Бедна ви е фантазията!

Румен Белчев

В Холивуд току се сетят за изсмуканата от пръстите на английския класик Страна на чудесата и спретнат пореден касов разбивач за деца и възрастни. Бедна им е фантазията на продуцентите, нямат информация за истинските чудеса, ставащи по света, и по-точно – у нас… Пък – то си има интернет, могат да прегледат малко наши вестници, да научат това-онова.

В приказната страна, да речем, играят крикет с живи таралежи, зайците имат не само уши и мустаци, но и джобни часовници, а котките се появяват и изчезват по дърветата когато си искат.

У нас – не само котките, всичко  направо от небето! Не вярвате? Четете „СТАНДАРТ“ – „Камъните падат от небето в Стария Пловдив“!
В приказната страна ако отхапеш от нещо, порастваш, ако отпиеш – смаляваш се, у нас – каквото и да правиш – сметката за ток си расте.

Енергото започна да преследва дори неодушевени субекти – „Асансьор получава сметки за ток“ – твърди „МОНИТОР“. С уточнението, че според дружеството „Енерго-про“ „Подемникът трябвало лично да обжалва фактурите“. Загрижени за съдбата на устройството съседи според вестника коментирали, че „ако асансьорът не си плати изхарчения ток, ще му изпратят съдия-изпълнител, който да му опише и продаде на търг копчетата, лампата, двигателя и въжетата“…

Как ви се струва?

В приказната страна всички чинно внимават да не разгневят кралицата, която реже глави наляво и надясно, у нас – като гъби растат странно храбри народни представители – „Баракова втрещи парламента с въпрос до министър“ – радва се „ТРУД“. В публикуваното факсимиле във въпроса на народната учителка по биология редакторите грижливо са оградили с колелца пасажите с правописни грешки, включително странното заключително желание „Моля въпроса ми да бъде в писмен вид“…

В приказната страна чудесата все пак са не чак толкова начесто, у нас – направо се препъваме в тях – в буквалния смисъл! „Бог Митра част от селска настилка“ – четем в „ПОЛИТИКА“ – старинната плоча била част от калдъръм. А ако човек го мързи да се наведе за чудото – трябва да внимава самото чудо да не го халоса между веждите – „Богиня изскочи от жабка на опел“ – твърди „ТРУД“. Така е у нас – във всяка жабка – богиня! Внимавайте, когато си търсите носните кърпички!

Имаме си неща, за които Луис Карол изобщо не би се сетил – „Гардовете на бившия прокурор учат право заради него“ – твърди „ТРУД“ под романтичната рубрика „От любов“…

Комшулорските прокурори не са толкова близки с гардовете си, може би затова според „СТАНДАРТ“ има „Цяло правителство зад решетките в Румъния“. В смисъл, че вече опандизените ексминистри стигат за цял кабинет. У нас – аналогичен случай.

Прокуратурата пипа с желязна ръка – „Искат 10 г. затвор за Александър Томов“ – тържествува „24 ЧАСА“. За да излезе на другия ден с обективната информация „Томов оневинен, обещава голям спонсор за ЦСКА“… Тук злите езици биха рекли, че или ексвицето е виновен, но някой се е обадил по телефона или прокуратурата е пълна с некадърници, които не могат да различат невинен от престъпник, достоен да изгние сред кокошкарите. Но да оставим езиците да злословят, важното е, че и ние си имаме вече цял кабинет от оправдани министри! Някои – по четири-пет пъти!

Стават ли такива работи в Страната на чудесата, а? Бедна ви е фантазията!

Но в Холивуд не са и чували за нас. Поне засега – но вече имаме  надежда, защото от най-високо място се вземат мерки – според министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, цитирана коректно от „ТРУД“, залагаме на „Бойко Борисов – рекламно лице на България“!

Наесен чакаме блокбъстъра!

От блога Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.