Да бъдеш опонент на Кремъл – смъртоносно

Борис Немцов. Снимка: БТА

Убийството на бившия руски вицепремиер Борис Немцов, застрелян в Москва, разширява списъка с трагично загиналите опоненти на Кремъл, отбелязва Франс прес. Агенцията изброява „основните имена от списък, съдържащ още десетки“:

23 март 2013 г.: някогашният олигарх Борис Березовски, избягал във Великобритания след конфликт с Владимир Путин, е открит мъртъв на 67-годишна възраст в банята на луксозното си жилище в Аскот, югозападно от Лондон, с парче плат около врата. Разследването не успява да определи дали става дума за убийство или самоубийство.

16 ноември 2009 г.: адвокатът по данъчни дела Сергей Магницки, арестуван след направени от него разкрития за мащабна финансова машинация, умира поради липса на грижи в московски затвор след едногодишен предварителен арест. Смъртта му предизвиква криза в отношенията между Москва и Вашингтон.

15 юли 2009 г.: правозащитничката Наталия Естемирова (50 г.), представляваща в Чечения неправителствената организация „Мемориал“ и критикувала злоупотребите на местните власти, е отвлечена в Грозни и намерена мъртва часове по-късно в Ингушетия – съседна република в руски Кавказ.

19 януари 2009 г.: трийсет и четиригодишният адвокат Станислав Маркелов, експерт по човешки права, и журналистката от опозицията Анастасия Бабурова на 25 години са застреляни в Москва посред бял ден на излизане от пресконференция.

7 октомври 2006 г.: опозиционната журналистка Анна Политковская, изобличавала по-специално нарушенията на човешките права в Чечения, е застреляна на 48-годишна възраст във входа на своя блок в Москва.

23 ноември 2006 г.: в Лондон умира като беглец Александър Литвиненко, 43-годишен бивш руски шпионин, сътрудничел с британската служба МИ-6 и отровен с полоний след разговор на чаша чай с бизнесмените Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивши агенти на КГБ.

17 април 2003 г.: депутатът Сергей Юшенков, лидер на партията „Либерална Русия“ и бивш съюзник на олигарха Борис Березовски, е убит на 52-годишна възраст с куршум от пистолет със заглушител, докато влиза в блока си в Москва.

Паметта на загиналия Немцов ще бъде почетена днес в 14 ч. с траурно шествие в Москва. Очаква се в него да участват около 50 хиляди души.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.