Египет започва амбициозна антитерористична кампания

Асошиейтед прес

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Египет прави амбициозен опит да застане в центъра на борбата срещу екстремизма в Близкия изток. Освен борбата срещу екстремисти на собствения си Синайски полуостров, той се опитва да организира международна коалиция срещу „Ислямска държава“ в Либия и да помогне на Саудитска Арабия да защитава границите си.

Оформящият се военен съюз се корени в убеждението на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и лидерите от арабските страни в Залива, че срещу екстремизма трябва да се води борба в целия регион.

Съюзът разчита на принципа за взаимната изгода: петролните гиганти от Залива – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт, дадоха на Египет 30 милиарда долара, за да спасява пострадалата си икономика, а в замяна Египет осигурява войски в райони, с които граничат партньорите му от Залива.

С този съюз 90-милионната държава се стреми да заеме водещата роля, която избягваше през последните години, първо заради отслабващото си влияние при управлението на бившия президент Хосни Мубарак, а след това заради размириците, последвали свалянето му през 2011 г.

Египетски военен контингент вече е разположен по границата на Саудитска Арабия с Ирак, за да помогне за защитата й от джихадисти, които тази година извършиха смъртоносно трансгранично нападение, посочват египетски източници от армията и службите за сигурност.

Страните от Залива заявиха, че обмислят какви действия да предприемат и на друг фронт – в Йемен, където шиитските бунтовници хуси, подозирани от мнозина във връзки с Иран, взеха властта в столицата и се бият за контрол над други части на страната.

Египет вече прати военни съветници на саудитско-йеменската граница, чиято задача е главно да разработят със саудитците обща стратегия за справяне с бъдещи враждебни действия, посочиха пожелалите анонимност официални източници, запознати с плановете на Египет.

Плановете за създаването на военен съюз със Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и евентуално Йордания отново са на масата след известна пауза, казаха официалните източници, като сега Франция, Италия и Алжир се разглеждат като възможни нови партньори.

Саудитска Арабия и ОАЕ вече финансират оръжейни покупки на Египет за милиарди долари, включително изтребители и военноморска артилерия както от Франция, така и от Русия. Водят се преговори с Германия за закупуване на две подводници, казаха източниците.

Отделно Египет се опитва да убеди Запада да отвори нов фронт срещу групировката „Ислямска държава“ в западната му съседка Либия и призовава за „политическа и материална“ подкрепа, за да може да овладее заплахата в Либия.

Вчера Ас Сиси призова ООН да одобри нова коалиция за въздушни удари в Либия, където екстремистите създадоха първия си голям клон извън Ирак и Сирия. В радио интервю той изтъкна, че ИД в Либия не е заплаха само за Египет – екстремистите на групировката там обезглавиха група египетски християни – а и за Европа.

„Искам да кажа, че човечеството ще ни съди, ако не се борим с тероризма и не защитаваме човечеството“, каза Ас Сиси за френското радио Йороп 1.

Франция и Италия, които са от другата страна на Средиземно море спрямо Либия, изразиха подкрепа за международни действия под някаква форма. Съветът за сигурност на ООН утре заседава извънредно по кризата в Либия.

По-агресивната кампания на Египет и страните от Залива обаче заплашва да въвлече Египет в многобройни битки, които допълнително да разпалят текущите конфликти. Египетските военни ожесточено се бият в Синай, но не успяват да смажат джихадистите, заклели се във вярност на групировката „Ислямска държава“. Смята се, че тези екстремисти са неколкостотин или няколко хиляди и разполагат с тежко въоръжение, вкарано контрабандно от Либия.

Ако се удари по джихадистите в Либия, това да предизвика още по-ожесточени реакции от страна на екстремистите в Синай, които вече са извършили бомбени атентати в Кайро и други египетски градове.

„Страните от Залива искат Египет да бъде с тях в борбата с редицата кризи в региона. Те искат силният Египет безусловно да застане на тяхна страна, за да се сложи край на сирийската криза. Искат и ясна и прагматична позиция, както и приложим план за намеса в Йемен и спасяването му от контрола на хусите, които получават заповедите си от теократичния режим в Техеран“, написа в понеделник влиятелният саудитски журналист Абдула Насър ал Отайби в панарабския вестник „Хаят“.

В Йемен Саудитска Арабия вече започна да въоръжава бойци от сунитски племена, за да се бият срещу шиитите хуси. Саудитците и египтяните обаче не държат особено да се захващат със сухопътна операция в тази планинска страна, в която цари политически хаос.

Египетският коментатор Абдула ел Синауи, който е близък до военните, написа, че военноморските сили на Египет биха могли да реагират, ако възникне заплаха за мореплаването в Червено море.

Йемен е разположен в единия край на тесния вход към Червено море, което е единственият път от Азия към египетския Суецки канал.

Египет обаче „не може да издържи дълга война в чужбина“ или да прехвърли част от военните си, сражаващи се в Синай, писа той в понеделник във вестник „Шорук“.

Като признание на ограниченията, официални източници казаха, че Египет не обмисля, поне засега, сухопътна кампания в Либия, а по-скоро въздушни удари като извършваните от САЩ и съюзниците им в Ирак и Сирия. В понеделник Египет на два пъти нанесе въздушни удари в Либия, отделно от тайни удари, които е нанесъл миналата година заедно с ОАЕ срещу либийски ислямистки милиции.

Официалните лица казаха, че египетски войски за кратко са пресекли границата с Либия в понеделник и са провели мисии по издирване и унищожаване на установки на ракети земя-въздух, които биха могли да застрашат прибиращите се от Либия в Египет бойни самолети.

Като предпазна мярка срещу евентуални ответни действия от екстремистите, египетските военноморски сили в района и граничарите бяха поставени в повишена готовност.

Египет вероятно ще продължи да нанася въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“, предимно по оръжейни складове и тренировъчни лагери, казаха източниците. Втора фаза на кампанията може да включва специални части, които да нанасят удари по важни обекти в Либия, казаха те.

„Това е война, която е също толкова или дори по-важна от тази през 1973 г.“, каза високопоставен египетски официален представител, имайки предвид последната война на Египет срещу Израел, когато египетски войски прекосиха Суецкия канал и нападнаха укрепени израелски позиции на източния му бряг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.