Кой взе наградите „Оскар“ 2015

Актьорът Майкъл Кийтън и режисьорът Алесандро Иняриту получават „Оскар“ за филма „Бърдмен“. Снимка: от тв екрана

На церемония в „Долби тиътър“, в развлекателния комплекс „Холивуд енд Хайленд“, бяха връчени за 87-и път най-престижните награди в света на киното – „Оскар“.

Ето списък на на наградите в най-важните категории и подробности за церемонията по-долу:

За най-добър филм – „Бърдмен“ (пълно заглавие „Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството“, режисьор е мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту

За режисура – Алехандро Гонзалес Иняриту за „Бърдмен“

За оригинален сценарий – за „Бърдмен“, общо четирима сценаристи, един от които е режисьорът Алехандро Гонзалес Иняриту.

За операторско майсторство – Еманюел Любецки за „Бърдмен“

За най-добра мъжка роля
– Еди Редмейн за ролята на физика Стивън Хокинг в „Теория на всичко“

За най-добра женска роля – Джулиан Мур за ролята си на болна от Алцхаймер университетска преподавателка във „Все още Алис“. Мур има досега 5 номинации и за пръв път печели статуетката.

За най-добра поддържаща мъжка роля – Дж. К. Симънс за ролята му на строгия преподавател по музика в „Камшичен удар“.

За най-добра поддържаща женска роля – Патриша Аркет в драмата „Юношество“.

За адаптиран сценарий – на Греъм Мур за „Игра на кодове“ (филмът с Бенедикт Кимбърбач в главната роля има общо 8 номинации, но печели само един „Оскар“).

За оригинална музика – Александър Депла за „Грандхотел Будапеща“

За грим – „Грандхотел Будапеща“

За костюми – „Грандхотел Будапеща“

За сценография – „Грандхотел Будапеща“

За звуков монтаж – „Американски снайперист“, който беше номиниран и за най-добър филм, и за главна мъжка роля на Брадли Купър.

(накрая списък и на останалите награди „Оскар“)

Церемонията започна в 17.30 ч. местно време (3.30 ч. българско) и ще продължи около три часа.

Сатирата за шоубизнеса „Бърдмен“ и ексцентричната комедия „Гранд хотел Будапеща“ спечелиха по четири „Оскар“-а, а лентата за съзряването „Юношество“ на режисьора Ричард Линклейтър, която в началото на наградния сезон беше спрягана за фаворит, спечели само един „Оскар“. Други фаворити – „Игра на кодове“ и „Теорията на всичко“ също грабнаха само по една статуетка.

С „Оскар“ за най-добър филм бе удостоена лентата „Бърдмен“. Наградата връчи Шон Пен.
С „Оскар“ за най-добър режисьор бе удостоен Алехандро Гонсалес Иняриту за „Бърдмен“. Отличието връчи Бен Афлек.
Алехандро Гонсалес Иняриту бе предпочетен от Амерканската киноакадемия пред Ричард Линклейтър, номиниран за „Юношество“, Бенет Милър за „Ловец на лисици“, Уес Андерсън за „Гранд хотел Будапеща“ и Мортен Тилдум за „Игра на кодове“.

С „Оскар“ за най-добър актьор беше удостоен Еди Редмейн за „Теорията на всичко“. Отличието му връчи Кейт Бланшет.
Той бе удостоен с престижната статуетка за образа на космолога Стивън Хокинг, който пресъздава във филма.
Конкуренти за отличието му бяха Стив Карел за „Ловец на лисици“, Брадли Купър за „Американски снайперист“, сънародникът му Бенедикт Къмбърбач за „Игра на кодове“ и Майкъл Кийтън за „Бърдмен“.

По пътя за „Оскар“-ите Еди Рейдмен спечели почти всички възможни отличия, сред които „Златен глобус“, БАФТА, наградата на Гилдията на филмовите актьори. В благодарствената си реч Еди Редмейн сподели, че е напълно наясно, че е късметлия. Актьорът посвети „Оскар“-а си на всички жертви на амиотрофична латерална склероза по света, както и на Стивън Хокинг и семейството му. Редмейн обеща да се грижи и да лъска статуетката от тяхно име, и прибави, обръщайки се към младата си булка Хана, че вече имат още една придобивка за дома.

Еди Редмейн посвещава седем месеца на подготовката за силно изискващата роля на Стивън Хокинг, овладявайки до съвършенство прехода от физическо влошаване до почти пълна парализа, запазвайки същевременно чара, остроумието и чувството за хумор на видния учен.

Редмейн се срещна с Хокинг броени дни преди началото на снимките за „Теорията на всичко“. 72-годишният Стивън Хокинг даде благословията си на филма, макар той да е базиран върху мемоарите на първата му съпруга Джейн, която се омъжва за младия гений преди лекарите да му поставят страшната диагноза и да му дадат не повече от две години живот. В образа на Джейн във филма „Теорията на всичко“ се превъплъщава актрисата Фелисити Джоунс, която също беше номинирана за „Оскар“ за изпълнението си.

Наградата „Оскар“ за най-добра актриса беше присъдена на Джулиан Мур за „Все още Алис“. Наградата бе връчена от Матю Макконъхи. В категорията най-добра актриса бяха номинирани също Марион Котийар за „Два дни, една нощ“, Фелисити Джоунс за „Теорията на всичко“, Розамунд Пайк за „Не казвай сбогом“ и Рийз Уидърспун за „Моето приключение в дивото“.

