На запис: Ако говорите с голяма клечка в Македония, може да бъдете записани

Македония страда от липса на международно внимание отчасти защото, за разлика от съседите си, възникна от разпадането на бивша Югославия без да преживее голяма война.

Европейската комисия подкрепя желанието на страната да започне преговори с Европейския съюз, но това е възпрепятствано от възраженията на Гърция за името на Македония, същото като на гръцка област. Сега шпионски скандал заплашва да подкопае подкрепата на ЕК. През последния месец Зоран Заев, лидер на социалдемократите в опозиция, огласява записи на предполагаеми разговори, събрани за премиера Никола Груевски и неговия шеф на разузнаването, който по случайност му е братовчед.

Заев твърди, че двамата са подслушвали 20 хиляди души. Това значи, че почти всяка голяма клечка в политиката, бизнеса и медиите е била шпионирана, включително министрите на г-н Груевски. На един от записите вътрешната министърка казва на финансовия министър, че е говорила с главния прокурор за свалянето на криминални обвинения срещу него. В друг разговор финансовият министър нарича икономическата политика на Груевски „лудост“.

Македонците може и да са се усетили, че правителството им шпионира, но мнозина бяха изумени от мащаба. Заев беше обвинен в застрашаване на конституционния ред. Груевски заяви, че подслушването е било организирано от бившия шеф на тайната полиция, близък до социалдемократите, по нареждане на чуждестранни агенти. Той обвинява Заев, че се опитва да го изнудва да формира преходно правителство и да свика избори.

Социалдемократите не влизат в парламента от изборите през април миналата година, които според тях са били нечестни. Политическата подкрепа за Груевски изглежда солидна. Той заема поста от 2006 г. Но основният му опозиционен партньор, етническа албанска партия, призовава ЕС да посредничи за прекратяване на политическата безизходица. Ветон Латифи, политолог, казва, че демокрацията е „разнищена“ и че скандалът разкрива една ретроградна политическа култура.

Основните медии са на страната на правителството и са използвани за оклеветяване на опозиционни политици. Това може да има отношение към скандала: на един от записите, огласен от Заев, както изглежда, министър и шефът на тайната полиция дават указания на редактори. Заев твърди, че подслушвани са били над сто журналисти. Социалдемократите водят борба за оцеляване от години.

Политическият анализатор Ненад Марковик казва, че ако скандалът със записите не съживи позициите им, те са „загубени“. Добър знак е, че гражданското общество излиза от летаргията, продължила години наред. Имаше демонстрации срещу замърсяването.

Протести на студенти и на хора, засегнати от нов данъчен закон, принудиха правителството да направи отстъпки. Но Фатмир Бесими, вицепремиер, казва, че скандалът е засгнал репутацията на Македония и може да застраши надеждите за присъединяване към ЕС.

Икономиката се справя по-добре отколкото при повечето съседи: тази година икономическият растеж може да достигне 3,7 процента. Но неофициалната безработица остава на ниво от около 28 на сто и заплатите са ниски. Без преброяване от 2002 г. никой не знае дали официалните данни за население от 2,1 милиона са верни. През 2010 г. Световната банка изчисли, че 447 хиляди македонци живеят в чужбина. Наблюденията сочат, че още много стягат багажа си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.