Украйна: Минск 2 тръгна на зле

Редакционна статия

Умира ли Минск 2? Дали споразумението за спиране на огъня, сключено трудно миналата седмица, ще има съдбата на предшественика си? Подписано през септември 2014, Минск 1 беше нарушено почти веднага. По всичко изглежда, че така ще се случи и с Минск 2, като се започне падането на Дебалцево в сряда 18 февруари в ръцете на сепаратистите, организирани от Русия.

Ако стане така, политическата част от споразумението Минск 2, предвиждаща начало на преговори за общо политическо решение на украинската криза, никога няма да види бял свят. Събитията от последните четиридесет и осем часа потвърждават стратегията, следвана досега от Кремъл: старата добра тактика ту с добро, ту с лошо. След редките мигове на затишие, когато уж на предно място излиза дипломацията, идва редът на военните действия срещу точно определени цели.

Проруските сепаратисти в източната част на Украйна превъзхождат редовните части на Киев както по броя на танковете, така и на оръдията, и възнамеряват да създадат марионетна държава зависима от Кремъл – същата като онези, които Русия създаде в Грузия и Молдова, за да накаже за стремежа им за сближаване със Запада.Веднага след подписването на Минск 2 сепаратистите започнаха да обстрелват Дебалцево, важен железопътен възел, който свързва двата им главни града Луганск и Донецк.

Въпреки споразумението изтеглянето на тежките въоръжения не започна – както от едната, така и от другата страна. Най-вероятно сепаратистите ще продължат войната. След кратка пауза те вероятно ще прицелят, както неведнъж за заявявали, срещу пристанищния град Мариупол на Черно море в югоизточната част на Украйна.

Така тази марионетна държава, очертана с оръдейни изстрели, ще стане жизнеспособна, защото ще има летището в Донецк и пристанището на Мариупол – напук на обещанията на Москва да уважава териториалната цялост на Украйна. Какво ще направят Германия и Франция, които заедно с Русия и Украйна се предполага да са „гаранти“ на споразуменията от Минск? Какво ще направи президентът Барак Обама, който е подложен на силен натиск във Вашингтон да въоръжи Киев?

Истината е, че между двата двата лагера сякаш започва дълготрайно военно противопоставяне всеки на позициите, които заема. В най-добрия случай положението ще напомня на Студената война, нова линия на разделение в сърцето на европейския континент. В най-лошия, ще продължим да воюваме с прекъсвания. Далеч, много далеч сме от слабата искрица надежда която за миг просветна миналата седмица след часове на нощни преговори в един дворец с натруфена позлата в белоруската столица.

Превод Стефан Тафров, Фейсбук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.