Скромни очаквания за срещата на върха по проблемите на екстремизма в САЩ

Меган Мърфи
Джеф Дайър

Специални части освобождават заложниците от кафенето в Сидни. Снимка: от тв екрана

Белият дом е изправен пред нарастващ скептицизъм дали срещата му на върха по проблемите на екстремизма тази седмица, за която се говори толкова много, ще помогне да се контрира надигащия се радикализъм в момент, когато световните лидери търсят отговор на нова вълна от нападения в Дания и Либия.

В срещата на върха във Вашингтон ще участват висши официални представители от над 60 страни. Тя ще се съсредоточи върху начините за предотвратяване на политическата и социално-икономическата маргинализация, която тласка хора да се присъединяват към терористични групировки, казаха вчера високопоставени представители на администрацията на САЩ.

Тридневната среща на върха, които се подготвяше от месеци, стана още по-важна и неотложна, след като ислямистки екстремисти убиха 17 души в Париж миналия месец, започвайки с нападение срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“.

През уикенда в Копенхаген нападател откри огън срещу участници в семинар за свободата на словото, организиран в културен център, и срещу синагога. Загинаха двама души, а в неделя екстремисти, свързани с „Ислямска държава“ заявиха, че са убили 21 египетски християни копти, които са държали в плен в централния либийски град Сирт.

Представители на Белия дом вчера избягваха да отговарят на въпроси дали неколкодневната министерска среща може да е ефикасен инструмент в борбата срещу радикалния екстремизъм.

Администрацията, която миналата седмица поиска от Конгреса нова резолюция за военновременни правомощия зарадивоенната си кампания срещу ИД, подчерта, че срещата е елемент от общата й стратегия за национална сигурност.

Една от основните теми на форума ще са социалните медии и как да се действа с групировки като ИД, които умело радикализират последователите си чрез онлайн форуми, в които показват ужасяващи и отблъскващи нападения.

Официалните лица също така изтъкнаха, че срещата на върха няма да се съсредоточи единствено върху заплахите от страна на една групировка, а ще обсъди как общностите могат да се борят с екстремизма в по-широк смисъл чрез развиване на по-тесни връзки с имигрантите, младите хора и други групи недоволни. Ще се ползва опитът от пилотни програми в три американски града – Бостън, Лос Анджелис и Минеаполис.

Въпреки че вчера Белият дом отказа да оповести пълния дневен ред на срещата на върха, официални източници потвърдиха, че президентът Барак Обама ще председателства заседания в сряда и четвъртък. Във форума ще участват британската вътрешна министърка Тереза Мей и високопоставени официални представители на Германия, Йордания и десетки други страни.

„Надяваме се да постигнем по-голяма устойчивост и да работим повече сред всички общности“, каза представител на администрацията.

Фактът, че САЩ организират срещата, бе приветстван от редица експерти по темата, които „отдавна се оплакват, че САЩ и съюзниците им обръщат внимание на проблема с тероризма едва в последните му етапи“, каза Даниъл Байман, експерт по Близкия изток в Института Брукингс.

Печалната реалност обаче е, че е трудно да се посочат корените на екстремизма, добави той.

„Като отидете отвъд непосредствения проблем с тероризма и терористите и започнете да разглеждате проблема с радикализацията, навлизате в мътни води. Трудно е да се разбере кое работи и кое – не“, каза той.

Снощи Белият дом заяви, че Обама е разговарял с датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит, на която е поднесъл съболезнования във връзка с последните нападения и е приветствал участието на Дания в тазседмичната среща на върха.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.