Малка революция – жени на водещи места в листите на израелските партии

Асошиейтед прес

Израелският парламент – Кнесетът. Снимка: официален сайт

В Израел се случва нещо като малка революция. По целия политически спектър жени кандидатки за депутати застават на водещите места в партийните листи преди парламентарните избори на 17 март, с което се дава заявка, че те ще претендират за ключови постове, както никога досега.

И въпреки че вероятно броят на дамите в 120-местния израелски парламент – Кнесета, няма да нарасне драстично, те ще засилят присъствието си по висшите етажи на властта, а това от своя страна открива нови възможности пред тях.

Израел е една от малкото страни, където жена е била избирана за премиер – Голда Меир преди четири десетилетия. Но нейният успех се оказа изключение от правилото, а израелската политика си остава доминирана от мъже. Женското представителство е ниско в сравнение със западните демокрации, а от създаването на Израел през 1948 г. само 23 жени са били министри или заместник-министри в правителства.

Преподавателят по политология в Еврейския университет в Ерусалим Гидеон Рахат каза, че силното представяне на жените на произведените неотдавна първични избори е резултат от постепенното засилване на участието им в Кнесета, което се наблюдава от края на 90-те години.

Той допълни, че докато в утвърдена партия като „Ликуд“ на министър-председателя Бенямин Нетаняху са избрани само три жени и има и още две номинирани, по-новите политически сили включват повече представителки на нежния пол. В новоучредената „Кулану“ например една трета са жени. Също така има две партии, начело на които стоят дами – Ципи Ливни от „Движението“ /“Хатенуа“/ и Захава Гал-Он от партия „Мерец-Яхад“ /“Енергия-Заедно“/.

Ето и преглед на някои от кандидатките, които заеха челни места в листите на своите партии: СТАВ ШАФИР Шафир – 29-годишна депутатка от Партията на труда /“Авода“/ излезе на сцената благодарение на масовите улични протести от 2011 г. срещу високите цени и след това се превърна в популярен политик, защитаващ каузата на средната класа.

Също така видеозапис, в който тя напада националистическите политици за непрозрачно предоставяне на пари на свои привърженици, се превърна в сензация. След първичните избори в Партията на труда – която е и основната опозиционна политическа сила в Израел, Шафир зае третото място в листата и по този начин изпревари двама утвърдени политически „ветерани“. Това ще е нейният втори мандат в парламента.

АЙЕЛЕТ ШАКЕД

Шакед спечели първото място на първичните избори на партия „Еврейски дом“, което значи, че пред нея е единствено лидерът на политическата сила Нафтали Бенет. Тя е светска жена в една националистическа и религиозна партия и спомогна за привличането на избиратели извън традиционния електорат на „Еврейски дом“ – заселниците. „В израелската политика жените вече са равни с мъжете и могат да постигнат това, което мъжете могат“, каза пред Асошиейтед прес 38-годишната Шакед. Тя изрази очакване след вота да й поверят някое от „важните“ министерства, но отказа да поясни към кое точно са нейните предпочитания.

МИРИ РЕГЕВ

Тази депутатка с буен нрав победи утвърдени политици като министъра на отбраната Моше Яалон и зае петото място в листата на „Ликуд“. Четиредесет и девет годишната Регев заяви, че с оглед на постижението си очаква да й бъде поверен ключовият портфейл на строителството и жилищната политика. Макар партийните членове да я обожават, противоречивият й стил смути някои в редиците на „Ликуд“.

ОРЛИ ЛЕВИ-АБЕКАСИС

Леви-Абекасис, която е дъщеря на бивш външен министър, бе определена за втора в листата на твърдолинейната партия на Авигдор Либерман „Израел бейтену“ /“Нашия дом Израел“/. През шестте си години досега в Кнесета 41-годишната бивша телевизионна водеща се фокусираше върху въпроси от социалната сфера. Тя каза, че ще прави същото и в новия парламент. Въпреки че партията понесе тежък удар заради корупционен скандал, все още е възможно тя да играе ключова роля в евентуално бъдещо коалиционно правителство.

ШЕЛИ ЯХИМОВИЧ

Яхимович претърпя много тежко поражение през 2013 г., отстъпвайки лидерското място в партията в полза на Ицхак Херцог, но на тазгодишните първични избори съумя да се изстреля до второто място в листата, а пред нея остана единствено председателят. Като лидер на партията 54-годишната Яхимович отказа да влезе в коалицията на Нетаняху. Вместо това под нейно ръководство политическата сила възприе твърда опозиционна линия и оспори политиката на премиера за свободен пазар в момент, когато все повече израелци се мъчат да свържат двата края.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.