Орешарски: В първия си премиерски мандат Борисов изхарчи резерва, сега взима нови дългове

Коментар на бившия премиер и финансов министър Пламен Орешарски във Фейсбук

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд.лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева.

Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може

да подведе общественото мнение


Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство.

Новият дълг щял да раздвижи икономиката. Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж.
Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може

да се плащат пенсии и текущи сметки

Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж… За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен (0.8%).

Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност…! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала.

Сегашното правителство завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене.

Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове…

От страницата на Пламен Орешарски във Фейсбук

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.