Нови реалности на енергийната шахматна дъска в Кипър

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Република Кипър е изправена пред непредвидим развой на събитията по отношение на енергетиката и това става в момент, когато Турция заплашва, че ще се придържа към политиката на оспорване на суверенните права на страната и след като френският гигант Тотал реши да се оттегли от проучванията в кипърската икономическо зона, което на практика спъва всички досегашни планове на Никозия.

В края на миналия месец кипърският енергиен министър Йоргос Лакотрипис потвърди, че Тотал се оттегля от Кипър и няма да продължи проучванията в находища 10 и 11 в района на кипърския шелф, като по този начин „охлади“ прекомерните очаквания, появили се през последните години за превръщането на Кипър в голям производител на енергия.

Според постъпилата информация френската Тотал не е идентифицирала надеждни находища и при положение, че сривът на цените на петрола е нанесъл удар върху световната нефтена промишленост, е избрала да прекрати своите сондажи, което е довело до загуби в размер на около 70 млн. долара, изразходвани за инвестиции и сеизмографски проучвания. Така Тотал е избегнал допълни разходи за около приблизително 250 милиона долара, които е трябвало да предостави за двата планирани сондажа.

Сега Никозия е насочила своя поглед към сондажите, извършвани от консорциума ЕНИ/Когаз в находище 9, тъй като от тези резулати, които ще станат известни през март ще се види дали тя ще може да преначертае с по-голяма точност стратегията си за оползотворяване на своите въглеводороди.

Ако това находище 9 „Аматуса“, след другото такова „Онасагора“ се окаже бедно на природен газ, тогава Кипър ще остане с находището „Афродита“ и ще трябва да се надява, че развоят на събитията на енергийния пазар ще позволят реализацията на още един сондаж от страна на консорциума Нобъл/Делек/Авнер в наподище 12 и от ЕНИ/Когаз в находища 2 и 3.

Само с находището „Афродита“ Кипър ще трябва да замрази всякакви планове за привличане на инвеститори за терминала за втечнен газ LNG в района на Василико, а и за газопровода до Гърция. Нейните планове по-скоро ще бъдат насочени към задоволяване на вътрешните нужди и за износ на местни пазари, най-вече в Египет.

Ако обаче находището „Аматуса“ се окаже надеждно, тогава амбициите на Кипър ще могат да се осъществят и островът да се превърне във важен енергиен играч.

От друга страна, това, че Тотал се е оттеглила, не означава, че в района няма въгловодороди. Когато пристигна в Кипър, Тотал искаше да търси петрол, който е на много по-голяма дълбочина от природния газ, но впоследствие цените на петрола се сринаха, и тя загуби интерес да инвестира стотици милиона долари за един сравнително малък по размери добив. В същото време обаче Турция не крие своите намерения да се възползва от връзките си с други чужди правителства, като френското, и готви договори за покупка на модерни оръжейни системи. Този факт създава нов тип на отношения с Франция и съвпада с оттеглянето на Тотал от Кипър.

Междувременно в този критичен момент от преговорите между двете етнически общности за разделения остров Кипър, интерес представлява обстоятелството, че Никозия откликна на искането, внесено от Москва за тласък на руско-кипърските отношения, включващи в дневния ред и положителното отношение на Кипър към руското искане за предоставяне на военни улеснения.

Този въпрос се очаква да бъде обсъден по време на визитата на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва този месец.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.