Петя Славова заведе ново дело срещу редактора на e-vestnik, иска още 100 000 лв.

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Шефката на надзорния съвет на „Инвест банк“ Петя Славова започна ново дело срещу редактора на сайта e-vestnik Иван Бакалов, по същия казус с кражбите от сметки на клиенти в банката, описани в поредицата „Клептокрация“ (виж тук).

Миналата година Славова заведе гражданско дело, за което писахме (виж тук), с иск за нанесени неимуществени вреди – общо за 100 000 лева. Първото заседание по делото мина на 23 февруари. По искане на адвоката на Славова то ще се гледа при закрити врати, затова в e-vestnik повече няма да пишем за него.

Но Славова е предизвикала второ дело срещу Иван Бакалов. В 10 страници тъжба до съда тя претендира, че е оклеветена и с това е извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Съдът е образувал т. нар. Наказателно дело от частен характер. В такова дело ищцата Славова има право да направи и иск за обезщетение. Тя е поискала още веднъж 100 000 лева обезщетение. Впрочем, по този пункт не е много ясно, защото на стр. 6 от тъжбата Славова иска 100 000 лв. обезщетение, а на стр. 10 от тъжбата иска още 50 000 лв. Съдът ще изясни претенциите й.

За първото дело e-vestnik обяви, че събира дарения за съдебни разности и около 50 читатели се отзоваха, за което им благодарихме (виж тук). Сега обявяваме втори път, че няма да се откажем, ако читатели дарят отново помощи за разходи и по новото дело. Молим само онези, които са правили веднъж някакво дарение, да не правят отново. Те помогнаха достатъчно дотук. Ако други читатели, които сега научават за тези дела, се отзоват, ще им бъдем благодарни.

Това е линк за дарение чрез PayPal,

PayPal.com

а това е банкова сметка в „Алианц банк” София
– BG20BUIN95611000362701 Иван Динев Бакалов

Както вече писахме в e-vestnik, претенциите на Славова към съда приличат на опит да се запуши устата на медиите, тормоз и сплашване на журналисти.

По света обикновено съдят медии и издатели, а в България е масова практика да съдят журналисти като физически лица. Има голяма разлика.
Най-напред това става ясно със следния пример – ако един папарак заснеме компрометираща снимка, навлизаща в личното пространство на някого, отговорността не носи той, а издателят, който я е публикувал. Същото е и с журналистическите текстове от различен характер.

Издателят преценява правните си аргументи, за да публикува или не някой текст. Но когато искът на засегнатия е насочен срещу журналиста, това е сплашване, защото физическо лице и издател са различни неща. Журналистът трудно може да покрие такива големи искове, и затова може да загуби примерно личното си жилище при евентуална присъда, а издателят отговаря с фирмата си. Дори журналистът да е прав в твърденията си, върху него пада страхът от съдебно преследване и малко или повече той се отказва да пише разобличаващи материали. Българските съдилища са възприели като масова практика да допускат дела срещу журналисти като физически лица, а не срещу издатели.

В случая с автора на поредицата „Клептокрация“, той се явява и редактора на e-vestnik, и издател, като едноличен собственик на фирмата „Е-вестник“ ЕООД, но юридически има разлика.
В случая Славова ще удари на камък – няма да се уплаши нито издателя, нито редактора, нито автора на публикациите срещу нея.

Срещу редактора на e-vestnik като физическо лице имаше заведено дело и от Петьо Блъсков с иск за обезщетение 50 000 лева. Той е издател и знае добре колко удобно е съдът да съди журналиста, а не издателя. Затова пък като ищец Блъсков съди именно журналиста, за да го сплаши повече да не пише срещу него.

Блъсков загуби делото в Софийски градски съд, а Апелативният съд потвърди напълно решението на градския и отхвърли всички претенции на ищеца (въпреки че Блъсков беше докарал като своя свидетелка пресаташето на Апелативния съд, негова бивша журналистка Борислава Радоева). Специални благодарности заслужава адвокатът Николай Хаджигенов.

Сега е наред Петя Славова. В следващите дни ще опишем претенциите на Славова в Наказателното дело от частен характер и ще припомним какви неща са вършени в банката й.

„Инвест банк“ на Петя Славова миналата година беше осъдена от една от фирмите, чиито пари са окраднати от сметката й, да ги върне заедно с лихвите и обезщетения, общо за близо 9 млн. лева по сегашния курс на долара. Фирмата е „Месокомбинат Варна“, управлявана от майката на убития бизнесмен Борислав Манджуков (виж тук). Това е една от три фирми, за които е описано в поредицата „Клептокрация“, че от техните сметки са изчезнали пари (общо над 5 млн. долара), без титулярите им да знаят и досега не са върнати на собствениците.

Петя Славова съди наред вестници, журналисти и свои бивши служители с огромни искове. Някои от бившите й служители не смеят да дадат интервюта за делата й и за това какво е ставало в банката, защото се опасяват от съдебни разходи и разправии.

Е-vestnik предлага и ще съдейства на ощетени от „Инвест банк“ и всички желаещи да съберат фонд за съдебни разходи. Целта е той да поеме адвокатската защита на бивши нейни служители, които могат да разкрият в интервюта практиките в банката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.