Бъдещата битка за Мосул предизвиква полемика

Франс прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Американското съобщение, че ще има настъпление на иракската армия през пролетта за отвоюване на втория по големина иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“, дразни Багдад и кара експертите да бъдат скептични.

„Ислямска държава“ контролира Мосул, откакто в началото на юни 2014 г. предприе светкавичната офанзива на север от Багдад. От Мосул нейният лидер Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на „халифат“ на територията на превзетите земи в Ирак и съседна Сирия.

Отвоюването на Мосул досега не бе приоритет за международната коалиция, ръководена от Съединените щати, които започнаха да нанасят въздушни удари миналото лято. Но тези нападения по въздух позволиха на федералните и на кюрдските сили да се доближат дотам.

Източник от американското Централно командване (Сентком), отговарящо за Близкия изток, изненадващо обяви миналата седмица, че иска иракските сили да започнат офанзивата към Мосул през април-май, освен ако подготовката им не е на достатъчно ниво.

Миналата седмица иракският министър на отбраната Халед ал Обейди изглеждаше подразнен, че Пентагонът е изготвил график за битката за Мосул. „Не е работа на (американски) военен да разкрива момента на атаката“, каза той пред журналисти. „Определянето на точния момент се прави от (иракските) военни командири. Откъде разполага този американски представител с тази информация? Не зная.“

Думите на министъра бяха изрязани от видеото на пресконференцията, което после бе качено в сайта на министерството на отбраната. Според Хаким ал Замили – депутат и високопоставен представител на шиитската милиция Сараят ас Салам – е по-наложително да бъде освободена съседната на Багдад провинция Анбар, голяма част от която е в ръцете на „Ислямска държава“ „Нуждаем се от повече време (за Мосул). Може би до края на годината“, посочи той за АФП. „На армията й трябват повече тренировки, техника и оръжия, за да успее. Искаме да освободим Мосул. Но има важни сектори, които трябва да бъдат подсигурени преди това и не бива да оголваме редиците си“, изпращайки всичките си сили в Мосул, смята Замили.

Този град с предимно сунитско население, намиращ се на 350 километра от столицата, бе населяван от близо два милиона души преди юни 2014 г. Преди 10 години на САЩ се наложи да мобилизират 10 000 свръхподготвени войници, за да отвоюват от бунтовниците град Фалуджа, на запад от Багдад, чието население е десет пъти по-малко от това на Мосул.

Предизвикателството да бъде превзет Мосул е огромно и ще бъде най-голямата операция, водена от иракската армия след 2003 г., когато от власт бе свален Саддам Хюсеин, подчертава Нейт Рабкин, директор на редакцията на информационния бюлетин „Инсайд ираки политикс“.

Според източника от Сентком настъплението към Мосул, държан от „1000 до 2000“ бойци на „Ислямска държава“, трябва да бъде извършено от „20 000 до 25 000“ мъже.

Във въоръжените сили, които ще извършат настъплението, най-многобройни са войниците от иракската армия, но в офанзивата ще участват и три кюрдски бригади според същия източник.

„Ще бъде много трудно да се събере такъв наличен състав от армията и министерството на вътрешните работи за настъпление в Мосул до лятото на 2015 г.“, смята Майкъл Найтс от Вашингтонския институт .

САЩ официално имат стотици войници в Ирак, натоварени със задачата да съветват и тренират иракската армия, но по нищо не личи, че този процес ще свърши скоро.

Освен че иракската армия трябва да събере необходимия наличен състав, тя ще има нужда и от значителен напредък в логистичен план, за да координира и снабдява военните части, които ще изпълняват тази внушителна операция. Трябва да се подобрят отношенията между автономния регион Кюрдистан, намиращ се близо до Мосул, и федералните власти, които са в спор за разпределението на приходите от продажбата на петрол.

Според Найтс американското съобщение за нападение през април или май може би е по-скоро политическо послание от САЩ, които опитват да накарат иракчаните да не се впускат в прибързана атака към Мосул. „Може би Ирак иска да започне настъпление следващата седмица, а това е нашият начин да ги възпрем“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.