Стратфор: Руската федерация ще се разпадне

Жители на Луганск живеят в мазе, останали без дом след артилерийски обстрел. Снимка: Гласът на Русия

Руската федерация не може да продължи да съществува в сегашната си форма. Това се казва анализ на агенция „Стратфор“ с прогнози за света в периода 2015-2025 г.

Конфронтацията с Русия, причинена от кризата в Украйна, ще остане централна тема в международната политика през следващите няколко години, смятат анализаторите.

Огромната зависимост на Русия от износа на енергийни източници и невъзможността да се предвиждат цени правят невъзможно Москва да задържи институционален контрол върху цялата територия на страната.

„Стратфор“ очаква авторитетът на Москва да намалее сериозно, което в крайна сметка ще доведе до разпад на федерацията.

Русия се провали в опита да превърне приходите от продажба на енергийни ресурси в устойчива икономика, като остана уязвима за колебанията на международния пазар. Освен това Руската федерация няма никакъв защитен механизъм спрямо силите на свободния пазар, коментират авторите на прогнозата. Според „Стратфор“ тази ситуация ще доведе до повторение на събитията от 1980 г. и 1990 г.

Този род проблеми Русия решаваше в миналото с помощта на тайните служби, но този път Федералната служба за сигурност (ФСБ) е отслабена поради факта, че членове на нейното ръководство участват в икономиката

Тайните служби няма да успеят да ограничат центробежните сили, които ще тласнат регионите вън от контрола на Москва, прогнозира „Стратфор“.

В западната част на Русия Полша, Унгария и Румъния ще опитат да си върнат територии, които са загубили в различни периоди. Те ще действат по такъв начин, че да привлекат Беларус и Украйна.

На юг капацитетът на руснаците да контролират Северен Кавказ ще се изчерпи, а Централна Азия ще влезе в период на нестабилност.

На северозапад регионът Карелия ще иска да се присъедини към Финландия, а в Далечния изток крайбрежните райони, които са по-близо до Китай, Япония и САЩ, отколкото до Москва, ще започнат да се държат като независими. Останалите региони няма да търсят автономия, но ще бъдат поставени в ситуация да бъдат автономни, смятат от „Стратфор“.

Разпадането на Руската федерация ще доведе до появата на най-големите кризи през следващото десетилетие

САЩ ще се опита да изгради система от съюзници извън НАТО, за да отговори на нестабилността, причинена от разпада на Русия, като ще се опита да привлече Турция и Азербайджан и да настани свои сили в тези държави.

През втората част на следващото десетилетие САЩ ще се концентрира в опитите да предотврати възможността за евентуална ядрена катастрофа, която може да бъде причинена от разпада на Русия.

Изчезването на централната власт на Москва ще създаде огромен проблем с контрола над ядрените оръжия на Русия и как може да бъде гарантирано, че те няма да бъдат попаднат в ръцете на екстремисти.

Според Стратфор САЩ ще бъдат единствената сила, която ще може да се занимае с този проблем, но няма да може да гарантира, че няма да бъде изстреляна нито една ядрена ракета.

Европейският съюз (ЕС) никога няма да се върне към единството си отпреди кризата и ако оцелее през следващото десетилетие, ще бъде доста по-фрагментиран.

Анализаторите не очакват зоната за свободна търговия в ЕС да продължи да съществува без засилена политика на протекционизъм.

„Стратфор“ смята, че икономиката на Германия ще има сериозни проблеми през следващото десетилетие, а в резултат Полша ще увеличи влиянието си в региона.

Светът е навлязъл в период на падение на националните държави, създадени от Европа в Северна Африка и Близкия Изток.

В много държави властта вече не е държана от институциите, а пръсната между въоръжени факции, които са в неспирни конфликти помежду си. Намесата на САЩ в такива конфликти чрез въздушни удари няма да бъде достатъчна, за да приключат тези конфликти с установяване на единна власт, смятат анализаторите.

Турция, чиито южни граници са уязвими заради конфликта в Сирия, постепенно ще бъде въвлечена в конфликта. До края на десетилетието Турция ще се е утвърдила като най-силната държава в региона, прогнозира „Стратфор“.

Китай е приключил цикъла на бърз икономически ръст при ниски заплати и вече е навлязъл в нова фаза на по-бавен ръст и увеличаване на властта на диктатурата. Китай ще продължи да бъде голяма икономическа сила, но няма да остане двигател за световен растеж, какъвто беше до скоро. Тази роля ще бъде поета от група от 16 държави в Югоизточна Азия, Източна Африка, и части от Латинска Америка. Китай няма да стане агресивна военно държава, прогнозират още от „Стратфор“.

Япония остава най-вероятният претендент за доминантна позиция в Източна Азия заради две причини – географското си положение и нуждите си от внос.

САЩ ще продължи да бъде най-голямата икономическа, политическа и военна сила в света, но ще бъда по-малко ангажирана с тази си роля, отколкото в миналото, смятат анализаторите.

Ниските нива на износ, опитът от конфликтите през последното десетилетие и увеличаващата се енергийна независимост ще накарат САЩ да бъдат все по-внимателни във военните и икономическите си намеси по света.

Стратфор, по БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.