А защо Първанов не награди и Буш или Блеър?

Президентството съобщи, че държавният глава Георги Първанов награждава с орден „Стара Планина” – първа степен еврокомисарката Бенита Фереро Валднер за заслугите й по освобождаването на българските медицински сестри от 8-годишно заложничество в либийските затвори.
За Сесилия Саркози – мълчание. Награда за нея щяло да има като дойде в България със съпруга си – такава неофициална информация изтече от президентството.
Нещо не звучи добре награда за Валднер, без награда за Саркози в същия момент. Тъпо.
Нещо навежда на мисълта, че българският държавен глава сякаш омаловажава заслугите на съпругата на френския президент Сесилия Саркози. Същата, която опозицията във Франция взе на ура заедно със съпруга й – френският президент – и поиска да се яви в парламента да дава обяснения какво е обещала на Кадафи, каква сделка за оръжие или ядрени технологии е направена под масата, за да освободят сестрите.
Независимо дали е у нас на посещение или си е във Франция, Саркози трябваше да бъде наградена заедно с Валднер.
Ако Първанов е тръгнал да прави тънка политика по пернишки и да степенува как кой и колко има заслуги, трябва да награди още не само Сесилия Саркози, ами и Романи Проди, Силвио Берлускони, Джордж Буш, Тони Блеър, немския външен министър и още неколцина. Защото всеки от тях в някакъв момент или години наред оказваше пряк натиск върху Моамар Кадафи да пусне сестрите.
Но Първанов по-скоро ще награди Людмила Путина, примерно, отколкото Буш или Блеър. Първанов, без никакво смущение в официалното си изявление при посрещането на сестрите на аерогара София, благодари и на Путин за освобождаването им. Въпреки че точно Путин мълча като риба по случая за медицинските сестри, за разлика от Буш, примерно. Ако Путин се беше ангажирал както Буш или Блеър с освобождаването на сестрите, ако се беше обадил не на Кадафи, а на Първанов, както направи Буш миналата Коледа, кой знае каква награда щеше да измисли българският президент за него.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.