Украйна трябва да пресече корупцията и да реформира газовия сектор

Франс прес

Спасена от фалит с поредна помощ от Международния валутен фонд (МВФ), сега Украйна трябва сериозно да се захване с борбата срещу широко разпространената корупция и да реформира газовата си промишленост, зависима от Русия, за да излезе от пропастта.
Това е мнението на директора на Източна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Франсис Малиж.

– Помощта от 17,5 милиарда долара, отпусната от МВФ на Украйна, ще бъде ли достатъчна, за да се помогне на страната, жертва на война, да излезе от дълбоката икономическа криза?

– Заемът от МВФ ще засили доверието в Украйна. (…) В началото на 2014 година (преди идването на власт на прозападните сили – бел. ред.) имахме инвестиционна програма с частния сектор, но той бе подложен на такъв силен натиск, че бяхме принудени да свием и ние инвестициите си. Просто не можехме да намерим проекти, които да финансираме! Инвестиционният ни план бе за 500 милиона евро през 2014 година (…) В края на годината бяхме вложили 1,2 милиарда евро. Защо? Защото имаше политически промени, които ни позволиха да намерим проекти. Украйна има голям потенциал, но са й необходими три неща: пари, компетентност и политическа воля. Международните финансови институции могат да предоставят част от парите и компетентна подкрепа, но политическото управление трябва да бъде украинско. И когато гледам това правителство, мога да кажа, че то е най-реформаторското от всички, които страната някога е имала.

– За голямо разочарование на украинците реформите, обещани от прозападното правителство, се бавят. Имаше ли положителен напредък?

– Вижте къде бяхме преди една година! Разбирам, че някои хора казват, че нищо не е било направено, но Украйна преживя политическа, икономическа, геополитическа, банкова и, разбира се, криза на доверието! Имайки предвид мащаба на промяната, нещата не могат да приключат за един ден (…) А някои реформи наистина бяха направени. В Украйна например имаше прекалено много банки (180 в началото на 2014 година – бел. ред.) и централната банка обяви ликвидация на над 30. Сега трябва да се гарантира, че банките ще бъдат използвани както подобава – с други дума да финансират проекти, които да подпомагат икономиката на страната, а не да дават пари за проекти, облагодетелстващи собствениците на банката.“ ВЪПРОС: Какви трябва да бъдат приоритетите на правителството? ОТГОВОР: След банките вторият приоритет е енергетиката.

Украйна има най-ниската енергийна ефективност в Европа. Загубите, отчитани от Нафтогаз (националната газова компания – бел. ред.), се равняват на бюджетния дефицит на държавата. Украйна трябва да преосмисли енергийното си уравнение (…).

Приехме да отпуснем кредит от 140 милиона евро на Нафтогаз, за да може да ремонтира участъци от главния си газопровод. Този заем обаче е съпътстван от условия за реформиране на Нафтогаз (…). А третият приоритет е бизнесклиматът. Инвеститорите се оплакват от корупцията, липсата на доверие към съдебната система в страната. Не можете да убедите инвеститорите да вложат капиталите си в дадена страна, ако нямат гаранцията, че те ще бъдат защитени от действаща правова държава. Украйна има образовано население и ниски разходи за работната сила.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.