Косово седем години след независимостта – бедност, безработица, емиграция

Телени мрежи и пост в етнически разделената Митровица в Косово. Войните в бивша Югославия освен известните жертви, оставиха и много безследно изчезнали. Снимка: Белградски вести

Седем години след обявяването на независимостта си Косово, според анализатори, е изправено пред най-голямото предизвикателство и е в положение, подобно на началото на кризи и войни – масово напускане на населението, пише вестник „Коха диторе“ по повод годишнината от едностранното обявяване на независимостта.“Това се смята за съществен показател, който говори, че косовските институции са претърпели неуспех“, пише прищинският всекидневник и посочва, че в Косово още не са успели да заработят както трябва трите основни стълба на държавата – парламент, правителство и съдебна власт.

Най-голямото предизвикателство, пред което се оказа Косово за тази годишнина, според анализаторите прилича на положението в кризисни и военни огнища. Това е масовото напускане на населението, което се смята за съществен показател за неуспешната работа на институциите.

Вестник „Зъри“ пише и че Косово е в дълбока икономическа криза, крайна бедност, голяма безработица, с престъпност и корупция на най-високо равнище.

„Косово посреща седмия си рожден ден с голяма болка, защото масовото напускане на населението го рани тежко“, пише вестникът, посочвайки, че през последните седем години Косово никога не е било „по-болно“ в социален и икономически план.

„Пътят на Косово през последните седем години беше колкото тежък, толкова и предизвикателен в много области. Предходната година обаче, характерна с шестмесечна /политическа/ блокада, ще се запомни като година, загубена във всички сегменти. През изминалите седем години държавност Косово бе признато от 106 страни, а през 2014 г. – от само четири държави. Отговорността за целия този неуспех е на ръководителите на институциите, но и на политическите партии“, пише вестникът.

В деня преди празника по градовете са издигнати малко знамена, а в столицата Прищина цари мрачно настроение, подчертава „Зъри“.

Икономически експерти сочат, че през последните седем години иконоимиката е в постоянен спад. Годишният БВП през 2008 г. беше 7,2 на сто, а през 2014 г.

ръстът му е едва 3,0 на сто. Директорът на института „Страш“ Ибрахим Реджепи каза, че всички показатели отбелязват спад, което се отразява на увеличението на безработицата и бедността.

Сегашното ниво на растеж не е достатъчно за преодоляване на големите икономически и социални проблеми, които продължават да се трупат. За поддържането на положителното равнище на растеж повлия като цяло държавният сектор, в който отначало имаше прилив на много чуждестранни инвестиции, които по-късно започнаха да намаляват, посочи той.

По думите му структурата на инвестициите не е била добра, защото не е грарантирала дългосрочно развитие главно заради фокуса, поставен върху пътната инфраструктура.

„Същевременно като че ли бяха забравени останалите важни сектори, които можеха да окажат влияние върху качеството на живот, стандарта и заетостта, като образованието, здравеопазването, земеделието“, каза Реджепи за вестник „Косова сот“.

Той уточни, че търговският дефицит се е увеличил от 1,7 милиарда евро до 2,2 милиарда евро. На 17 февруари 2008 г. парламентът на Косово едностранно обяви независимост от Сърбия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.