Ципрас трябва да държи под око не само ЕС, но и левия фланг на СИРИЗА

Ройтерс

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не само се сблъсква с твърдото отхвърляне на неговите планове за слагане на край на мерките за икономии от страна на партньорите на Гърция в еврозоната. Той също така трябва да държи под око своята собствена нестабилна крайнолява партия.

Движението СИРИЗА, което спечели изборите на 25 януари с популярна платформа срещу мерките за икономии, е точно това, което означава името му в превод – коалиция на радикалната левица.

Тя включва 50 нюанса леви „иконоборци“ – от социалдемократи до зелени, либертариански марксисти и бивши комунисти. СИРИЗА сега е една партия, но тя беше създадена като електорален чадър на отчаяните леви сили, противопоставящи се на икономиите.

Някои членове, включително министри, може да се разбунтуват, ако евентуалното споразумение с еврозоната не успее да постигне целта на СИРИЗА за отхвърляне на спасителния план на ЕС и МВФ, оставяйки „тройката“ инспектори на международните кредитори в историята и премахвайки мерките за икономии.

Предусещане за това дойде през уикенда, когато Ципрас изглежда се канеше да обяви своя кандидат за нов президент на Гърция – камерите на държавната телевизия вече се бяха събрали пред офиса му – но той обяви само отлагане заради причини, които гръцките медии описаха като вътрешна борба в правителството за политическия цвят на кандидата. „Ципрас трябва да извърви много труден път по опънато въже“, казва ветеранът в политическите анализи Теодор Кулумбис.

Освен със собствените си непокорни другари Ципрас трябва да балансира и в коалицията с „Независими гърци“, малка дясна националистическа партия, която твърдо се противопоставя на спасителния план и смята, че ЕС и МВФ използват Гърция като опитна мишка, за да тестват икономиите.

40-годишният неопитен премиер вероятно е достатъчно силен, за да устои на бунт във връзка с евентуално споразумение с еврозоната, което би могъл да постигне, казва Кулумбис. Но е малко вероятно да иска да поеме такъв риск в началото на мандата си.

Част от това, пред което е изправен Ципрас у дома, се видя в интервю на агенция АНА в неделя с министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис, един от крайнолевите в СИРИЗА.

„Ако нашите така наречени партньори настояват за удължаване, под една или друга форма, на съществуващото спасително споразумение, с други думи – на престъпното споразумение, тогава няма да има сделка“, каза той.

Това са силни, безкомпромисни думи, като се има предвид, че Ципрас и неговият финансов министър Янис Варуфакис се опитват да намерят формулас еврозоната, така че да предпазят Гърция от банкрут – тоест удължаване, което да не се нарича удължаване.

Дерегулацията на пазара на труда, измененията в пенсионната система и приватизацията – все области, в които Ципрас може да има нужда от малко допълнително време в преговорите – са анатема за лявото крило на СИРИЗА.

Неговите партньори „Независими гърци“ междувременно флиртуват чрез своя лидер, министъра на отбраната Панос Каменос, с идеята да бъдат получени пари от Русия, Китай или дори САЩ вместо от еврозоната.

ИГРА НА ЧИСЛА

Близо една трета от 149-те парламентаристи на СИРИЗА може да са окажат неподатливи на компромис с еврозоната, което теоретично е достатъчно, за да бъде свалено правителството.

Поддръжниците на СИРИЗА мобилизираха десетки хиляди улични демонстранти през последната седмица, за да призоват Ципрас да стои твърдо срещу мерките за икономии. Предишното водено от консерваторите правителство обвини СИРИЗА в подклаждане на насилие срещу полицията при предишни митинги срещу икономиите – обвинение, което лявата партия отхвърли.

Но Ципрас има няколко буфера.

Има възможни алтернативни съюзници, ако лявото крило на СИРИЗА се разбунтува. Новата проевропейска центристка партия „Потами“ има 17 парламентаристи, а ПАСОК, тежко пострадалата левоцентристка партия, която някога имаше водеща роля в политиката, има 13 депутати.

„Потами“ заяви по време на кампанията, че понякога може да се въздържа или да гласува в полза на правителството, за да подкрепи стабилността.

Друг фактор е това, че много политици от СИРИЗА и „Независими гърци“ тъкмо започват да се радват на поверените им постове. Те може да не искат да поемат риска да загубят мястото си. „Няма нищо по-стабилизиращо от това да си на власт“, казва Кулумбис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.