Гръцкото правителство няма да изпълни дори едно обещание

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

Обезсърчителен за всеки грък е списъкът „с реформаторски мерки“, за които „бленува“ правителството на премиера Алексис Ципрас, според формулировката на финансовия министър Янис Варуфакис.

В списъка буквално няма никакъв ангажимент, който да е конкретизиран по време и стойности, и който да е бил поет за изпълнение, на поне едно от предизборните обещания на премиера, намерили израз в неговата реч на Солунския панаир преди пет месеца и нещо.

Каква 13-а пенсия за получаващите най-ниски пенсии, които взимат под 700 евро? В списъка за нея не се споменава абсолютно нищо. Какво ще става с тези сто вноски за плащане на задълженията от гръцките данъкоплатци и как ще бъдат уредени лошите кредити? Това никога не може да стане! Погледнете какво пише в списъка, изпратен до Брюксел. И погледнете внимателно реда, по който всичко това ще бъде изпълнявано.

„Гърция се ангажира по отношение на проблема с необслужваните заеми по начин, по който изцяло да бъде взето под внимание капитализирането на банките, функционирането на съдебната система, състоянието на пазара на имоти, въпросите на социалната справедливост и негативното им отражение върху финансовите позиции на страната“.

Къде са стоте вноски за данъчните задължения. Изпарили са се! Те току-що са станали четвърти фактор, взет под внимание, отразен с неопределеното название „социална справедливост“, който върви естествено след капитализацията на банките и пазара на недвижими имоти. За стоте вноски Ципрас бе споменал само в Солун.

После ги спомена в програмата на своето правителство, като добави дори, че ще ги внесе в парламента и че те ща станат три вноски и ще минат по спешната процедура с поименно гласуване. В своята програма той бе казал, че до седмица ще вкара в парламента за спешно гласуване и ще възстанови премахнатите от предишното правителство колективни трудови договори, арбитража и т.н.

Обърнете внимание на това, което правителството е написало в списъка, изпратен до Брюксел. „Гърция се ангажира да пристъпи към един поетапно нов подход по отношение на колективните трудови договори, представляващ баланс между гъвкавост и справедливост!“.

„Спешното“ решаване отива на вятъра. СИРИЗА търси „баланс между гъвкавост и справедливост.“ Колкото до вдигане на минималната работна заплата до 751 евро, вече е сигурно, че това никога няма да стане след прочетеното в списъка за реформи.

„…Нарастване във времето на минималната заплата /забележете никъде не се споменава в текста до колко ще скочи минималната заплата/ по начин, който да съхрани конкуретноспособността и перспективите за заетост. Увеличаването и подходящият времеви момент за промените в минималната заплата ще се определят чрез консултации със социалните партньори и европейските и международни институции /в това число и Международната организация на труда (МОТ)/ и ще бъдат взети под сериозно внимание съветите и препоръките на един нов независим орган за това дали промените в заплатите са съобразени с ръста на производството и конкурентноспособността“!

Всеки, който прочете този текст, предизвикващ политическа алергия, е изключено да придобие представа, че тази година или догодина минималната заплата ще бъде повишена. Но точно в този дух и параметри е въпросният документ с „реформаторските мерки“, който кабинетът Ципрас никога няма да реализира. В него има много, ама много заглавия и почти нито един конкретен ангажимент.

На теория тези „реформи“ могат да минават за социални, но те са дълбоко реакционни и даже антинародни. Всеки от тези десетки въпроси ще бъде предмет на договаряне между правителството на Ципрас и германците, а в тази надпревара победители ще са винаги германците. Това ще започне да си личи.

Но основна цел на списъка, представен от правителството в Атина, е в този момент да изличи от политическото пространство конкретните и премерени обещания, дадени от Ципрас в Солун. Това е първа грижа на кабинета. Широката общественост обаче трябва да запомни едно единствено нещо, а то е, че правителството няма да реализира абсолютно нищо, от това, което обеща Ципрас в Солун!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.