Джей Кей Симънс беше удостоен с „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля за образа на музикалния педагог Терънс Флетчър във филма на режисьора Деймиън Чазел „Камшичен удар“. Той успя да спечели статуетката в надпревара с Робърт Дювал, номиниран за „Съдията“, Итън Хоук за „Юношество“, Едуард Нортън за „Бърдмен“ и Марк Ръфало за „Ловец на лисици“.
По пътя към „Оскар“-ите Симънс бе удостоен с куп отличия, сред които „Златен глобус“, БАФТА, наградата на лондонските кинокритици, на Гилдията на филмовите актьори, „Независим дух“. Отличието му бе връчено от носителката на „Оскар“ Лупита Нионго.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука удостои Патриша Аркет с „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля за брилянтното ѝ изпълнение в „Юношество“ на режисьора Ричард Линклейтър. Освен Аркет в тази категория бяха номинирани Лора Дърн за „Моето приключение в дивото“, Кийра Найтли за „Игра на кодове“, Ема Стоун за „Бърдмен“ и Мерил Стрийп за „Вдън горите“. За легендарната Стрийп това бе рекордната 19-ата номинация в кариерата й.

Нискобюджетната независима продукция на Линклейтър, зад която стои скромното студио „Ай Еф Си Филмс“, ще се запомни не само с великолепната игра на Аркет, но и с факта, че филмът е сниман в продължение на 12 години с едни и същи актьори. По пътя към „Оскар“-ите Аркет получи много награди, сред които „Златен глобус“, БАФТА, „Изборът на критиците“, на Дружеството на лондонските кинокритици и Гилдията на филмовите актьори, „Независим дух“.

Полският лиричен, интимен и в същото време много човешки черно-бял филм „Ида“ на режисьора Павел Павликовски беше удостоен с „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. В категорията бяха номинирани още „Левиатан“ (Русия), „Мандарини“ (Естония), „Тимбукту“ (Мавритания), „Диви истории“ (Аржентина).

Павликовски посвети наградата на покойната си съпруга, на родителите и на децата си. По пътя към наградите „Оскар“ лентата на Павликовски спечели куп награди, сред които БАФТА, „Гоя“, на Гилдията на нюйоркските филмови критици, „Независим дух“, наградата ЛУКС за 2014 г. на Европейския парламент. Павликовски е и сценарист на филма, в който главните роли са поверени на Агата Чебуховска, Агата Кулеша, Йоана Кулиг, Давид Огродник, Адам Шишковски, Йежи Трела.

Сред наградените се отличи особено много името на един човек зад камера, който печели „Оскар“ за операторско майсторство за втора поредна година – Еманюел Любецки за „Бърдмен“. Миналата година той бе удостоен с наградата на Американската киноакадемия за работата си по лентата „Гравитация“.

В категорията лентата „Бърдмен“ бе предпочетена пред „Гранд хотел Будапеща“, „Ида“, „Мистър Търнър“, „Несломен“.
Еманюел Любецки е роден в Мексико. Той печели популярност като оператор в САЩ след завършването на Like Water For Chocolate на Алфонсо Арау. Сред другите му филми са „Котката с шапка“, „Али“, „И твоята майка също“, „Големите надежди“, „Новият свят“, „Децата на хората“. Любецки е и с 4 номинации за „Оскар“ за работата си по „Слийпи Холоу“ на Тим Бъртън, „Малката принцеса“ на Алфонсо Куарон, „Децата на хората“ и „Новият свят“ на Терънс Малик.

Наградата „Оскар“ за песен от филм беше присъдена на Комън и Джон Леджънд за „Glory“ от „Селма“. В категорията бяха номинирани още „Everything Is Awesome“ от „LEGO: Филмът“, „Grateful“ от „Отвъд светлините“, „I’m Not Gonna Miss You“ от „Глен Кембъл: Ще бъда себе си“ и „Lost Stars“ от „Започни отново“.

В категорията за анимация за втора поредна година наградата грабна „Дисни“. След като миналата година триумфира със „Замръзналото кралство“, тази година компанията спечели статуетката с „Героичната шесторка“.

Списък на останалите носителите на 87-ите награди „Оскар“:

– Най-добър чуждоезичен филм – „Ида“ на Павел Павликовски
– Анимация – „Героичната шесторка“
– Документален филм – „Гражданин 4“ за Едуард Сноудън
– Сценография – „Гранд хотел Будапеща“
– Песен от филм – Джон Леджънд и Комън за „Glory“ от „Селма“
– Монтаж – Том Крос за „Камшичен удар“
– Късометражен документален филм – „Кризисна телефонна линия“
– Късометражен игрален филм – „Обаждането“
– Късометражен анимационен филм – „Празник“
– Визуални ефекти – „Интерстелар“
– Звуков мишунг – „Камшичен удар“
Предварително връчените награди „Оскар“:

– Хари Белафонте – хуманитарната награда „Джийн Хершолт“
– Почетен „Оскар“ – Жан-Клод Кариер
– Почетен „Оскар“ – Хаяо Миядзаки
– Почетен „Оскар“ – Морийн О’Хара
По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.