Бозаджиян за Халваджиян

Магърдич Халваджиян. Снимка Валентина Петрова

Един приятел, който от края на 80-те години живее в Англия, веднъж каза, че ако по някой канал започнат да дават такива предавания като по нашите телевизии, парламентът ще се събере за извънредни дебати. И управляващи и опозиция ще се заклеймяват взаимно, без да поемат отговорността.
След едно тв лято, в което бяха извъртяни множество мухлясали холувидски продукции, та погледахме богато Кулите близнаци в Ню Йорк, изчезнали от пейзажа на 11 септември 2001 г., до Коледа май не ни чака нищо добро. Във вестниците вече започна рекламна кампания на произведенията на Магърдич Халваджиян и нему подобните. Журналистка от „24 часа“ чак се разплака на последната страница на вестника, след като изгледа епизод от „Пълна промяна“. За какво става дума? За 25-годишната Борянка, самотна майка на две деца аутисти, която се прибира вкъщи в края на серията красива като Дженифър Лопес. За този и още 25 подобни епизода Халваджиян е пръснал средно по 100 000 лв. на серия. А пардон – той казва, че ги е инвестирал във въпросната Борянка и във всеки от останалите 25 участници. Никъде не се пише, че Магърдич и цяла плеяда тв труженици като него, не правят нищо друго, освен да копират готови шоу шаблони, омръзнали на Запад. Така е и с „Господари на ефира“, и със „Сладко отмъщение“ и с разни риалити игри и формати. В тях няма нищо различно, освен това, че се говори на български. Например на Халваджиян никога няма да му мине през ума да даде 100 000 лв. на Борянка и да види какви промени ще се появят и в нейния живот, и на нейните две деца аутисти. Но форматът диктува да й бъдат направени силиконови цици, а не тя да тръгне да си слага алуминиева дограма на жилището.
Нещо подобно се задава и по Би Ти Ви, където същата репортерка от „24 часа“ два дни по-късно отново участва. Водещите продуценти Иван и Андрей й задали въпрос от учебника по биология за 5-ти клас: „Кой е с по-ниска телесна температура – бозайниците или птиците?“ И участничката се провалила. Бас ловя, че скоро ще прочетем на същото място в същия вестник, че войнстващата за нови тв заглавия репортерка е участвала в мисия „Робинзон“ на „Сървайвър“. Или се е гмуркала да вади ключове в рова около френски замък. За сведение на посрещачите – и такова шоу ще идва в България, след като във Франция вече не го гледат дори гастарбайтерите.
Всъщност – и Нова телевизия, и Би Ти Ви са частни канали и за какви простотии ще си дават парите, това си е проблем на техните Мърдоци. Малко по-различно е с БНТ, която със субсидия от нашите данъци и с триста зора се мъчи да конкурира паралиите. Но за БНТ какво да говорим – за нея отдавна не си струва да се каже нито добро, нито лошо, нито нищо. Както и за „Евроком“, „Тв 7“, Канал 3, Диема Плюс Пляс… Добавяйте и няма да сбъркате.
Тъпите програми дават възможност на зрителите да оценяват „Шоуто на Слави“ като някаква гениална висота. Като изключим често използвания казармен хумор и избиващия на повърхността учиндолски вкус, не може да се отрече, че в този екип има креативност. Гледаше се и самобитният им конкурс за комици, и за танцьори, че дори и копираното от тях шоу „Мюзик айдъл“. Само си представете какво щеше да се получи, ако предаването бе попаднало в ръчичките на Халваджиян.
Проблемът е, че почти никъде никой не смее да хвърли камък в рядката кал на телевизиите. Позволява си го само Кеворк Кеворкян в седмичните обзори в „Труд“. Като изключим пасажите, в които говори за себе си и мита „Всяка неделя“, комай неговите статии са единствената нормална оценка на свещените простотии в ефира. Един медиен бос даже така се жегна от Кеворкян, че забрани в сутрешния блок по Би Ти Ви да съобщават какво пише вестник „Труд“. Бареков и Цолова правят преглед на всички останали, без дори да се изчервяват, че са подминали най-големия вестник в България. А Коритаров и Лора са надушили празната ниша и се скъсват да представят дописките в „Труд“. Ако не друго – поне да дразнят конкуренцията.
Телевизионни критици по вестниците няма. Нито за „Биг Брадър“, нито за Венета Райкова, нито за „Искрено и лично“ или „Комиците“…
Във вестниците властва Бозаджиян, който хвали продукциите на Халваджиян. И веднага става съмнително дали в бюджета на такива продукции по начало не е заложено перо от типа „Нахранете журналистите!“ Ми тъй де – инвестирали в Борянка 100 000 лв., колко му е да дадат някой и друг бон за реклама по вестниците.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.