Процесът за „обида“ – новото оръжие на Ердоган

Франс прес

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Журналисти, хора на изкуството или обикновени хора, вече никой не се изплъзва от това. От избирането му насам съдебните преследвания за „обида“ към президента Реджеп Тайип Ердоган валят в Турция, критикувани от неговите противници като доказателства за авторитарния му уклон.

Съдебният процес, който започва в петък пред съд в Коня Централна Турция , илюстрира до карикатурност новата съдебна мода, наложена през последните месеци от ислямо-консервативното правителство, което управлява страната от 2002 г. насам.

На подсъдимата скамейка – един 16-годишен гимназист и ляв активист, обвинен, че публично е представил държавния глава, засегнат преди една година в рамките на голям политико-финансов скандал, като „шеф на крадци“. Той рискува да получи присъда до четири години затвор заради нанасяне на вреда на престижа на силния човек на страната.

Арестуването му в неговата класна стая и поставянето му под арест предизвикаха през декември такава вълна на възмущение, че тя принуди режима, редовно критикуван заради посегателства срещу свободата на словото, да го освободи.

„Турция има тежък пасив в областта на съдебните преследвания за клевета“, обобщава Емма Синклер-Уеб от Хюман райтс уоч, „но да се изпращат в затвора хора за „обида“, представлява нова тревожна тенденция, невиждана за последните десет години“.

През последните месеци това развитие се засили. Всяка дума, статия или туит, критичен към Ердоган, може вече да отведе техния автор пред съдия.

В Истанбул журналистът от опозиционния в.“Джумхуриет“ Джан Дюндар е съдебно преследван заради публикуване на интервю с прокурор, отстранен от длъжност сега, който бе предприел разследване за корупция срещу властта. „Да се озовеш в съда вече е в естеството на нашата професия“, каза със съжаление Дюндар.

В Измир Западна Турция студенти бяха задържани заради това, че са викали „Ердоган крадец“ по време на демонстрация. И една бивша Мис Турция, Мерве Бююксарач, е заплашена от съдебен процес и затвор заради това, че е споделила в профила си в Туитър сатирична поема, която засяга държавния глава.

„От двайсет години, откакто съм активистка за правата на човека, не си спомням по-лош период за свободата на словото в Турция“, казва отговорна представителка на турската Асоциация за правата на човека Себла Арджан.

Повечето от тези дела са заведени в съответствие с член 299 на турския наказателен кодекс, който наказва с максимална присъда от четири години затвор всяко лице, признато за виновно за „нанасяне на вреда на имиджа на президента“.

От избирането му през август Ердоган, голям любител на жалбите за клевета или обида през 11-те години, когато бе начело на правителството, съживи това законово положение, което дотогава бе рядко използвано. Бенан Лона, адвокатка от истанбулската адвокатска колегия, е преброила 84 дела, заведени на тази основа.

Премиерът Ахмет Давутоглу напълно пое отговорността за прибягването до член 299. „Всеки трябва да уважава длъжноста на президента“, каза той наскоро. След атентата срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“ Давутоглу повтори, че свободата на словото не означава „свобода да се обижда“.

Миналия месец самият Ердоган оправда жалбите си, като обясни, че просто упражнява „правото си на самозащита“. Аргументът вбеси неговите политически противници, които критикуват все по-остро „диктатурата“, упражнявана от сегашния президент и настояват за чисто и просто премахване на прочутия член 299.

„Тази авторитарна политическа култура, която не проявява търпимост към критиката, представлява сериозна пречка за свободите“, се възмущава Айкан Акдемир, депутат от основната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия (НРП, социалдемократическа).

В чужбина традиционните съюзници на Анкара също открито се безпокоят. „Идеята, че някой, главен редактор, 16-годишен гимназист или шофьор на такси, рискува съдебно преследване и дори затвор заради това, че е изразил своето мнение на публично събрание или в социална мрежа, крие проблем“, заяви отговорен представител на американския Държавен департамент, отговарящ за правата на човека, Томас Мелия.

Случва се обаче тази нова „криминализация“ на турския политически живот да се обръща срещу основния й потребител. Във вторник съд осъди Ердоган да плати 10 000 турски лири 3500 евро обезщетение на скулптор, едно от произведенията на когото бе определил като „чудовищно“. Адвокатът на президента настояваше, че това е обикновена „критика“. Съдията в крайна сметка прецени, че става дума за „обида“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.