„Оскарите“ – слаба церемония за силни филми

Мадлен Чолакова

За мен тазгодишната церемония за наградите Оскар беше разочарование.

Оказа се не само за мен. Статистиката отбеляза сериозен спад в зрителския интерес, тези „Оскари“ са едни от най-слабо гледаните от години. Някой критици отбелязаха липсата на интерес с това че наградите бяха предварително ясни и не предизвикаха изненада или с това че в подбора от номинирани филми липсваха мащабни холивудски продукции, екшън и романтични комедии.

На сцената обаче мащаб не липсваше. Тежките завеси на Долби Синема и сега се вдигнаха за едно гръмко, помпозно и бляскаво шоу. Светлини, позлата и гигантски екрани, бравурна оркестрация, блестящо пеещи и танцуващи актьори от Бродуей – такова начало, дори и да е целено, ярко контрастира с номинираните ленти, включително документални, анимационни и късометражни.

От години, ако изобщо някога, Холивуд не е номинирал такъв завиден наплив от сериозни филми които разказват социални, антирасистки, антихомофобски, антивоенни или просто човешки истории.

Скромните опити на водещият за ирония и хумор като за ситком, твърде вътрешен за многомилионна аудиотория и не винаги коректен, не отекнаха сериозно в залата и оставиха иначе прекрасния Нийл Патрик Харис, с малки изключения, да се пече на огъня на – казах ви смешка, защо не реагирате.

В стила на церемонията се оказа единствено лейди Гага. Нестихващите й опити да докаже че може да пее и да носи неекстравагантни рокли и прически заковаха появата и в десетката на класическо американско шоу от 50те и заслужено и донесоха целувка от тогавашната супер звезда Джули Андрюс.

Най-голяма заслуга за празника в Долби Синема в неделя вечер обаче, имаха наградените. Видяхме искрени сълзи и чухме искрени речи вдъхновени от работа във филми със силни социални и човешки послания. Видяхме аплодиращи и изправени на крака артисти подкрепящи глобални и регионални каузи.

В известен смисъл, сякаш точно този контраст предсказва края на една ера и началото на едно друго филмово време. Интернет, глобалният свят, цифровите изображения, появата на кино снимано с телефон от една страна и врящата ни от проблеми, конфликти, предразсъдъци, мизерия и болести планета от друга, може би ще вдигнат най сетне и позлатените воали на Холивуд.

От страницата на Мадлен Чолакова

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.