Западняци в християнски милиции се бият срещу „Ислямска държава“

Ройтерс

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Татуировка на Архангел Михаил, светеца покровител на войниците, се вижда на гърба на ветеран от американската армия.
Той се е завърнал неотдавна в Ирак и се е присъединил към християнски милиции, борещи се с „Ислямска държава“ в една библейска война между доброто и злото, както я вижда той.
Двадесет и осем годишният Брет си носи същата протрита от прелистване джобна Библия, която е била с него и по време на службата му в Ирак през 2006 г. – между страниците й е пъхнато изображение на Богородица, а любимите му строфи са подчертани.
„Доста е различно“, каза той в отговор на въпрос каква е разликата между двете преживявания. „Ето ме тук, биейки се за хора и вяра, а врагът е много по-голям и по-брутален“.
Хиляди чужденци се стекоха в Ирак и Сирия през последните две години, предимно за да се присъединят към „Ислямска държава“, но подобна крачка са предприели и шепа идеалисти от Запада, посочващи като причина недоволството си от това, че правителствата им не правят достатъчно, за да се борят с ултрарадикалните ислямисти, нито за да предотвратят страданията на невинни хора.
Милициятя, към която са се присъединили, се казва „Дуех Науша“ – което значи „саможертва“ на древния арамейски език, говорен от Христос и все още използван от асирийските християни, смятащи себе си за коренното население на Ирак.
На карта в офиса на асирийската политическа партия, свързана с „Дуех Науша“, са отбелязани християнските градове в Северен Ирак, разположени като ветрило около Мосул.
Мнозинството от тях сега са под контрола на „Ислямска държава“, които овладяха Мосул миналото лято и поставиха ултиматум на християните – плащай данък, приеми исляма или умри от меча. Повечето избягали.
„Дуех Науша“ действа заедно с кюрдските сили пешмерга в защита на християнските села на фронтовата линия в провинция Ниневия.
„Това са само някои от единствените градове в Ниневия, където се чува звън на църковни камбани. Във всички останали градове камбаните са замлъкнали, а това е неприемливо“, каза Брет. На лицевата страна на бронежилетката се чете надписът „Царят на Ниневия“.
Брет, който като другите западни доброволци пожела да запази в тайна фамилията си от съображения за сигурността на семейството си, е единственият участвал в боеве досега.
Кюрдските сили за сигурност отпратили от фронтовата линия миналия петък другите, които били пристинали едва миналата седмица, като им казали, че им е нужно официално разрешение.
„ДА ПОПРЕЧА НА НЯКОИ ОТ ЗВЕРСТВАТА“

Тим закрил строителната си фирма във Великобритания миналата година, продал къщата си и купил два самолетни билета за Ирак – единия за него, а другия за 44-годишен американски софтуерен инженер, с когото се запознал чрез интернет. Мъжете се срещнали на летището в Дубай, отпътували със самолет до кюрдския град Сулеймания и след това взели такси до Дахук, където пристигнали миналата седмица.
„Тук съм, за да променя нещо и – надявам се, да попреча на някои от зверствата“, каза 38-годишният Тим, който преди е работил в затвор. „Всъщност аз съм просто обикновен англичанин“.
Скот, софтуерният инженер, е служил в американската армия през 90-те, но напоследък прекарвал повечето си време пред компютърния екран в щата Северна Каролина.
Той бил хипнотизиран от кадрите, на които екстремисти от „Ислямска държава“ преследват безмилостно иракското малцинство, язидите, и бил обсебен от борбата за сирийския пограничен град Кобане – мишена на безмилостна кампания от страна на джихадистите, които бяха спрени от лековъоръжените кюрдски милиции „Сили за защита на народа“, действащи с подкрепата на американски въздушни удари.
Скот възнамерявал да се включи в тези милиции, привлекли мнозина чужденци в редиците си. Но четири дни преди да отпътува за Близкия изток, се отказал, след като започнал да изпитва съмнения относно отношенията на тази група с Кюрдската работническа партия ПКК.
Той и други доброволци се притеснявали, че няма да им позволят да се върнат у дома, ако бъдат свързвани с ПКК, която САЩ и Европа смятат за терористична организация. Те също така казаха, че не харесват левичарската идеология на тази организация.
Единствената чужденка в редиците на „Дуех Науша“ каза, че била вдъхновена от ролята на жените в „Силите за защита на народа“, но че се идентифицира повече с „традиционните“ ценности на християнските милиции. Тя каза, че радикалният ислям е причината за много конфликти и той трябва да бъде обуздан.
Всички доброволци посочиха, че са готови да останат в Ирак за неопределен срок.
„Всеки умира“, каза Брет, запитан за възможността да бъде убит. „Един от любимите ми строфи в Библията гласи: Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.