(Външен) дълг и чест – борчовете на Тато и на Бойко, и последствията за лъжците…

Правителстовото иска от парламента да му разреши външни заеми за харчове за 3 години напред… За какво?
В следващите три години – 2015, 2016 и 2017 г. България има да изплаща общо 6,8 мрд. лева външен дълг (проф. Христина Вучева го обясни ясно в няколко изявления, виж тук например).

За 2015 г. необходимата сума за плащанията е разписана в закона за бюджета. За какво тогава са тия 16 милиарда? Защо бързат с три години напред?

Както и да го пресмяташ, не е много ясно.
В цялата дандания за този дълг обаче много хора се изявиха като …лъжци и демагози. Политиците от Реформаторския блок блеснаха с пламенни речи през лятото на 2013 година, когато тогавашният премиер Орешарски поиска да ревизира бюджета и да изтегли 1 млрд. лева нов външен дълг. Сега същите хора доказват, че 16 млрд. е по-малко от 1 млрд. и дългът, който иска кабинетът „Борисов 2“ е правилен, обоснован, с ясно предназначение, няма нищо тревожно.

Същото твърдят и неколцина икономисти, както се оказва, силно оцветени политически. В кой момент те казваха истината – преди при Орешарски, или сега при Борисов? Очевидно лъжат в един от двата случая.
Това е и брутална демагогия – да казваш на черното бяло. Такава безчестие и безсрамие няма как да се скрие.

Като се започне от хората на ГЕРБ начело с Борисов, който вещаеше фалит и гръцки вариант заради 1 млрд. нов външен дълг, също и политически хамелеони като Мартин Димитров, Зеленогорски и т. н. реформатори като Радан Кънев, които обясняват сега, че 16 млрд. дълг не е проблем, а 1 млрд е бил проблем, също и икономисти като Георги Ганев, Георги Ангелов и др., на практика всички те се показаха като демагози (виж тук, тук, тук и тук, сравнения какво са говори преди и какво сега).

Ако си мислят, че това е останало незабелязано и няма да има последствия, лъжат се. Хората са късопаметни, но чак до толкова помнят. Помнят как заради 1 млрд. дълг и промяна в бюджета парламентът беше окупиран, заграден с боклуджийски кофи и извадени тротоарни плочки, протестиращи не искаха да пуснат депутатите, докато не подадат оставка. Сега всички тези мълчат. Излиза, че някакви отряди „на трудещите се“ са искали да свалят правителството, а сега вече управлява тяхното правителство и те мълчат. Безпринципни простестиращи, които се заявиха, че са гражданското общество. Уви, оказаха се политически партизани на две партии. Нищо повече.

Но какво следва?
Това, което следва го казва сам Борисов периодично. Помни ли някой предизборното му изявление през 2013 г.: „Резерва го изядоха българските пенсионери. Това е истината“.
Първия си мандат като премиер Борисов изяде половината от фискалния резерв – всъщност го изяли пенсионерите. Сега взима нови заеми, защото резервът няма да му стигне. Уж да запушва дупки, неясно какви, вероятно някой ще се облажи. Но с тия пари ще плаща пенсии и заплати, а след него потоп.

У нас се случва същото като в Гърция, но в по-лош вариант. Защото ние не сме гърци и за разлика от тях всеки дълг ще си платим. Колкото ни опростиха дълговете на Тодор Живков, толкова ще ни опростят и тези на Борисов.

Развръзката предстои в следващите няколко години, и ако има късопаметни да забравят кои са били лъжците и демагозите, все ще се намерят хора и медии да ги припомнят. Нека поне се знае за кого гласува българинът.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.