Неуправляемите китайски пътници – новата черна овца на авиокомпаниите

Китайски туристи на опашка пред моден магазин. Снимка: джингдейли

Китайските туристи си изградиха определено негативна репутация в момент, в който все повече китайци пътуват по света, особено заради китайската Нова година. Един от китайските туристи дори ще прекара тази Нова година зад решетките. Той беше арестуван в понеделник, след като направи нещо, което изглежда е последен писък на модата сред най-неконтролируемите самолетни пътници от Китайската народната република, а именно – отварянето на аварийния изход на самолета точно преди излитане.

Малко след като се качи на Боинг 737 на компанията „Чайна садърн еърлайнс“, пътникът се хвърли към спасителния изход, за да го отвори, и забави излитането на самолета с един час.

Другите пътници, изнервени, но същевременно впечатлени, го накараха да се почувства за мига известен, като започнаха да го снимат с мобилните си телефони и качиха кадрите в социални мрежи, които имат близо 700 милиона потребители. Разпитан от полицията, неконтролируемият пътник отказа да обясни какво е целял да направи, повтаряйки само, че аварийният изход не е важен. Властите го пратиха зад решетките за 10 дни.

Няколко инцидента с китайци се превърнаха в журналистическа сензация в последните години, през които въздушният трафик в Азия се увеличи рязко. През януари пътници на самолет на компанията „Чайна истърн еърлайнс“, изнервени от закъснението на полета си заради снеговалеж отвориха аварийните изходи малко преди излитането. Те бяха принудени да чакат часове наред на летището в Кунмин, в Югозападен Китай, а после и в самата машина, която изпълняваше полет до Пекин.

Някои пътници поискаха да слязат от самолета заради проблеми със здравето, но не им беше позволено и самолетът тръгна в крайна сметка към пистата. Тогава трима пътници отвориха аварийните изходи, за да попречат на излитането. После обясниха, че са действали така, защото се усъмнили, че помощник-пилотът може да им осигури най-добрите условия на пътуване, след като малко преди излитането наругал и обидил онези пътници, които настоявали да слязат по здравословни причини.

Това поведение, граничещо с глупост, често се дължи на липсата на опит на тези туристи, които за първи път пътуват със самолет. През декември китайски пътник отвори аварийния изход на самолет, за да подаде главата си навън и да подиша малко чист въздух. Тогава авиокомпанията се отказа да съди пътника, защото разбра, че той за първи път се качвал в самолет. През 2012 г. китайка, също пътуваща за първи път със самолет, отвори аварийния изход на машината, обърквайки го с вратата на тоалетната.

В средата на декември миналата година четирима китайски пасажери предизвикаха скандал, като хвърлиха купа с врели нудъли по стюардеса на тайландското подразделение на авиокомпания „ЕърЕйша“. До скандала се стигнало, след като стюардесата отказала да им издаде касова бележка за порцията. Една от пътничките от предизвикалата скандала група дори се втурнала към един от прозорците на самолета, започнала да удря по стъклото и да заплашва, че ще се хвърли от машината. После китайската Национална туристическа агенция излезе с официално изявление към Тайланд, в което изрази съжаление, че групата размирни туристи е накърнила сериозно репутацията на китайския народ.

През 2014 г. китайци са пътували с цел туризъм над 100 милиона пъти зад граница. Това е исторически рекорд. Китайците са ухажвани в чужбина, защото са туристите, които харчат най-много пари в света. Все повече китайци от средната класа могат да си позволят да пътуват зад граница – нещо, което доскоро беше смятано за лукс. През 2000 г. едва 10 милиона китайци пътуваха зад граница с цел туризъм, според данни на Световната организация по туризъм.

Неотдавна китайският вицепремиер Лю Яндун прогнозира, че след петнайсетина години броят на китайците, пътуващи с туристическа с цел в чужбина, може да скочи до 500 милиона души на година. Миналата година Пекин издаде „Ръководство за добро поведение за китайските туристи, пътуващи зад граница“.

Несъмнено сега туристическата агенция подготвя ново издание на наръчника, което ще бъде допълнено с глава за правилно поведение по време на пътуване със самолет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.