Наследниците на Путин – пет варианта

Часове след като беше предложен за министър-председател, Виктор Зубков се кандидатира и за наследник на президента Путин. Какво цели с този ход, не е ясно дори на експертите в Русия. Но пък спекулациите с възможните сценарии за приемника на Путин стават все повече.

Първата изненада, поднесена от новия руски премиер Виктор Зубков, беше открито заявеното му намерение да се кандидатира за президент на Русия. Снимка: novayagazeta.ru

Виктор Зубков, номиниран от президента Владимир Путин за поста министър-председател, вече поднесе своята изненада. Досега никой друг от руските управляващи не се е кандидатирал така открито за наследник на шефа на Кремъл. На въпроса дали иска да стане президент, определеният за поста ръководител на правителството заяви, че ако направи нещо на поста като премиер, това не е изключено. На всичките си досегашни длъжности, добави той съвсем нескромно, бил „постигнал нещо”.
В петък Зубков беше одобрен за министър-председател от руската Дума. Решението беше предварително известно, тъй като кремълската партия „Обединена Русия” беше заявила подкрепата си за него, а тя има повече от 300 депутати. Зубков имаше нужда от обикновено мнозинство от 226 гласа в 450-местния парламент. Когато се представи пред Думата, той обяви, че ще направи промени в кабинета.
С открито заявените си претенции за поста президент Зубков внесе нов отенък в дебатите за наследниците на Путин, объркани кардинално от кремълския лидер и неочакваното му персонално решение. Озадачени са не само чуждестранните наблюдатели, но и сънародниците на Путин, които не знаят какво да мислят. Олег Сисуев, бивш член на правителството, а днес на ръководна длъжност в Алфа банк, е един от малкото, които си признават това без заобикалки.

Владимир Путин спази традицията да взима неочаквани персонални решения. С номинирането на Зубков за министър-председател той обърка всички прогнози за предстоящите президентски избори. Снимка: Ройтерс

„Путин се надсмя над цялата страна, над всички прогнози, каза той за „Комерсант” след номинирането на Зубков. Какви прогнози може да прави човек? Чувствам се като пълен идиот.” Други обаче продължават да правят предвиждания. И в Москва витаят най-различни сценарии дали и как Путин ще предаде властта.

Петте варианта

Вариантът „Зубков”: Министър-председателят Виктор Зубков изпълнява новата си задача, за да угоди на своя ментор, който е с десет години по-млад, и който го номинира за министър-председател. С това става ясно, че Путин в действителност ще се оттегли и, както обеща, няма да променя конституцията, за да си осигури трети мандат. Лоялният и предполагаемо неамбициозен Зубков може да действа на най-високия пост в държавата определено време, а след това да се оттегли по здравословни причини. Ще се наложат нови избори, на които Владимир Путин ще може да се кандидатира отново. Възможно е той да реши да си почине и до редовните избори през 2012 година.
Затова обаче през оставащото време безцветният Зубков трябва да бъде направен „избираем”. Това може да стане, тъй като телевизията – създателката на царе – е в ръцете на Кремъл. Паралелите с издигането на Путин се налагат от само себе си. Въпреки това, за увеличаването на популярността му от три процента през лятото на 1999 година до 60 процента на изборите през март 2000 беше необходима войната в Чечения.

Сергей Иванов може да е наследникът на Путин в Кремъл. Той е популярен и би продължил политическата му линия. Снимка: mk.ru

Вариантът „Иванов”: Въпреки желанието на новия министър-председател, след промяната в правителството Путин може да номинира първия заместник министър-председател Сергей Иванов. Иванов е привърженик на кремълския лидер и би продължил неговия „путинизъм”. Благодарение на медиите той и сега е популярен сред населението. За Путин това решение би означавало оттегляне от политическата сцена. Изходът: важен пост в руската икономика. Твърди се, че по-рано искал да стане шеф на газовия монополист Газпром.
Вариантът „Еспроприация на властта”: Според него Зубков ще получи задачата, в съответствие с желанието на Кремъл, да осигури на министър-председателя много повече правомощия, и съответно да отслаби длъжността президент. При новото разпределение на силите постът министър-председател би бил съществено по-влиятелен и много по-изгоден за Путин, който ще напусне президентския пост едва на 55 години.
Този сценарий изглежда малко вероятен. Една от особеностите на страната е, че ръководният елит не търпи подялба на властта. Двойното политическо ръководство в Русия е обречено на провал, тъй като за кратко време би довело до битка за властта. Единствено мислимото изключение е ако новият човек в Кремъл, при всичките си амбиции, остане верен на Путин. Но това не е ли връщане към вариант едно?
Вариантът „трето лице”: Путин, който изглежда изпитва тайна радост да взима персонални решения, които са противоположни на общите очаквания, не посочва нито Иванов, нито Медведев. Той може да извади от ръкава си трето лице, за което досега никой не се е сещал. Важна предпоставка за това е този кандидат да бъде приет от боричкащите си групи по интереси в Кремъл. В пространството се носят имената на губернаторката на Санкт Петербург Матвиенко, на шефа на железниците Якунин и на губернатора Ткачов, в чиято губерния се намира олимпийският град Сочи. При всички обаче съществува проблемът с крайно ниската им популярност.
Вариантът „Путин”: Групите по интереси , които се боричкат за властта зад затворените врати на Кремъл, не успяват да се обединят зад един подходящ наследник. Още повече, че всяко предложение се приема от отсрещната страна като директно посегателство върху жизненоважните интереси. Задава се борба за власт и за милиарди. В тази ситуация групите могат да стигнат до виждането, че е по-добре да оставят всичко по старому. Тогава ще трябва „само” Путин да не може да не се съобрази с настоятелните молби на избирателите да остане на поста си.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.