Властите в Бразилия затягат коланите, страната върви към рецесия

Алонсу Соту
Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Щатите и градовете на Бразилия се борят с повишени данъци и намалени разходи след години на излишества, които приближават към рецесия и без това слабата национална икономика.

Нарастващите бюджетни дефицити, най-големите от над едно десетилетие, принудиха някои щати временно да спрат плащанията към доставчици и да замразят милиарди реали за услуги и инфраструктурни проекти.

Мерките засягат бедни и богати, големи и малки градове и отразяват усилията на президента Дилма Русеф да върне доверието на инвеститорите на федерално равнище след години на разточителни държавни разходи и данъчни облекчения за определени сектори.

Връщането към строга бюджетна политика в щатите и градовете може и да помогне на Бразилия да запази желания кредитен рейтинг, но от друга страна може сериозно да възпрепятства инвестициите, които са жизненоважни за най-голямата икономика в Латинска Америка, за да избегне болезнена рецесия през текущата година.

Щатите и градовете отчетоха първичен бюджетен дефицит от 7,8 милиарда реала (2,7 милиарда долара) през 2014 година. Това се случва за първи път от 1998 година. В 21 от 27-те щата на страната през последните години разходите за служители нараснаха като процент от чистите приходи, а 17 са близо или вече са прeминали законодателния таван за разходите за персонал.

Нетните неизплатени задължения на щатите са се увеличили с 21 % между 2010 година и 2014 година до близо 500 милиарда реала, подтиквани от нарастването на държавните разходи и усилията на федералното правителство да смекчи ограниченията върху дълга с цел да повиши инвестициите.

Щатите все пак обаче не повториха безразсъдното харчене, което доведе до бюджетни кризи през 80-те и 90-те години. Заради този травмиращ период Бразилия прие закона за бюджетна отговорност от 2000 година, който налага строги ограничения върху възможността на щатите и градовете да поемат нови задължения без одобрение от федералното правителство.

Правителството на Русеф прие някои от молбите да смекчи тези ограничения, като според рейтинговите агенции задълженията остават на управляемо равнище.

Затягането на коланите обаче не можеше да се случи в по-лош момент за икономиката, която вече е на ръба на рецесия и през текущата година може да се свие с 2 % според най-новите пазарни прогнози.

„Това определено ще има влияние върху активността и още по-силно ще тласне икономиката в негативната зона. Не може обаче да се продължи с повишаването на таваните за дълга на щатите. Такова положение е неустойчиво“, посочва Рафаел Бистафа, икономист от консултантската компания Rosenberg с централа в Сао Пауло.

Задължени да следват строги правила за разходите в здравеопазването, образованието и други важни услуги, щатите и градовете няма много други възможности освен да пестят от инвестиции, отбелязва експертът по държавни финанси Мансуето Алмейда. Губернаторите на щатите се опитват да уверят избирателите, че ключови проекти ще останат на дневен ред.

В бюджета за олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро няма да се правят съкращения и губернаторът на щата уверява, че градът ще бъде готов за домакин на събитието.

Според анализатори обаче множество инициативи, като водещия проект за построяване на „омиротворителни“ полицейски участъци в бедните квартали, ще трябва да бъдат свити. Бюджетната дисциплина, ограничаваща обема на услугите и възнагражденията, също може да подхрани общественото недоволство, което през 2013 година доведе до мащабни улични протести и разтърси правителството.

По-рано този месец губернаторът на южния щат Парана се отказа от намеренията си за редица данъчни увеличения и по-тежки пенсионни правила, след като в израз на протест учители щурмуваха местното събрание.

Лекари и боклукчии в столицата Бразилия излязоха на стачка през януари заради забавяния на заплатите, но се върнаха на работа, след като им бе платено. Учителите заплашват да удължат стачката си, ако не получат задържаните си заплати.

Разходите на щатите и градовете нарастват с вдигането на заплатите с по-бърз темп от вече високата инфлация, а действащите губернатори харчеха щедро преди изборите, които се проведоха през октомври миналата година.

Русеф насърчи щатите да стимулират инвестициите за Световното първенство по футбол от миналата година в опит да даде силен тласък на изпадналата в стагнация икономика.

„Изборите от миналата година оставиха нещата малко объркани. Ако обаче регионалните правителства възприемат този момент като възможност да реорганизират финансите си, сме убедени, че възможностите им в средносрочен и дългосрочен план са много добри“, посочва Даниела Бриндаза, старши директор в рейтинговата агенция Standard & Poor’s.

Разточително харчене Вялият икономически растеж на Бразилия ограничи данъчните приходи през последните няколко години, а поевтиняването на суровините засегна приходите от тях. Сривът в цените на петрола ще струва на щата Рио де Жанейро около 2,6 милиарда реала загубени приходи през текущата година, заяви неотдавна губернаторът Луис Фернанду ди Суза.

Столицата Бразилия, която в началото на годината имаше в хазната си 64 000 реала, все още трябва да плати около 200 милиона за услуги, свързани с построяването на футболния стадион за 1,6 милиарда реала, посочва Ренату Раина, ръководител на сметната палата на федералния окръг.

Стадионът бе построен за Световната купа, въпреки че столицата няма отбор във висшата футболна лига на страната. С икономиката, заседнала в застой, повишаването на налози и борбата с укриването на данъци изглежда са основните източници на нови приходи за щатите и градовете през текущата година.

Те също така могат да поискат федерално одобрение, за да потърсят допълнително финансиране от организации като Световната банка. Това обаче ще ги противопостави на финансовия министър Жоаким Леви, който обеща през идните години да свие общия държавен дълг на Бразилия.

Миналата година, преди Леви да дойде на власт, Конгресът прие закон, даващ правомощия на федералното правителство да понижава лихвите по дълговете на щатите, оставяйки по този начин повече възможности за кредитиране на някои щати и градове.

Инициативата бе критикувана от мнозина анализатори и Леви все още не е променил условията по някое от задълженията на щатите към федералното правителство.

„Истинското опасение идва от разводняването на закона за бюджетната прозрачност, който регулираше ексцесите в миналото“, отбелязва Франсишку Гил Кастелу Бранку Нету от Contas Abertas – група, която следи държавните разходи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.