Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели

Ракетна установка Ес-300. Снимка: дни

През 2014 г. „Рособоронекспорт“ е продал оръжия за 13 милиарда долара и догодина ще продаде още толкова, заяви в понеделник в Абу Даби генералният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов. По думите му, в момента портфейлът с поръчки за отбранителната промишленост е стигнал 38 милиарда долара.

Числата, споменати от шефа на държавната корпорация – собственик на „Рособоронекспорт“, нямат принципна разлика с тези от предходни години. Не издават рязък скок, нито спад в обема на руските оръжейни продажби.

Тринайсетте милиарда, за които става дума, представляват стойността на фактически доставените изделия в рамките на договори от миналото. Плановете за 2015 г. също обхващат доставки по сключени вече договори. Не са взети предвид условията от съответния документ, нито начинът на разплащане – само цената на въоръженията, минали през границата.

Затова показателите от 2014 г. и прогнозата за 2015 г. не зависят от санкциите, тъй като договорите са съгласувани и подписани преди събитията в Украйна и влошаването на отношенията на Русия със западните страни. Оръжейният износ е сфера от икономиката, която изобщо не се влияе от санкциите, убеден е Игор Коротченко – главен редактор на сп. „Национална отбрана“.

„Купувачи на наши оръжия не са страните от НАТО, нито съюзниците на САЩ, а страни, които искат да са независими от Щатите“, каза той в интервю за Би Би Си.

Според експерти в близките години Русия – въпреки санкциите, стабилно ще заема второто място на световния оръжеен пазар след САЩ. По думите на военния експерт Павел Фелгенгауер, трудности се очакват само във връзка с френската авиационна техника. Същевременно, заявяват специалистите, развитието на пазара сочи, че Русия ще трябва да положи доста усилия, за да се задържи дори там, където се чувства що-годе сигурно: конкурентите й действат все по-активно.

Близкият изток

Сергей Чемезов говори за крайните приходи на Русия от продажби на въоръжения на оръжейното изложение IDEX-2015 в Абу Даби.

Тази година Русия представи в Обединените арабски емирства впечатляваща експозиция – 737 експоната, включително 100 модела военна техника и оръжия. Сред тях е последната модификация на танка Т-90 – Т-90СМ, версия за износ на машината Т-90АМ, показана по-рано на изложението в град Жуковски край Москва. Посетителите могат да видят и противотанковия ракетен комплекс „Хризантема-С“. Цялата продукция е адаптирана за местните условия, защитена е например от прах и жеги.

Представители на руското правителство заявиха на изложението, че Близкият изток е сред приоритетните региони за „Рособоронекспорт“ и те му отделят най-голямо внимание.

Иранският договор

Експерти обаче смятат, че положението на Русия в този регион не е твърде стабилно, при все че голям брой близкоизточни държави са били снабдявани с оръжия още от Съветския съюз. През 2010 г. Русия едностранно отказа да достави на Иран противоракетни комплекси С-300, изпълнявайки санкциите срещу Техеран, наложени от ООН.

Мнозина аналитици изтъкваха тогава, че решението на федерацията силно подронва реномето й в целия регион. Сега Москва се опитва да поправи нещата – предлага на Иран в замяна мобилни комплекси „Антей-2500“.

„Успеем ли да приключим с компромис въпроса с Иран, в крайна сметка това ще е руска победа – Русия ще затвърди репутацията си на доставчик, спазващ поетите ангажименти“, заяви пред руската редакция на Би Би Си Андрей Фролов, експерт от Центъра за анализ на стратегии и технологии.

Същевременно Кремъл не иска според Фролов да отмени президентския указ на Дмитрий Медведев (отказал С-300 на Иран, б. пр.), за да не дискредитира документи, подписани от първото лице в държавата. С оглед спецификата на Близкия изток всеки доставчик, сътрудничещ с Иран, ще получи по-малко договори в страните от Арабския полуостров, отбелязва друг военен експерт, Павел Фелгенгауер. „В Близкия изток Русия все така е съюзничка на шиитите, имаме близки връзки с Иран, Сирия, Хизбула, а щом си съюзник на шиитите, ще си имаш проблеми със сунитите. При всяко положение едва ли ще видиш големи пари от тях“, посочва той.

Трябва да се бранят пазарните позиции

Днес Русия е принудена не само да търси нови оръжейни пазари (например в африканските страни), но и да полага усилия с цел да задържи онези, където по традиция се чувства що-годе уверено, казва Андрей Фролов.

„Да запази позициите си на най-големите пазари – в Китай и Индия. Да не изгуби традиционни клиенти като Алжир и Венецуела, защото и едната, и другата страна купува вече конструктивни платформи – не малки партиди, а цели платформи, от наши конкуренти като Китай и Западна Европа. Тук трябва да се борим, за да задържим тези пазари“, пояснява той.

По думите на Фролов, основно предимство на руските оръжия е унификацията със съветските системи – последните дълго са били на въоръжение в различни страни, тъй че руската техника означава и по-лесно обучение.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.