Благодатната почва за „Ислямска държава“ в Китай

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Триста китайски граждани, представители на уйгурската етническа общност в Китай, неотдавна са отпътували до Близкия изток, за да се присъединят към групировката „Ислямска държава“.

Тези уйгури са част от по-голям поток от мигранти, прокудени заради строгите правителствени мерки, от западния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, в който мюсюлманите живеят от повече от 1000 години. Въпреки че строгите правителствени мерки целят да потушат ислямския сепаратизъм, политиката на китайските власти в района създава плодотворна почва за ислямския екстремизъм.

През 1949 г. 82 процента от хората, живеещи в Синцзян бяха уйгури. В следващите десетилетия финансираният от правителството приток на китайци от народността хан промени етническия облик на областта. През 2010 г. 10-те милиона уйгури съставляваха едва 46,3 процента от населението на Синцзян-Уйгурския автономен район, според данни от последното национално преброяване на населението.

Уйгурите твърдят, че правителството фаворизира представителите на етноса хан, като им дава разрешителни за започването на някакъв бизнес или за използването на местните природни ресурси като въглища, петрол или газ, или пък желязна руда. Възмущението на уйгурите прерасна в насилие. През 90-те години на миналия век и през втората половина от първото десетилетие на новия век 21-ви в. етническите бунтове и протести бяха често явление в Синцзян-Уйгурския автономен район. Уличното насилие през юли 2009 г. беше най-кървавото в Китай от времето на Културната революция и в него загинаха над 1800 души, повечето от които хан.

В отговор китайското правителство затегна контрола над уйгурите в онези области, в които досега той беше по-разхлабен. През миналата година китайското правителство се фокусира върху ислямските практики на уйгурите, на които започна да гледа като на потенциална заплаха за подривна дейност.

През юли по време на Рамазана държавата не само забрани постите, съблюдавани според исляма, но и застави много от мюсюлманите да ядат. Например в някои университети студентите бяха принудени да обядват заедно с преподавателите си. Брадите и мустаците бяха забранени. На жените беше забранено да носят ислямско було и дори да покриват главата си на повечето от обществените местя в Синцзян-Уйгурския район, в това число и в местната столица Урумчи.

Затягането на контрола стана паралелно със засилването на консервативния ислям, според някои информации. А може би именно тези затегнати мерки са допринесли за нарастването на проявите на консервативния ислям. Само допреди 10 години ислямското було беше рядкост в Синцзян-Уйгурския район. Сега то е популярен символ на религиозна отдаденост и на политическото неподчинение.

Терористичните прояви също зачестяват. През март 2014 г. уйгури, въоръжени с ножове, убиха 31 души и раниха 140 души на железопътна гара в град Кунмин. Миналия понеделник радио „Свободна Азия“ съобщи, че атентатор камикадзе е убил осем души в южната част на Синцзян, като нападението е станало в една от предходните седмици. Репресиите на правителството в отговор на атаките бяха жестоки. През август китайските държавни медии съобщиха, че полицаи са застреляли 59 терористи и са арестували 215 терористи в отговор на терористичен акт от юли, в който бяха убити 37 цивилни и бяха ранени 13 цивилни.

Много уйгури предпочитат да емигрират. Миналия месец „Блумбърг нюз“ съобщи, че 260 000 уйгури живеят в Казахстан, след като са напуснали Синцзян в търсене на религиозна свобода. Новият новинарския уебсайт „Ал Монитор“ пък съобщи, че около 6000 уйгури живеят в бедност в Турция.

Сред тези емигранти са и триста уйгури, чиято крайна цел е „Ислямска държава“. „Ал Монитор“ разказа за историята на уйгурско семейство, което е отишло да живее в териториите под контрола на ИД, но след като видяното там не му харесало, решило да се върне в Турция, където живеело първоначално. Семейството обаче нямало намерение да се върне в Китай.

Всичко това няма да успокои китайските власти, решени да превърнат Синцзян-Уйгурския район и Китай в безопасно място, далеч от заплахите на ИД. Други уйгури, които са прекарали известно време с ИД, може в крайна сметка да решат да се върнат у дома.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.