида, Браун. „Но когато човек се обърне и се вгледа в американската икономика, където търсенето не спира да се повишава“, изводът е, че „ние можем да преодолеем това“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.