Какво ще се промени в Русия след убийството на Немцов

Момент от шествието в памет на Борис Немцов. СНимка: Комерсант

Убийството на руския опозиционер Борис Немцов е лош знак, изтъкват единодушно политици и експерти пред „Ведомости“. Според тях е прекрачена психологическа граница, отвъд която властта и динамичният слой от обществото в Русия окончателно се разминават.

„Щом преди няколко дни из града тръгват хора с плакати „Да доубием петата колона“, а днес убиват Немцов, нека се замислим какво ще стане утре. Всички трябва да спрем. Власт, опозиция, либерали, комунисти, националисти, консерватори. Време е да спрем поне за минута и да помислим къде ще заведем Русия“, коментира Анатолий Чубайс – бивш вицепремиер, после съратник на Немцов в опозицията.

Михаил Касянов – съпредседател на партия РПР-ПАРНАС наред с Немцов, нарича убийството „политическа разправа с извънредно ярък опозиционен лидер, разкривал проблеми и престъпления на властта и бизнес групировките“.

Опозиционерът и бивш депутат Генадий Гудков свързва гибелта на Немцов с гоненията срещу опозицията в Русия. „Трябва да спрем това безумие, за да предотвратим гражданска война“, казва той.

Немцов бе модератор между различните опозиционни лидери; сега руската опозиция трябва да открие друга такава фигура, за да гради нова стратегия на протестното движение, казва политологът Александър Пожалов.

Убийците на Немцов може да са залагали на сценария, използван от италианския диктатор Мусолини – след покушение срещу съратника му генерал Мариоти Мусолини доведе страната си до пълна фашизация, заявява аналитикът Игор Бунин пред „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

„Първите жестове на властта сочат, че за известно време градусът на омразата, създаван в руското общество, може да бъде намален – смята Бунин. – Путин и целият елит се изказаха за Немцов с уважение, демонстрирайки за момент рационално поведение. Ако парадигмата поне малко се промени, може да разчитаме някак да еволюира политическата система. Но е трудно да говорим убедено, та нали всичко зависи само от един човек.“ Убийството на Немцов бе отзвук от украинските събития, твърди пред „Ведомости“ наблюдателят Алексей Макаркин.

Войната в Украйна според него е материализирала „виртуалната реалност на послания и идеологеми“. „Затова бе въпрос на време условният Донецк да стигне до Москва. Част от тази реалност е спадналата цена на човешкия живот“, обяснява експертът.

В Русия бе нарушено табуто върху убийствата на политици от първа величина. Властта и опозицията ще запазят недоверието помежду си, също както Киев и сепаратисткият Донецк, но Кремъл няма до безкрай да затяга гайките, за да не скъса резбата, и ще се опита да смекчи конфронтацията. За това говори например разрешеното шествие в памет на Немцов, добавя Макаркин.

Убийството на Немцов може би е изгодно за националистическото силово мнозинство, създадено от Путин: президентът вече не може да го контролира, но все така ще се опира на него, отбелязва коментаторът Дмитрий Орешкин.

Демократите в Русия вече няма да дойдат на власт, докато страната не рухне, предрича той. „Ето логиката на властта: който е силен, той е прав. Опозицията не мисли така и няма готовност да стреля по властта – това е точно немцовският легализъм. При днешния строй обаче той не е конструктивен“ – затова режимът може да рухне до 2-3 години заради икономически колапс или някакви механични причини. „И ще влезем в нов етап от разпадането на страната“, допълва Орешкин.

Убийството, станало „в най-силния разгар на студената гражданска война в обществото“, неизбежно ще промени Русия, пише „Ведомости“ в редакционен коментар. Войната в Украйна, създаването на „образ на врага“ разделят обществото на свои и чужди. Властта обаче тук не е арбитър, а ключов играч на една от страните. Другата страна и голяма част от обществото са обявени за „врагове“, „пета колона“, „недограждани“ и тези думи подбуждат към действие обикновения „антимайдански патриот“.

Държавните телевизии три години разказваха на своите зрители какъв враг е Немцов и колко вреди на страната. Освен това, кампаниите в Крим и Донбас накараха обикновения човек да свикне с принципната двойственост на руската политика. Всяка публична измама вече се приема за военна хитрост, пише вестникът.

„Кримското мнозинство“, възхваляващо анексията на полуострова, ще приеме всяка официална версия за убийството, а опозиционното малцинство може да не повярва в която и да било – от 15 години насам не е открит нито един поръчител на шумно политическо убийство в Русия. И демонстративното поръчково убийство край стените на Кремъл налага властта да промени своята политика, заключава „Ведомости“.

Убийството едва ли ще промени отношението на международните инвеститори към Русия, смятат експерти и играчи на пазара, говорили пред „Комерсант“.

Изданието очаква известна реакция на фондовия и на валутния пазар през първия търговски ден след трагедията, но според него решаващи са други фактори.

„Трудно бихме назовали страна, където да няма политически убийства. Заради покушението срещу Йоан Павел Втори никой не започна да се отнася по-зле към Италия или Турция, не се промени отношението към САЩ заради убийството на Кенеди или към Израел след убийството на Рабин“, пояснява бизнесменът Андрей Мовчан.

Според него, инвеститорите „вече са се примирили, че руската демокрация не отговаря на западните стандарти и ситуацията със сигурността или съдебната система в Русия е далеч от съвършенството“. „Гибелта на политик от опозицията потвърждава имиджа (на Русия) като страна, където се рушат държавните институции, а в такава страна чуждите инвеститори не могат да се чувстват защитени“, предупреждава обаче финансистът Сергей Романчук.

Важно е не самото убийство, „а реакцията на обществото и на властта. Точно нея следят чужденците. Засега реакцията е адекватна“, смята икономистът Алексей Мамонтов.

Ако руските власти поемат курс към по-нататъшна изолация на страната, „бездруго далечната перспектива за отваряне на външните пазари ще бъде изтласкана на още по-далечен план“. Но ако „властта отправи сигнал, че опозиционните дейци не са маргинали, разправата с които е позволена“, „тенденцията може да се обърне“, прогнозира експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.